«Η Σαρία και ο Μουφτής υπό αμφισβήτηση» από το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου

13:55 13/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, διοργανώνει δημόσια συζήτηση με θέμα «Η Σαρία και ο Μουφτής υπό αμφισβήτηση», τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017 και ώρα 18:00, στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (Ακαδημίας 60).

Ομιλητές ο Αχμέτ Ιλχάν, Βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Γούναρης Κώστας, πρώην Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης,ο Καλαντζής Γιώργος, Γενικός Γραμματέας θρησκευμάτων ο Κτιστάκις Γιάννης, Επίκουρος Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου

Θράκης και ο Μουσταφά Μουσταφά, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Καθηγητής Χρήστος Ροζάκης.

Με αφορμή, μια ακόμη δημόσια εκδήλωση για την Σαρία και της Δικαστικές αρμοδιότητες του Μουφτή, ο βουλευτής Νομού Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής για την Σαρία αλλά και για αρκετά θέματα που τρέχουν στην επικαιρότητα.

Για την αξιολόγηση τόνισε ότι η δύσκολη διαδικασία της αξιολόγησης μπήκε σε μια τάξη ,που θα κριθεί όμως από το τελικό αποτέλεσμα και την ποιότητα της αξιολόγησης .Τόνισε ότι από την σημερινή αξιολόγησης της Ελλάδας δεν κρίνεται μονό το μελλών της Ελλάδας αλλά μελλοντικά και η τύχη των λαών της Ευρώπης και από αυτή την άποψη έχει σημασία το αποτέλεσμα τον εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη και κυρίως αυτό της Γερμανίας που θα μας διαφωτίσουν για το που πάει η Ε.Ένωση.

Για το Τμήμα Μειονοτικής Εκπαίδευσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο υπό την διεύθυνση του καθηγητή Γιώργου Τσιάκαλου, τόνισε ότι η προσωπικότητα του συγκεκριμένου καθηγητή, έπαιξε ρόλο και αρχικά για να γίνει η τελική επιλογή και από την άλλη πλευρά η αντίδρασης από το ΔΠΘ της Θράκης είναι αψυχολόγητες και άδικες και για το ίδιο το πανεπιστήμιο ,δεν υπάρχει αντιπαλότητα της τοπικής κοινωνίας και των πολιτικών δυνάμεων με το ΔΠΘ η εκτίμηση μας για το ΔΠΘ είναι δεδομένη και διαχρονική αλλά και το ίδιο το πανεπιστήμιο να αναλάβει της εύθηνες της ,να κάνει ένα γενναίο άνοιγμα και να συνδεθεί με τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας και να παίρνει επιστημονική θέση και σε αλλά προβλήματα που έχει η κοινωνία, και όχι με την αντίληψη ότι εγκαταλείπετε η Θράκη η οι βουλευτές δεν ξέρουν η δεν έχουν διαβάσει το κείμενο που υπέγραψαν, είναι παρέμβασης χωρίς ουσία και δεν βοηθά το πλαίσιο ενός ψύχραιμου, νηφάλιου , δημιουργικού διαλόγου για το όφελος της περιοχής.

Για τα Δίγλωσσα Νηπιαγωγεία που θα εφαρμόσει πιλοτικά ,τόνισε ότι είναι μια διαδικασία που θα κριθεί και θα αξιολογηθεί και ανάλογα με τα αποτελέσματα, θα δούναι αν υπάρχει η προοπτική να γίνει και η νομοθέτηση των Διγλώσσων Νηπιαγωγείων και είναι άδικο πριν ακόμα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή να δέχεται άγρια κριτική χωρίς να υπάρχουν τα δεδομένα και τα αποτελέσματα της εφαρμογής.

Να θυμίσουμε ότι ήδη υπάρχει η πρώτη αντίδραση με ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης «Οι Τρεις Ιεράρχες» που μεταξύ άλλων αναφέρουν :
«Θεωρούμε απολύτως απαραίτητη την καθολική φοίτηση όλων των παιδιών (άρα και της μειονότητας) στο δημόσιο δωρεάν νηπιαγωγείο. Διεκδικούμε άλλωστε σαν πάγιο αίτημα την 2χρονη δημόσια και δωρεάν καθολική υποχρεωτική προσχολική αγωγή» . Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται, «Θεωρούμε απαράδεκτη την οποιαδήποτε προσπάθεια και από οποιονδήποτε να μην λειτουργήσει δημόσιο δωρεάν νηπιαγωγείο ή την απόπειρα αντικατάστασής του από οποιασδήποτε μορφής ιδιωτικό «νηπιαγωγείο» ή παιδικό σταθμό γιατί στερεί από τα νήπια την δωρεάν κάλυψη των μορφωτικών αναγκών τους. Ταυτόχρονα ισοδυναμεί με την κατάργηση θέσεων εργασίας για τη δημόσια εκπαίδευση αλλά και προσπάθεια αντικατάστασής της από την ιδιωτική». Με βάση τα παραπάνω τονίζεται ότι ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Ροδόπης «Οι Τρεις Ιεράρχες» δεν συμφωνεί με την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος του Ι.Ε.Π. «Εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη».

Τέλος κλείνοντας ο βουλευτής Νομού Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά για τη Σαρία τόνισε ότι η συζήτηση συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα, ωστόσο επισήμανε ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι πρώτα της Ξάνθης και μετά της Κομοτηνής είχαν διοργανώσει ημερίδες για το ζήτημα αυτό και με πολύ χρήσιμα συμπεράσματα ,επιτελώντας το καθήκον τους .

Πρακτικά το θέμα στην καθημερινότητα η ζωή το έχει λύσει αλλά πρέπει να λυθεί και πολιτικά με δημοκρατικό και τελεσίδικο τρόπο από την πλευρά της πολιτείας , για να μην υπάρχουν παρερμηνείες και να μην καταδικάζονται σε στασιμότητα οι κοινωνίες .Η θέση της Αριστεράς και η δική μου ,είναι ότι πρέπει να εκλείψουν οι δικαστικές αρμοδιότητες των Μουφτήδων με δημοκρατικές διαδικασίες και να γίνουμε μια κανονική και δημοκρατική κοινωνία χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος .

Keywords
Τυχαία Θέματα