Ακουστικοί αισθητήρες εντοπίζουν λαθροθήρες στον Αώο (Video)

18:22 29/1/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Το σπάνιο αγριόγιδο της Βαλκανικής ή αλλιώς σαμουά απαντάται  στο Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου και ειδικότερα στις απόκρημνες πλαγιές του φαραγγιού που σχηματίζει η κοίτη του Αώου, στην Ήπειρο. Πρόκειται για απειλούμενο θηλαστικό, κυρίως εξαιτίας της λαθροθηρίας. Στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου εντοπίζεται ο μεγαλύτερος πληθυσμός αγριόγιδου στην Ελλάδα, με πάνω από 200 ζώα, και δυνητικά αποτελεί πηγή για εποίκιση και άλλων ορεινών εκτάσεων.

Λόγω της τοπογραφίας και της γεωμορφολογίας της περιοχής η φύλαξη της είναι

αντικειμενικά δύσκολη, με συνέπεια η τοπική άγρια πανίδα να μένει συχνά εκτεθειμένη σε απειλές.

Εφεξής, ωστόσο, το αγριόγιδο της Βαλκανικής και τα άλλα προστατευόμενα ζώα, που χρησιμοποιούν το εθνικό πάρκο Βόρειας Πίνδου ως ενδιαίτημα, θα κινδυνεύουν λιγότερο. Και αυτό, γιατί εδώ και λίγες βδομάδες στο φαράγγι του Αώου, μέσω του προγράμματος Tech4all, έχουν τοποθετηθεί ειδικοί αισθητήρες ηχο-εντοπισμού και το επιτηρούν επί 24 ώρες το 24ωρο.

Οι ακουστικοί αισθητήρες χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και επαναλαμβανόμενα μοτίβα, ώστε να ανιχνεύουν, σε πραγματικό χρόνο, ήχους από πυροβολισμούς, αλυσοπρίονα και αυτοκίνητα, από σημεία του εποπτευόμενου χώρου.

Η καινοτόμα τεχνολογία έχει σχεδιαστεί από τη Rainforest Connection και έχει αξιοποιηθεί και σε άλλα σημεία του πλανήτη, όπως στο Μπαλί, τη Μαλαισία και την Ινδονησία. Παρόλα αυτά οι Αμερικανοί θεωρούν πως στην περίπτωση του φαραγγιού του Αώου έχουν μπροστά τους μια νέα πρόκληση που θα τους επιτρέψει να εξελίξουν το πρωτοποριακό σύστημά τους.

Η πιλοτική εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας στην περιοχή του Δήμου Κόνιτσας πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η δε, τοποθέτηση των αισθητήρων έγινε με την επιστημονική καθοδήγηση του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών του ΕΛΓΟ Δήμητρα σε στρατηγικά σημεία υψηλού κινδύνου για περιστατικά λαθροθηρίας και σε περιοχές από τις οποίες μπορούν να ελεγχθούν έγκαιρα συγκεκριμένοι δρόμοι και μονοπάτια για την ταυτοποίηση των δυνητικών δραστών. Μόλις ο αλγόριθμος εντοπίσει ένα ύποπτο ηχητικό σήμα, όπως για παράδειγμα έναν πυροβολισμό, ενημερώνει μέσω ειδικών εφαρμογών για σταθερές ή κινητές συσκευές τη δασική υπηρεσίας και τους φύλακες του φορέα διαχείρισης εθνικών πάρκων, ώστε να παρέμβουν αποτρεπτικά ή και κατασταλτικά

Για την υλοποίηση του προγράμματος καθοριστική ήταν η συμβολή δύο ιδιωτικών εταιρειών του τηλεπικοινωνιακού τομέα, οι οποίες ανέλαβαν τη χρηματοδότηση της αγοράς και τοποθέτησης των αισθητήρων, αλλά και το κόστος της 24ωρης ασύρματης μεταφοράς των ηχο-δεδομένων που συλλέγονται. Η λειτουργία του, εφόσον αποδειχθεί επιτυχημένη, αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για την υιοθέτηση του συστήματος και από άλλες περιοχές στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. 

Πέραν της έγκαιρης ενημέρωσης για περιστατικά λαθροθηρίας, το δίκτυο παθητικής ακουστικής παρακολούθησης καταγράφει και το ηχοτοπίο του φαραγγιού, επιτρέποντας τη χρήση των συγκεκριμένων δεδομένων και σε εκπαιδευτικούς σκοπούς στα κέντρα πληροφοριών του εθνικού πάρκου της Βορείου Πίνδου.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Αστάρα, ερευνητή σε θέματα άγριας πανίδας του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών ΕΛΓΟ – Δήμητρα, σε αυτή τη φάση οι αισθητήρες προσαρμόζονται στο ηχοτοπίο και τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής, και βελτιώνεται η λειτουργία των αλγορίθμων ώστε να δίνουν αξιόπιστα αποτελέσματα. Εκτός από αισθητήρες το σύστημα διαθέτει και δυο εφαρμογές για κινητό και υπολογιστή ώστε ο τελικός χρήστης να μπορεί να αξιολογεί τον ήχο. Ήδη υπάρχουν συζητήσεις για να εφαρμοστεί αυτό το σύστημα παρακολούθησης και σε άλλες προστατευόμενες περιοχές.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΙΑΜΗΣ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα