Η διαδρομή του Ντόναλντ Τραμπ μέχρι τον προεδρικό θώκο

16:36 1/11/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Ντόναλντ Τραμπ γεννήθηκε το 1946 στο Κουίνς της Νέας Υόρκης. Το 1971 ξεκίνησε μεγάλα αστικά κατασκευαστικά έργα στο Μανχάταν μια που ο πατέρας του ασχολείτο από χρόνια με τις κατασκευές κατοικιών και το Real Estate. Το 1980 με τη λειτουργία του μεγάλου του ξενοδοχείου Grand Hyatt στην Νέα Υόρκη, άρχισε να γίνεται γνωστός σε όλη την χώρα για τις αμφιλεγόμενες επιχειρηματικές και επικοινωνιακές πρακτικές

του.

Το 2015 ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του να κατέβει στις εκλογές του Νοεμβρίου 2016 για πρόεδρος της χώρας. Στις 21 Ιουλίου 2016 κέρδισε το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών συγκεντρώνοντας τελικά στο συνέδριο του Κόμματος 1.725 εκλέκτορες έναντι 747 του συνόλου των αντιπάλων του.

Το 1977 ο Ντόναλντ Τραμπ παντρεύτηκε την Ιβάνα Ζελνίκοβα Γουινκλμάιερ και το 1979 άρχισε να χτίζει (τελείωσε το 1982) στη Νέα Υόρκη τον πολυτελή και διάσημο ‘Trump Tower’ που έκανε και τον ίδιο ακόμα πιο διάσημο.

Παράλληλα μέχρι το 1990 έχτισε στο ‘Atlantic City’ μεγάλα ξενοδοχεία και καζίνο όπως το ‘Trump Plaza’, το ‘Trump Castle’ και το ‘Trump Taj Mahal’. Το 1988 αγόρασε το ιστορικό ξενοδοχείο ‘Plaza’ της Νέας Υόρκης για 407 εκατομμύρια δολάρια ξοδεύοντας άλλα 50 εκατομμύρια δολάρια για ανακαίνιση.

Την ίδια εποχή χτίζει συγκροτήματα διαμερισμάτων στο ‘Palm Beach’ της Φλόριντα ενώ το 1989  αποφασίζει να κάνει την πρώτη μεγάλη επένδυσή του έξω από το real estate εξαγοράζοντας την αεροπορική εταιρεία Eastern Air Lines Shuttle έναντι 365 εκατομμυρίων δολαρίων και μετονομάζοντάς τη σε ‘Trump Shuttle’. Αμέσως μετά τον Ιανουάριο του 1990 ανακοινώνει στο Los Angeles ένα μεγάλο σχέδιο εμπορικής και οικιστικής ανάπτυξης ύψους 1 δισ. δολαρίων.

Όμως καθώς η αγορά του real estate αρχίζει να έχει προβλήματα, η οικονομική επιφάνεια του Τραμπ συρρικνώνεται με αποτέλεσμα και λόγω των χρεών, η συνολική περιουσία του να εκτιμάται το 1997 στα 500 εκατομμύρια δολάρια έναντι των 2 δισ. τα προηγούμενα χρόνια.

Στη προσωπική του ζωή το 1991 χωρίζει την σύζυγό του Ιβάνα με την οποίαν είχε 3 παιδιά και παντρεύεται το 1993 την ηθοποιό Μαρία Μέιπλς, κάνοντας ακόμα ένα παιδί, την οποίο χωρίζει το 1997 για να παντρευτεί για τρίτη φορά το 2005 το μοντέλο Μελάνια Κνάους με την οποία αποκτά ένα παιδί ακόμα.

Ανάμεσα στην επενδυτική και προσωπική του δραστηριότητα, τον Οκτώβριου του 1999 ο Τραμπ ανακοινώνει ότι θα ασχοληθεί με τη πολιτική και θα λάβει μέρος στις προεδρικές εκλογές του 2000 προσπαθώντας να κερδίσει το χρίσμα του μικρού ‘Μεταρρυθμιστικού Κόμματος’ (Reform Party) που είχε ιδρυθεί το 1995 από τον επιχειρηματία και ανεξάρτητο προεδρικό υποψήφιο (εκλογές 1992) Ρος Περό.

Όμως η προεκλογική του εκστρατεία ήταν αδύναμη και έτσι μετά τα πενιχρά αποτελέσματα στις προκριματικές εκλογές της Καλιφόρνια, απέσυρε την υποψηφιότητά του.

Το 2004 κεφαλαιοποιώντας την διασημότητα του στον επιχειρηματικό τομέα, αποφασίζει να παρουσιάσει το reality show επιχειρηματικότητας ‘O Μαθητευόμενος’ (The Apprentice) όπου οι παίκτες διαγωνίζονται για την επιχειρηματική τους ικανότητα.

Το τηλεπαιχνίδι αυτό γίνεται πολύ μεγάλη επιτυχία και ο ίδιος γίνεται ακόμα πιο διάσημος τονίζοντας την επιχειρηματική του ικανότητα και κρίση λόγω και της ιδιαίτερης αυστηρότητας που επέδειξε στο show.

Το 2012 ο Τραμπ ανακοινώνει ότι θα ξαναβάλει υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας αλλά βλέπει την δημοτικότητά του να πέφτει καθώς συμμετέχει στην αποτυχημένη επίθεση κατά του Ομπάμα ότι δήθεν δεν έχει γεννηθεί σε αμερικανικό έδαφος (που αποτελεί προϋπόθεση για να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ).

Τον Ιούνιο του 2015 κάνει την τρίτη προσπάθεια να κάνει πράξη την φιλοδοξία του για πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοινώνοντας από τον ‘Πύργο Τραμπ’ στην Νέα Υόρκη ότι θα είναι υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις εκλογές του 2016 τονίζοντας ότι «Θα είμαι ο μεγαλύτερος Πρόεδρος της απασχόλησης που έχει δημιουργήσει ο Θεός.»

Ο Ντόναλντ Τράμπ χειροκροτούμενος από τη σύζυγό του Μελάνια

Ξεκινώντας τη προεκλογική του εκστρατεία καταφέρθηκε τόσο έντονα κατά των Μεξικανών μεταναστών που το τηλεοπτικό δίκτυο NBC έκοψε η συνεργασία που είχε από χρόνια με τον Τραμπ για την παρουσίαση των ετήσιων καλλιστείων για την ‘Μις Αμερική’ και την ‘Μις Υφήλιος’. Ο Τραμπ αντεπιτέθηκε στο NBC με αγωγή για το κόψιμο της συνεργασίας ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αποτέλεσμα των ρατσιστικών σχολίων, δηλώσεων και θέσεων του Τραμπ  ήταν και άλλοι φορείς και οργανισμοί να προχωρήσουν σε διακοπή των συνεργασιών τους μαζί του.

Η ‘Ένωση Επαγγελματιών Γκόλφερ’ σταμάτησε να οργανώνει το ετήσιο τουρνουά γκολφ στο ‘Γκολφ Κλαμπ’ του Τραμπ στο Λος Άντζελες και η αλυσίδα καταστημάτων Macy’s ανακοίνωσε ότι σταματά την πώληση των ανδρικών ρούχων ‘Τραμπ’.

Τα αρνητικά και τα προσβλητικά του σχόλια για πρόσωπα και πράγματα ήταν το χαρακτηριστικό της προεκλογικής του εκστρατείας, κάνοντας πολλά στελέχη του ίδιου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να στραφούν εναντίον του.

Για τον Τζον Μακέιν, υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2008 (που τις κέρδισε ο Ομπάμα) και ήρωα του Πολέμου στο Βιετνάμ όταν καταρίφθηκε το αεροπλάνο του και ο ίδιος αιχμαλωτίστηκε για πολλά χρόνια, ο Τραμπ τον κατηγόρησε ότι για αυτόν δεν είναι ήρωας του πολέμου επειδή….. αιχμαλωτίστηκε.

Όμως τον Ιούλιο του 2015 οι δημοσκοπήσεις τον έφερναν στην κορυφή των υποψηφίων για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο Τραμπ στο μεταξύ συνέχισε τα προσβλητικά και απαξιωτικά σχόλια κατά πάντων. Κατά των γυναικών, κατά των δημοσιογράφων, κατά των μεταναστών, κατά των μουσουλμάνων.

Παρ’όλη την αρνητική κριτική που του ασκούσαν σχεδόν όλα τα μέσα επικοινωνίας, την άνοιξη του 2016 ο Τραμπ συνέχισε να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των Ρεπουμπλικανών για το προεδρικό χρίσμα, με μόνο τον Γερουσιαστή του Τέξας Τεντ Κρουζ και τον Κυβερνήτη του Οχάιο Τζον Κέισικ  να διατηρούν κάποιες ελπίδες.

Τον Μάιο του 2016 νικά στις εκλογές της Ιντιάνα και ο Τεντ Κρουζ αποσύρεται από την διεκδίκηση του χρίσματος. Τελικά στις 21 Ιουλίου του 2016 στο Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Κλίβλαντ του Οχάιο, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακηρύσσεται υποψήφιος του Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου καταφέρνοντας να λάβει 1.725 εκλέκτορες έναντι 747 του συνόλου των αντιπάλων του.

Για αντιπρόεδρό του ο Τραμπ επέλεξε τελικά τον Κυβερνήτη της Ιντιάνα Μάικ Πενς.

Στο Συνέδριο μιλώντας για πάνω από μία ώρα, ο Τραμπ τόνισε ότι ως πρόεδρος οι προσπάθειές του θα επικεντρωθούν στην οικονομία, το εμπόριο, την μετανάστευση, την τρομοκρατία και στο διορισμό δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Για την μετανάστευση τόνισε ότι «θα χτίσουμε ένα τεράστιο τοίχο στα σύνορά μας με το Μεξικό για να σταματήσαμε την λαθρομετανάστευση» και για το θέμα των όπλων ότι «θα υπερασπιστεί το δικαίωμα της οπλοκατοχής.»Το σύνθημά του είναι ‘Αμερικανοποίηση και όχι Παγκοσμιοποίηση’.

Κείμενο από το αρχείο του ert.gr

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα