Πολιορκεί τη χώρα ο «Ξενοφών» – Κλειστά σχολεία και στην Αττική, δεμένα τα πλοία (εικόνες – video)

Θυελλώδεις άνεμοι που φτάνουν τα 10 μποφόρ, πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια έφερε ο «Ξενοφών»355 κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική στην ΑττικήΚλειστά σχολεία σε Ζάκυνθο, Σαρωνικό και ΚυκλάδεςΈπεσαν τα πρώτα χιόνιαΑναλυτικά η πρόγνωση καιρού για σήμερα

Εν αναμονή του μεσογειακού κυκλώνα, ενός σπάνιου φαινομένου, που πρόκειται να επηρεάσει τη χώρα τις επόμενες μέρες, βρίσκονται οι ειδικοί.

Η κακοκαιρία έχει κάνει ήδη την εμφάνισή της στο μεγαλύτερο

μέρος της χώρας με τις ριπές των θυελλωδών ανέμων του «Ξενοφώντα» να έχουν δημιουργήσει σειρά προβλημάτων. Το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και βάσει των τελευταίων προγνωστικών στοιχείων δεν έχει οριστικοποιηθεί η ακριβής πορεία του επικείμενου μεσογειακού κυκλώνα

Τα προβλήματα στην ακτοπλοΐα συνεχίζονται αφού τα πλοία συνεχίζουν να είναι δεμένα στα λιμάνια, ενώ και σε πολλές περιοχές της χώρας τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για να μην κινδυνέψουν οι μαθητές.

Παράλληλα, λόγω των ισχυρών ανέμων κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου η Πυροσβεστική στην Αττική έχει δεχθεί μέχρι στιγμής 355 κλήσεις για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.

Λόγω των ισχυρών ανέμων κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου η υπηρεσία μας στην Αττική έχει δεχθεί μέχρι στιγμής 355 κλήσεις για #κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων. pic.twitter.com/WsZ4NVK5sl

— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) 27 Σεπτεμβρίου 2018

Να σημειωθεί ότι εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, οι πυροσβέστες έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Κεφαλλονιά, Πάτρα και Μαραθώνα, πυρκαγιές που κατάφεραν να θέσουν υπό μερικό έλεγχο μόλις πριν λίγη ώρα.

Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου

Το απαγορευτικό απόπλου παραμένει σε ισχύ από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές.

Για τον Αργοσαρωνικό δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων. Κλειστή είναι η γραμμή Πέραμα-Παλούκια, Αρκίτσα-Αιδηψός, Ρίο-Αντίρριο, Πρίνος-Καβάλα και Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη.

Ανοιχτή είναι η γραμμή Κεραμωτή-Θάσος, ενώ από τον Βόλο για τις Σποράδες τα δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία συμβατικού τύπου. Κλειστό είναι και το πορθμείο Ρίο-Αντίρριο.

Χθες, στο λιμάνι της Αίγινας, με τη βοήθεια ρυμουλκού, οδηγήθηκε ιστιοφόρο σκάφος με δύο αλλοδαπούς επιβαίνοντες που έμεινε ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης και κοπής του ιστίου του στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αίγινας και Σαλαμίνας. Στο σημείο όπου έπνεαν άνεμοι έντασης 7 μποφόρ έσπευσε ρυμουλκό, φορτηγό πλοίο και πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού.

Κλειστά σχολεία σε Ζάκυνθο και δήμο Σαρωνικού

Ειδοποίηση προς όλους τους πολίτες της Ζακύνθου, εξέδωσε το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας.

Αναλυτικότερα καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις δεδομένου ότι τις επόμενες ώρες οι άνεμοι που θα πνέουν στο νησί θα είναι πολύ ισχυροί.

Η ισχυρή καταιγίδα που θα πλήξει το νησί μπορεί να προκαλέσει πτώση δέντρων γι αυτό οι οδηγοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.

Με απόφαση του δημάρχου Ζακύνθου Παύλου Κολοκοτσά κλειστά θα μείνουν σήμερα τα σχολεία όλου του νησιού.

Παράλληλα, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και όλοι οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Σαρωνικού.

Την αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων της Μυκόνου, λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών και των θυελλωδών ανέμων (9 και βαθμιαία 10 μποφόρ) που προβλέπεται να επικρατήσουν στο νησί αποφάσισε ο δήμος Μυκόνου προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών και η αποφυγή ατυχημάτων.

Ανάλογη απόφαση έλαβε και ο δήμαρχος Άνδρου, σύμφωνα με την οποία οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου θα παραμείνουν κλειστά.

Επίσης, ο δήμαρχος Τήνου έχοντας υπόψη τις αρμόδιες διατάξεις αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων του νησιού, λόγω των έκτακτων δυσμενών καιρικών συνθηκών. Τέλος, δεν θα λειτουργήσουν σήμερα, Πέμπτη, ο παιδικός σταθμός, τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία, το γυμνάσιο και το λύκειο στο Πόρτο Ράφτη.

Κλειστά θα παραμείνουν επίσης τα σχολεία σε Κέα, Κύθνο και Κάρυστο.

Ο «Ξενοφών» έριξε δέντρα και ξήλωσε… στέγες

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Αττική δέχθηκε το τελευταίο 24ωρο, 355 κλήσεις για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.

Έξω από τον σταθμό του ηλεκτρικού στην Κηφισιά ένα δέντρο έπεσε στον δρόμο έξω από, ενώ το πρωί της Τετάρτης αποκολλήθηκε στέγη στο 2ο δημοτικό σχολείο Καματερού, χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

«Τσουνάμι» στη λίμνη Ιωαννίνων

Στους ισχυρούς ανέμους παραδόθηκε και η λίμνη Παμβώτιδα στα Ιωάννινα. Τα κύματα έφτασαν τόσο ψηλά λόγω των ισχυρών ανέμων, που έβγαιναν στον δρόμο, ενώ τα δέντρα κόντεψαν να ξεριζωθούν.

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια

Το βαρομετρικό χαμηλό «Ξενοφών», έφερε και τα πρώτα χιόνια στην Ελλάδα.

Ο Όλυμπος «ντύθηκε» στα λευκά, όπως φάνηκε από web κάμερα που έχει εγκατασταθεί στο καταφύγιο Χρήστος Κάκκαλος στα 2.650 μέτρα και βλέπει προς το Στεφάνι με υψόμετρο 2.909 μέτρα.

Αναλυτικά ο καιρός σήμερα

Για σήμερα προβλέπεται συννεφιά και βροχές όπου θα σημειωθούν έως τις μεσημεριανές ώρες κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο, την Κρήτη, και το Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο.

Από το απόγευμα, οι βροχές θα επεκταθούν στη Θεσσαλία, την υπόλοιπη Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα, και το Κεντρικό και Νότιο Ιόνιο. Παράλληλα θα ενισχυθούν και θα συνοδευτούν από σποραδικές καταιγίδες στην Ανατολική Πελοπόννησο και την Κεντρική και Ανατολική Στερεά Ελλάδα, και προς το βράδυ στη Δυτική Κρήτη.

Λίγες χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της Κεντρικής Ελλάδας με υψόμετρο άνω των 1800 μέτρων.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά στα ανατολικά έως 9 μποφόρ, όμως από το απόγευμα θα εξασθενήσουν κατά 1 έως 2 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 16 έως 19 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια, όμως από αργά το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες έως ανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 13 έως 22 βαθμούς.

Η θερμοκρασία στα βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί από 5 έως 23 βαθμούς, με εξαίρεση τη δυτική Μακεδονία όπου θα κυμανθεί από 2 έως 16 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια από 10 έως 22, στα νησιά του Ιονίου και του Βορείου Αιγαίου από 16 έως 24, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 17 έως 28, και στην Κρήτη από 19 έως 26.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 7 έως 9 και τοπικά 10 μποφόρ, με εξασθένηση κατά 1 έως 2 μποφόρ από το μεσημέρι.

Εξαίρεση αποτελεί το νοτιοανατολικό Αιγαίο, όπου οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ, και από αργά το απόγευμα από ανατολικές και νοτιοανατολικές διευθύνσεις ίδιας έντασης.

Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές και βορειοανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ, ενώ προς το βράδυ θα φτάνουν τοπικά και τα 9 μποφόρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πολιορκεί, Ξενοφών – Κλειστά, Αττική,poliorkei, xenofon – kleista, attiki