Η Θεσσαλονίκη αποχαιρετά τον θεατράνθρωπο Αχιλλέα Ψαλτόπουλο

11:42 8/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένας σπουδαίος θεατράνθρωπος και καλλιτέχνης, χαρακτηριστική φιγούρα της Θεσσαλονίκης έφυγε από τη ζωή. Οι φίλοι του θεάτρου αλλά και όσοι γνώριζαν ως άνθρωπο τον πράο και πάντα χαμογελαστό Αχιλλέα Ψαλτόπουλο, θρηνούν την απώλεια του… Η Εξώδειος Ακολουθία θα ψαλεί την Κυριακή 9 Απριλίου στις 12.00μμ στον Ι.Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου (μνήματα).


Αντί στεφανιών ή λουλουδιών, δωρεά στην Εταιρεία

Σπαστικών Βορείου Ελλάδος (www.esbe.gr), τις δράσεις της οποίας στήριζε πάρα πολλά χρόνια έμπρακτα ο σκηνοθέτης και ηθοποιός.

Με μια μακρόχρονη πορεία στο θέατρο για περισσότερα από 30 χρόνια ο Αχ. Ψαλτόπουλος δε σταμάτησε ποτέ να κυνηγά το όραμα του.
Ήταν σκηνοθέτης, θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιός και κριτικός κινηματογράφου. Αποφοίτησε από την Επιθεώρηση Δραματικής Τέχνης της Ρούλας Πατεράκη και συνεργάστηκε στο ξεκίνημά του με το Θεατρικό Εργαστήρι Θεσσαλονίκης.
Το 1985 ιδρύει το δικό του σχήμα με τον τίτλο «Θέατρο Αναζήτηση», προκειμένου να καταπιαστεί με μεγάλους συγγραφείς που αγαπούσε, ανεβάζοντας άγνωστα έργα τους στην Ελλάδα ή παρουσιάζοντας τα γνωστά τους με εντελώς δική του ματιά.


Μέλος του ΦΟΘΚ από πολύ νωρίς εντρύφησε στον κινηματογράφο. Γύρισε ταινίες μικρού μήκους και σκηνοθέτησε 80 και πλέον παραστάσεις, συμμετέχοντας στις περισσότερες και ως ηθοποιός. Από το 2000 έως το τέλος του 2005, ήταν γενικός διευθυντής του Θεάτρου «Αυλαία» και του Πολυχώρου Αυλαία διοργανώνοντας εκθέσεις ζωγραφικής, παραστάσεις, μουσικές βραδιές, συναυλίες, βραδιές χορού, σεμινάρια κ.α.

Η πιο χαρακτηριστική θεατρική στιγμή του με το δικό του θέατρο Αναζήτηση, ήταν το ανέβασμα του «Μπ όπως Μπέκετ: το όνομα της ιστορίας” (1986), του Σάμιουελ Μπέκετ,στο θέατρο Αχίλλειον μια παράσταση 5,5 ωρών, με επτά μονόπρακτα του Μπέκετ. Πριν από μερικούς μήνες παρουσίασε, με το θέατρο Αναζήτηση, για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη το «Κλουβί με τις τρελές», πραγματοποιώντας όπως έλεγε «το μεγάλο του θεατρικό απωθημένο». Έφυγε τη νύχτα της 7ης Απριλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα