Η Χίλαρι Κλίντον και πάλι στο προσκήνιο

13:53 12/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ακόμα δεν τελείωσαν (κυριολεκτικά) οι ενδιάμεσες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, και η προεκλογική περίοδος των προεδρικών εκλογών έχει ξεκινήσει. Πέρα από όσα έχουμε κατά καιρούς σχολιάσει, η σχεδόν… επίσημη έναρξη για τους Δημοκρατικούς έγινε πριν λίγες ώρες, στην Wall Street Journal, με την φαινομενικά μόνιμη επωδό κάθε σχετικής συζήτησης: Μια αναφορά στη Χίλαρι Κλίντον και μια πιθανή της υποψηφιότητα.

Ο Μαρκ Πεν, δημοσκόπος και πρώην σύμβουλος του ζεύγους Κλίντον, και ο Άντριου Στάιν, Δημοκρατικός

πολιτικός με πείρα στο Δήμο της Νέας Υόρκης, υπογράφουν το άρθρο στην Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο, παρά τα όσα λέει η ίδια και οι συνεργάτες της, η πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας θα είναι και πάλι υποψήφια για την προεδρία της. Το άρθρο υποστηρίζει ότι η Κλίντον δεν θα αφήσει την ήττα της από τον Ντόναλντ Τραμπ να αποτελέσει το τελευταίο κεφάλαιο της πολιτικής της καριέρας, και πως έχει στρατηγικά επαναπροσδιορίσει την φυσιογνωμία της μακριά από το πολιτικό κέντρο, ως μαχόμενη από τα αριστερά του Δημοκρατικού κόμματος. Επιπλέον, οι συντάκτες σχολιάζουν πως στην επόμενη, δεδομένη, υποψηφιότητά της, η πρώην Πρώτη Κυρία των Η.Π.Α. θα σαρώσει έναντι του Δημοκρατικού ανταγωνισμού, ακόμα και αν αποφασίσει να μπει στη μάχη μετά την αρχική προκριματική αναμέτρηση στην Άιοβα.

Το άρθρο στην WSJ έχει ήδη γίνει αντικείμενο συζήτησης, ενώ δύσκολα μπορεί κάποιος να αγνοήσει ένα-δυο άλλα γεγονότα που φαίνεται να υποστηρίζουν τις υποθέσεις του. Πριν από έναν μήνα, το ζεύγος Κλίντον ανακοίνωσε πως από αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσουν μια περιοδεία σε 13 πόλεις των Η.Π.Α. και του Καναδά, όπου θα εμφανίζονται μαζί για να «προσφέρουν μια μοναδική οπτική γωνία για το παρελθόν, και αξιοθαύμαστες προβλέψεις για το πού θα πάμε μετά». Η Χίλαρι Κλίντον, η οποία σύμφωνα με τους Πεν και Στάιν, θα περιορίσει -όταν ξεκινήσει την εκστρατεία της για το 2020- τον σύζυγό της και τον Μπαράκ Ομπάμα σε ρόλους διασφάλισης χρηματοδότησης (σε αντίθεση με την εκτενέστερη συμμετοχή τους το 2016 ως ομιλητές), συμμετείχε στις προεκλογικές προσπάθειες αρκετών Δημοκρατικών και στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας. Επιπλέον, στα τέλη του Οκτωβρίου, στο πλαίσιο δημόσιας συζήτησης, είπε γελώντας πως θα ήθελε να είναι πρόεδρος της Αμερικής και πρόσθεσε: «Τον Ιανουάριο του 2021, όταν, ελπίζω, θα έχουμε έναν Δημοκρατικό στο Οβάλ Γραφείο, θα υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει. Αυτή η δουλειά θα ήταν δουλειά για την οποία αισθάνομαι πολύ καλά προετοιμασμένη».

Μετά από αυτά τα σχόλια, το επιτελείο της Κλίντον και παλιοί της συνεργάτες είχαν βγει και πάλι στο προσκήνιο υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να είναι ξανά υποψήφια σε εκλογές και πως, όπως είπε στο The Hill ο σύμβουλός της, Φίλιπ Ρέινζ, «είναι πιο πιθανό να κερδίσει το λόττο». Στο ίδιο site έχει μεγάλη σημασία η ανάλυση πως το επίπεδο δραστηριότητας της ίδιας της Κλίντον, αλλά και ο προσανατολισμός του Δημοκρατικού κόμματος, διαφέρουν κατά πολύ από τις συνθήκες που επικρατούσαν το 2014, μετά τις ενδιάμεσες εκλογές εκείνης της χρονιάς, όταν, για παράδειγμα, διάφορα υψηλόβαθμα στελέχη των Δημοκρατικών εμφάνιζαν ένα ύποπτο… κενό στο επίσημο πρόγραμμά τους, ακριβώς κατά τις ημερομηνίες που η προεκλογική περίοδος θα φούντωνε. Τότε, που και οι παραδοσιακοί χρηματοδότες του κόμματος άφηναν να εννοηθεί με κάθε τρόπο ότι η κατεύθυνση του χρήματος είχε αποδέκτη την Χίλαρι Κλίντον. Σε αντίθεση, τώρα το Δημοκρατικό κόμμα και οι μηχανισμοί του φαίνεται να έχουν απομακρυνθεί από την Χίλαρι Κλίντον, ακόμη και αν, όπως τονίζει το άρθρο στην Wall Street Journal, η διάδοχη κατάσταση της παντοκρατορίας των Κλίντον, αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων στην Ουάσινγκτον.

Αν, πράγματι, η Χίλαρι Κλίντον έχει αποφασίσει να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία των Η.Π.Α. θα ξεκινήσει την εκστρατεία της από τη θέση της μικρότερης ισχύος που είχε ποτέ. Από την άλλη, αυτό ακριβώς περιγράφουν οι Πεν και Στάιν ως το μεγαλύτερό της πλεονέκτημα -την απομάκρυνσή της από τη μέχρι τώρα δημόσια εικόνα της. Το σίγουρο είναι πως πολλοί φανατικοί της οπαδοί έχουν ενθουσιαστεί στα social media με την πιθανότητα, χωρίς να είναι οι μόνοι. Πολλοί είναι και οι Ρεπουμπλικανοί που θα ήθελαν να την δουν ξανά ως αντίπαλο του Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας πως θα ήταν εύκολο για τον νυν πρόεδρο να την κερδίσει. Θα πρέπει, όμως, και αυτοί να περιμένουν μέχρι η ίδια η Χίλαρι ή τα γεγονότα να τους δώσουν μια ξεκάθαρη και οριστική απάντηση.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα