Η ελληνική οικονομία αλλάζει σελίδα και τροχιά τόνισε ο Γ. Σταθάκης

21:28 12/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο κύκλος της μεγάλης ύφεσης έκλεισε οριστικά και η ελληνική οικονομία αλλάζει σελίδα και τροχιά, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης στη διάρκεια εκδήλωσης, με τίτλο: «Τα βήματα του επιχειρείν», που διοργανώθηκε από στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ.

Ο υπουργός επισήμανε ότι οι θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία ενισχύονται, εκτός των άλλων και από την ομαλή λειτουργία

του τραπεζικού συστήματος και από την χαλάρωση των capital controls. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει να καταστεί περισσότερο εξωστρεφής και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα στο να υπάρξουν συνεργασίες μεταξύ των παραγωγικών κλάδων.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε, επίσης, στις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις και ειδικότερα στο θέμα των δημοσίων συμβάσεων, πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων φέρνει μεγάλες τομές στο χώρο των επιχειρήσεων, ενώ για το νέο αναπτυξιακό νόμο επισήμανε ότι καταργεί το οριζόντιο των επιδοτήσεων και ότι είναι απόλυτα προσανατολισμένος στις μικρομεσαίες και στις καινοτόμες επιχειρήσεις. Ανέφερε, επίσης, τα χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς και την σχεδιαζόμενη αναβάθμιση του ΕΤΕΑΝ και την ίδρυση ενός πολύ μεγάλου ταμείου, του «Fund of Funds», σε συνεργασία με διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς.

Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Ηλίας Ξανθάκος, ο οποίος παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας.

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Αντώνης Παπαδεράκης παρουσίασε τις κινήσεις που γίνονται για την απλοποίηση της σύστασης επιχείρησης.
Αντίστοιχα ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, Στρατής Ζαφείρης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για την απλοποίηση των διαδικασιών που απαιτούνται για την έναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων όπου κεντρική θέση έχει η αυτοαδειοδότηση.

Ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόης Λαμπριανίδης, περιέγραψε τις βασικές αρχές του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, δηλώνοντας ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα ενεργοποιηθούν τέσσερα από τα οκτώ καθεστώτα ενίσχυσης που αφορούν το 90% περίπου των σχεδίων που αναμένεται να κατατεθούν. Το κάθε ένα από αυτά τα καθεστώτα, τόνισε, έχει πόρους 150 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα, μέχρι το τέλος του έτους θα διατεθούν 200 εκατ. ευρώ σε σχέδια που έχουν ενταχθεί στους παλαιότερους αναπτυξιακούς νόμους.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ), Παναγιώτης Κορκολής παρουσίασε τα χρηματοδοτικά εργαλεία των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ, τονίζοντας ότι εντός Οκτωβρίου θα γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις για τις τέσσερις δράσεις του ΕΠΑΝΕΚ και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη διαφάνεια της διαδικασίας αξιολόγησης.

Πηγή: Υπ.Οικονομίας-ΑΠΕ/ΜΠΕ
Φωτο Αρχείου

Keywords
Τυχαία Θέματα