Γέφυρες και περάσματα για τη διάσωση της άγριας ζωής (Video)

18:28 29/1/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι γέφυρες  άγριας ζωής μπορούν να σώσουν εκατομμύρια άγρια ζώα από βέβαιο θάνατο. Είναι μια λύση που τα τελευταία χρόνια υιοθετείται όλο και πιο συχνά σε ολόκληρο τον κόσμο. H πρώτη οικολογική γέφυρα στη Νοτιοανατολική Ασία βρίσκεται στη Σιγκαπούρη.  Ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2011 και ολοκληρώθηκε δύο χρόνια αργότερα. Αντίστοιχές υποδομές ολοκληρώθηκαν το 2013 στο Εθνικό Πάρκο Banff στην επαρχία Αλμπέρτα του Καναδά που διαθέτει την υψηλότερη συγκέντρωση περασμάτων άγριας πανίδας  στον κόσμο, με έξι περάσματα και 38 υπόγειες διαβάσεις.

Στην

Ελλάδα, την περίοδο 2009- 2020 σκοτώθηκαν 116 αρκούδες, δηλαδή σχεδόν το 1/4 του πληθυσμού της αρκούδας. Τα περισσότερα ατυχήματα καταγράφηκαν στην Δ. Μακεδονία. Στην πορεία η Εγνατία Οδός ΑΕ υλοποίησε ένα πρόγραμμα παρακολούθησης, τοποθέτησε έναν ψηλό και ενισχυμένο φράκτη και δημιούργησε 149 υπόγεια περάσματα για τα άγρια ζώα.

Η οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ συμμετέχει στο πρόγραμμα Life «Safe Crossing» που υλοποιείται σε Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία και Ισπανία. Όπως ανέφερε ο Γιώργος Μερτζάνης, δρ. Βιολογίας και, επιστημονικός υπεύθυνος της οργάνωσης, στο πλαίσιο του προγράμματος τοποθετούνται ραντάρ και αισθητήρες για να ειδοποιείται τόσο το άγριο ζώο με ακουστικό ερέθισμα όσο και ο οδηγός με οπτικό ερέθισμα για να μειώσει ταχύτητα. Το επόμενο διάστημα, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα θα γίνει βελτίωση των περασμάτων, ώστε να τα βρίσκουν πιο εύκολα τα ζώα. 

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα