ΕΦΚΑ: Επιστρέφει στις χήρες τα αναδρομικά!

ΕΦΚΑ: Επιστρέφει στις χήρες τα αναδρομικά!27.11.2018Άρθρα

Πιστώνονται τμηματικά στους δικαιούχους οι παράνομες κρατήσεις που είχαν γίνει υπέρ ΕΟΠΥΥ

Στην επιστροφή των αναδρομικών από την παράνομη εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ στις χήρες προχωρά η κυβέρνηση, σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), μετά την απόφαση του εισαγγελέα να προχωρήσει τον φάκελο της μήνυσης που έχει ασκηθεί κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας,

λόγω της μέχρι πρότινος μη καταβολής τους.

Οπως αναφέρει η ηγεσία του ΕΝΔΙΣΥ, σε πρώτη φάση τα αναδρομικά πιστώθηκαν σε περίπου 10.000 δικαιούχες και αναμένεται η καταβολή των παράνομων κρατήσεων σε επιπλέον 80.000 άτομα.

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, το θέμα αφορά την καταβολή των παράνομων παρακρατηθέντων ποσών υπέρ ΕΟΠΥΥ από τις κύριες συντάξεις των θανόντων συνταξιούχων (στο χρονικό διάστημα από τον Νοέμβριο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2016) προς τις δικαιούχες -των συντάξεων θανάτου- χήρες, χήρους, στα ανήλικα τέκνα, καθώς και στους κληρονόμους. Αν και η κυβέρνηση υποστήριζε ότι τα αναδρομικά είχαν επιστραφεί στο σύνολό τους, η ηγεσία του ΕΝΔΙΣΥ με δημόσιες δηλώσεις, το καλοκαίρι, έκανε λόγο για εξαπάτηση, τονίζοντας ότι στους δικαιούχους και στις δικαιούχες συντάξεων θανάτου δεν είχαν αποδοθεί.

Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος του Δικτύου Νίκος Χατζόπουλος και η γενική γραμματέας Πόπη Μουρίκη, στις αρχές Αυγούστου, κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου και του αρμόδιου υφυπουργού Τάσου Πετρόπουλου.

Πρόσφατα, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΝΔΙΣΥ, «ο εισαγγελέας έδωσε εντολή και χρεώθηκε στον 19ο πταισματοδίκη η αναφορά του ΕΝΔΙΣΥ, και κάλεσε ως μάρτυρες τους Ν. Χατζόπουλο και Πόπη Μουρίκη. Αμέσως μετά άρχισαν να καταβάλλουν τα παρανόμως παρακρατηθέντα!». Με τη σύνταξη του Νοεμβρίου 2018, σύμφωνα με το Δίκτυο, «δόθηκαν τα ποσά, αρχής γενομένης από τους δικαιούχους του πρώην ΙΚΑ με σύστημα πληρωμής ΟΠΣ. Ομως, ακόμη δεν έχουν επιστραφεί τα ποσά με το σύστημα πληρωμών ΗΔΙΚΑ του πρώην ΙΚΑ, καθώς και τα αναδρομικά στις δικαιούχες των υπόλοιπων Ταμείων».

Σημειώνεται ότι τα αναδρομικά αυτά αρχίζουν από 50 ευρώ και πάνω, ανάλογα με το ύψος της κύριας σύνταξης του θανόντος.

Keywords
Τυχαία Θέματα