Η πρώτη επίσημη επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία από την εκλογή του το 2014

10:20 27/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Εκφράζοντας ελπίδα ότι η τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Γερμανία (27-29 Σεπτεμβρίου) θα αποκαταστήσει τις διμερείς σχέσεις, αλλά και θα αυξήσει τον όγκο της εμπορικής συνεργασίας ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ταξιδεύει από τη Νέα Υόρκη για το Βερολίνο. Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Ερντογάν στην Γερμανία, από την εκλογή του στο προεδρικό αξίωμα της Τουρκίας.

Ωστόσο, επτά Γερμανοί πολίτες παραμένουν στις τουρκικές

φυλακές.

«Θέλουμε να εγκαταλείψουμε εντελώς όλα τα προβλήματα και να δημιουργήσουμε ένα ζεστό περιβάλλον μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας, όπως ακριβώς ήταν,» είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι θα συναντηθεί με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ κατά την επίσκεψή του.

«Καθόλου χρήματα για τον Ερντογάν» ήταν ο τίτλος της χθεσινής έντυπης έκδοσης της εφημερίδας Die Welt η οποία προβλέπει ότι ο Επίτροπος ευρωπαϊκής διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν απορρίπτει το ενδεχόμενο οικονομικής βοήθειας για την Τουρκία.

«Την ευθύνη έχει κυρίως η πολιτική ηγεσία στην Τουρκία καθώς τα τρέχοντα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας οφείλονται κατά βάση σε εσωτερικά ζητήματα. Η κατάσταση δεν θα επιλυθεί εάν η ΕΕ ή μεμονωμένα ευρωπαϊκά κράτη προσφέρουν πακέτα βοήθειας ή δάνεια στην Άγκυρα. Απλά, δεν βλέπω την ανάγκη να παρέμβουμε», δήλωσε ο Χαν τονίζοντας ότι «όταν επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην πολιτική, οι δυτικές επιχειρήσεις θα επενδύσουν και πάλι».

Αφού χαρακτήρισε τους Γερμανούς «φασίστες» διότι αρνήθηκαν την διεξαγωγή προεκλογικών συγκεντρώσεων για τις εκλογές του 2017 στην Τουρκία, θέλει «να είναι και πάλι φίλος» τώρα που η τουρκική οικονομία καταρρέει, γράφει η «Bild».

kein Sicherheitskonzept – Erdogan-Eskorte mit Blutkonserven durch Köln

BILD Köln (@BILD_Koeln) September 26, 2018

Σε ένδειξη της δυσαρέσκειας που προκαλεί η επίσκεψη, πολιτικές προσωπικότητες δεν θα παρευρεθούν στο επίσημο δείπνο που θα δοθεί προς τιμήν του Ερντογάν στην έδρα της γερμανικής προεδρίας. Και η Άνγκελα Μέρκελ δεν θα είναι επίσης παρούσα , χωρίς να διευκρινίζεται ο λόγος αυτής της απουσίας.

Διαδηλώσεις θα οργανωθούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ερντογάν στην Γερμανία. Αντιφρονούντες, κυρίως Κούρδοι, θα διαδηλώσουν στο Βερολίνο, ενώ μία ακόμη συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στην Κολωνία.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ-Sputnik

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα