Π. Λαφαζάνης: Η σύναψη μνημονίου ήταν η χαριστική βολή για τον τόπο (audio)

16:23 1/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, μίλησε στον Ανδρέα Παπασταματίου, στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό», που μεταδίδεται από το Πρώτο Πρόγραμμα, για τις πολιτικές εξελίξεις.

Ο κ. Λαφαζάνης αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις εκτίμησε ότι η πολιτική ατζέντα διαμορφώνεται τεχνητά και είπε χαρακτηριστικά: «Αλλα απασχολούν τον κόσμο και άλλα είναι αυτά που απασχολούν την επίσημη, την κυρίαρχη πολιτική ζωή, της

οποίας η ρόδα γυρίζει πάνω και έξω από την κοινωνία».

Όταν ρωτήθηκε για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση αυτής που αποκάλεσαν «κυβερνώσα αριστερά» και την αλλαγή στάσης του, εξήγησε: «Διαφοροποιήθηκα από τη στιγμή, που η κυβέρνηση αυτή συνομολόγησε μνημόνιο. Αυτή η σύναψη μνημονίου, ήταν η μεγάλη καταστροφή για τη χώρα, θα έλεγα η χαριστική βολή, που δόθηκε στον τόπο.

Ο πρόεδρος της ΛΑΕ, αναφερόμενος περιθώρια βελτίωσης για τους πολίτες, στο υπάρχον πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο, ήταν κατηγορηματικός, ότι ο μόνος τρόπος είναι: «να απαλλαγούμε από την μνημονική μπότα, από την αποικιοκρατία και από αυτή την σύγχρονη κατοχή της χώρας μας». Και όρισε αυτή την επιλογή ως εφικτή, αφού όπως είπε: «Καταρρέει η ευρωζώνη και η ΕΕ…την έναρξη έκανε η Βρετανία με το brexit, τα αδιέξοδα πληθαίνουν σε όλο τον ευρυζωνικό και ευρωενωσιακό χώρο» και εκτίμησε πως: «βεβαίως οι Βρετανοί καλώς, πολύ καλώς έκαναν και ψήφισαν για να φύγουν από μια απολυταρχική και δεσποτική Ευρ. Ένωση η οποία δεν προσφέρει τίποτε απολύτως στους λαούς».

Στην επισήμανση ότι η Βρετανία έχει δικό της νόμισμα και άλλη οικονομική ανάπτυξη, ο κ. Λαφαζάνης απήντησε: «να πάμε κι εμείς στο δικό μας νόμισμα και να κάνουμε μια άλλη δομή της οικονομίας, αυτό πρέπει να κάνουμε»

Ο κ. Λαφαζάνης αναφερόμενος στον παρατεταμένο θόρυβο γύρω από το «σχέδιο Χ», υπερασπίστηκε τον κ. Βαρουφάκη λέγοντας χαρακτηριστικά: «εδώ πήγαν να ποινικοποιήσουν οι κυρίαρχοι αυτοί κύκλοι, δυστυχώς, οι οποίοι καταδυναστεύουν αυτό τον τόπο, ακόμα και την σκέψη, εφόσον μας διώχνανε, γιατί για τότε μιλούσε ο Βαρουφάκης…».

Εξήγησε όμως ότι η πρόταση της Λαϊκής Ενότητας δεν αναφέρεται σε μια τέτοια περίπτωση, αλλά προτείνει «μια θετική επιλογή εξόδου από την ευρωζώνη με πρόγραμμα, με συντεταγμένη πορεία, ώστε να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε τη χώρα και να υπάρξει διέξοδος. Μέσα στην ευρωζώνη η Ελλάδα δεν μπορεί να φύγει από την κρίση».

Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη «Η άποψη αυτή έχει τεράστια απήχηση και συνεχώς διευρύνεται μέσα στον λαό, άλλωστε φαίνεται αυτό και από τις φαύλες και αναξιόπιστες δημοσκοπήσεις» και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την αποτυχία των δημοκσοπήσεων και στην περίπτωση του brexit.

Ο κ. Λαφαζάνης ρωτήθηκε και για την πολυδιάσπαση της Αριστεράς, που επιζητεί την έξοδο από τα μνημόνια και την Ευρώπη: «Κι εγώ σας απαντάω ευθέως, όλοι μαζί οι συνεπείς αντιμνημονιακοί … πρέπει να ενωθούμε ως μια γροθιά» και διευκρίνισε πως «δεν χρειάζεται να πάμε σ’ ένα ενιαίο κόμμα, χρειάζεται ένα πολιτικό και εκλογικό μέτωπο».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΛΑΕ, απαντώντας σε ερώτηση για τον χρόνο υλοποίησης ενός τέτοιου πολιτικού εγχειρήματος απάντησε: «Έπρεπε να έχει υλοποιηθεί από χτες… πρέπει να το δούμε άμεσα… όλοι να επιδείξουν καλή θέληση… να βάλουν στην άκρη τους εγωισμούς , τις φιλοδοξίες τους, τις διαφοροποιήσεις τους αλλά αυτό τώρα που προέχει είναι μια μεγάλη ενότητα, μια μεγάλη συμπαράταξη, μια συμπόρευση όλων των δυνάμεων, πάνω σ’ ένα ελάχιστο κοινό πρόγραμμα με σαφή αντιμνημονιακή κατεύθυνση, βεβαίως αυτό το πρόγραμμα δεν μπορεί παρά να αμφισβητεί και την ευρωζώνη διότι τα μνημόνια μέσα στην ευρωζώνη δεν καταργούνται. Δεν θέλουμε να επαναλάβουμε το πείραμα Τσίπρα. Αυτό που έκανε ήταν αθλιότητα, ήταν μεγάλη προδοσία».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Keywords
Τυχαία Θέματα