Η Πολωνία επιμένει: Όχι στον Τουσκ – Ναι απ΄όλους τους άλλους

17:19 9/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο επανέλαβε σήμερα πως η χώρα της είναι αντίθετη στην επανεκλογή του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λέγοντας ότι «τίποτα δεν πρέπει να γίνει» χωρίς τη συναίνεση της Βαρσοβίας. «Επαναλαμβάνω: τίποτα (δεν πρέπει να γίνει) χωρίς εμάς και χωρίς τη συναίνεση μας», επέμεινε η Σίντλο, μιλώντας στα πολωνικά, κατά την άφιξή της στη σύνοδο κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, η οποία έχει σκοπό να ενισχύσει την ενότητα της ΕΕ μετά το Brexit.

«Δεν

συμφωνούμε μια χώρα μέλος που παρουσιάζει μια διαφορετική άποψη να μην ακούγεται. Δεν συμφωνούμε να κατεδαφιστεί αυτός ο θεμελιώδης κανόνας. Είναι θέμα αρχής», είπε.
«Η Πολωνία θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους αυτές τις αρχές που είναι τα θεμέλια της ΕΕ. Οι χώρες που δεν το καταλαβαίνουν αυτό οδηγούν στην αποσταθεροποίηση. Θέλουμε την ενότητα της Ευρώπης», συνέχισε η Σίντλο. Ο φιλελεύθερος πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ είναι από τα τέλη του 2014 πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου συμμετέχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών της ΕΕ. Διαθέτει μεγάλη υποστήριξη, αλλά –κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά– αμφισβητείται από την ίδια τη χώρα του, η οποία πρότεινε έναν άλλο υποψήφιο, τον ευρωβουλευτή Γιάτσεκ Σάριους-Βόλσκι. Η κυβέρνηση της Πολωνίας κατηγορεί τον Τουσκ ότι με τη σημερινή αρμοδιότητά του έχει επιτεθεί στη Βαρσοβία με αφορμή τη συζήτηση για το σεβασμό στα δημοκρατικά πρότυπα. Σήμερα μάλιστα η πολωνική κυβέρνηση απείλησε να μπλοκάρει τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εφόσον δεν γίνει δεκτό το αίτημά της να παρουσιάσει τις απόψεις του ο καινούργιος υποψήφιος. «Θα κάνουμε τα πάντα για να μην πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία. Θα κάνουμε ξεκάθαρο ότι κινδυνεύει η Σύνοδος Κορυφής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Βίτολντ Βαστσκόφκσι.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στήριξε την επανεκλογή Τουσκ, όπως και οι περισσότεροι ηγέτες. «Δούλεψα πολύ καλά με τον κ. Τουσκ και θα ήθελα να συνεχιστεί», είπε χαρακτηριστικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε ότι η χώρα του θα στηρίξει τον Τουσκ, παρά τις προσωπικές του προσπάθειές να υπάρξει σύγκλιση των διαφορετικών απόψεων. «Το ΕΛΚ έχει έναν υποψήφιο και αυτόν θα στηρίξουμε» είπε ο Β. Ορμπάν, δηλώνοντας ωστόσο πως ο υποψήφιος που πρότεινε η πολωνική κυβέρνηση Γιάσεκ Βόλσκι είναι ένας «καλός φίλος», αλλά «τώρα αποχώρησε».

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, από τη μεριά του, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την ανανέωση της θητείας του Τουσκ προς όφελος «της συνέχειας, της συνοχής και της σταθερότητας». «Δεν βλέπω πώς μια χώρα θα μπορούσε να αντιταχθεί σε αυτή τη λύση, όταν όλοι οι άλλοι είναι υπέρ», δήλωσε ο Φ. Ολάντ αφήνοντας αιχμές κατά της Πολωνίας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν με τη σημερινή τους συνεδρίαση, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές δήλωσαν ότι «δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένοι» με την προεδρία του Ντόναλντ Τουσκ κυρίως λόγω της «έλλειψης οράματος, σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές προτεραιότητες». Ωστόσο, τονίζουν ότι «θα ήταν εξίσου απαράδεκτο» να αντιταχθούν στην επανεκλογή του, για να καταλήξουν με έναν «ακόμη πιο απρόθυμο υποψήφιο της δεξιάς». «Η ΕΕ χρειάζεται πολιτική ισορροπία» δήλωσε ο πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Σεργκέι Στάνισεβ.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάρτιν Βέμπερ ανέφερε ότι η Πολωνία στο θέμα αυτό είναι «απολύτως απομονωμένη».

Πηγή: ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα