Γαλανός: Να τεθεί εκ νέου θέμα Αμμοχώστου

Την ανάγκη διεκδίκησης της επιστροφής, τουλάχιστον στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, με την ευκαιρία του ανοίγματος του οδοφράγματος στη Δερύνεια, τόνισε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός.

Αναφέροντας ότι το άνοιγμα του οδοφράγματος δεν είναι αυτοσκοπός, είπε ότι περνώντας από αυτό τον δρόμο που ανοίγει «βλέπουμε την τραγωδία σε όλο της το μέγεθος».

«Τα οδοφράγματα ανοίγουν για να μας οδηγήσουν στην ουσία, στη λύση του Κυπριακού και στην εφαρμογή των ψηφισμάτων

των Ηνωμένων Εθνών», είπε, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου την Δευτέρα.

Κάλεσε την Κυβέρνηση να θέσει επιτακτικά το θέμα της Αμμοχώστου, ως μέρος της ευρύτερης λύσης του Κυπριακού με την ευκαιρία του ανοίγματος του οδοφράγματος.

«Καλούμε προσωπικά τον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αλλά ταυτόχρονα καλούμε και τον ΓΓ του ΟΗΕ, με το άνοιγμα του οδοφράγματος να αναλάβει τις ευθύνες του όσον αφορά την εφαρμογή των ψηφισμάτων , του Συμβουλίου Ασφαλείας τα οποία υπηρετεί», είπε.

Πρόσθεσε ότι η απόδοση της Αμμοχώστου δεν είναι ένα απλό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και κακώς ετέθη έτσι με επιμονή του Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Το θέμα του ανοίγματος της Αμμοχώστου, σημείωσε, είναι μια διεθνής υποχρέωση της Τουρκίας με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 και 789 αλλά και μια δέσμευση της τουρκοκυπριακής πλευράς με βάση την δεύτερη συμφωνία κορυφής Κυπριανού – Ντεκτάς.

Αναφέροντας ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις της Κύπρου υποβάθμισαν το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου που είναι κλειδί για το υπόλοιπο Κυπριακό, είπε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να διεκδικήσει το άνοιγμα της Αμμοχώστου, ή τουλάχιστον να επιμένει να εισέλθουν εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών για να κάνουν μελέτη πως θα ξαναχτιστεί η πόλη. Κάτι τέτοιο, είπε, δοκιμάστηκε στο παρελθόν και το απέρριψε η τ/κ πλευρά πρωτοστατούντος του κ. Οζερσάι.

«Αναμένουμε από την Κυβέρνησή μας να θέσει άμεσα στις συνομιλίες οι οποίες ελπίζουμε να ξαναρχίσουν, το θέμα της Αμμοχώστου», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι ο Δήμος ζήτησε ήδη κάτι τέτοιο από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

«Απ’ ό,τι ξέρουμε, ο ΓΓ του ΟΗΕ κατόπιν δικής μας παρέμβασης προς την κα. Σπέχαρ, έγραψε ότι είναι στη διάθεσή μας για να συζητηθεί θέμα Αμμοχώστου, όπως πρέπει να είναι, γιατί είναι μέσα στους όρους εντολής του ΓΓ η εφαρμογή των ψηφισμάτων», είπε.

Πρόσθεσε ότι συζήτηση θέματος Αμμοχώστου θα βοηθήσει και στο ευρύτερο κλίμα για το Κυπριακό.

Ο κ. Γαλανός εξέφρασε την άποψη ότι το θέμα του ανοίγματος των οδοφραγμάτων δεν πρέπει να διχάζει τους Έλληνες της Κύπρου και θα πρέπει το θέμα αυτό να χρησιμοποιηθεί θετικά για να διεκδικηθούν κάποια θέματα ουσίας που έχουν σχέση με το Κυπριακό και την επανένωση του τόπου.

Εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι ο τρόπος για επανένωση της Κύπρου, ανεξάρτητα του τελικού χαρακτήρα που θα πάρει θα είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία γιατί η πραγματική εναλλακτική είναι η διχοτόμηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα