Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών στο Μέγαρο – Συνέντευξη με τον Δημήτρη Μαραγκόπουλο

09:06 20/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Συνέντευξη στη Δώρα Χειράκη

Το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Μαΐου το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υποδέχεται, για πρώτη φορά, το Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών δημιουργώντας μια πολυδιάστατη πλατφόρμα από καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δράσεις στην καρδιά της Αθήνας που φέρνουν, με τον πιο ελκυστικό τρόπο, τις οπτικοακουστικές τεχνολογίες αιχμής κοντά στο ευρύ κοινό, αλλά και στους ειδικούς της βιομηχανίας της εικόνας-ήχου, στους φοιτητές, στους νέους και στα παιδιά.

Πρόκειται για συμπαραγωγή του ΜΜΑ

με το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας, το Εργαστήριο Hλεκτροακουστικής Μουσικής Έρευνας και Eφαρμογών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών (ΕΡΗΜΕΕ) και το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Το Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Κύκλου Γέφυρες (Γέφυρες Τεχνών) που εγκαινιάστηκαν στο Μέγαρο Μουσικής το 1997 και διευθύνει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κύκλου Γέφυρες στο ΜΜΑ, Δημήτρης Μαραγκόπουλος

-Κύριε Μαραγκόπουλε, οι Γέφυρες συμπληρώνουν φέτος 20 χρόνια. Ποιος ήταν ο σκοπός της δημιουργίας τους;

Οι Γέφυρες είχαν σαν στόχο να συμβάλλουν σε μια βασική πρωταρχική επιλογή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών: να προσεγγίζεται η μουσική στην ολότητα της και σε όλες τις αυθεντικές διαφορετικές αρμονικές της. Η έμφαση στην λεγόμενη «κλασσική» μουσική όχι μόνο δεν αποκλείει την προσέγγιση και άλλων ειδών, αντίθετα η όλη διαδικασία εμπλουτίζεται αν προσεγγίσεις την μουσική σφαιρικά. Αυτή η πολιτική που ακολουθήθηκε από τις Γέφυρες, αλλά και από άλλες επιλογές και δράσεις του Μεγάρου βοήθησε στην αίσθηση της δημιουργίας ενός χώρου που αναπνέει με ελευθερία και ποιότητα. Η σύνδεση επίσης της μουσικής με άλλες τέχνες συνέβαλε προς την κατεύθυνση αυτή. Μουσική και εικόνα, μουσική και πολύτεχνα έργα, παντομίμα, τέχνες του τσίρκου, σωματικό θέατρο συνέβαλαν σε μια διερεύνηση του φάσματος του κοινού. Το νεανικό κοινό μέσα από αυτές τις δράσεις και πολλές άλλες -όπως τα εκπαιδευτικά προγράμματα- προσελκύστηκε, ήρθε στο Μέγαρο και εμπλούτισε την αμφίδρομη επικοινωνία.

-Τι άλλαξε στα 20 χρόνια που πέρασαν και πως ανταποκρίθηκε το Μέγαρο σε αυτές τις αλλαγές;

Το κοινό του Μεγάρου του 1997 είναι σημαντικά διαφορετικό από το κοινό του 2017. Είκοσι χρόνια μετά η βαθύτερη ψυχολογία, η πληροφόρηση, οι νέες παράμετροι μιας κοινωνίας σε κρίση, αλλά και σε υπερκορεσμό είναι αδύνατον να αγνοηθούν. Οφείλαμε και νομίζω το κάνουμε να «πιάνουμε» στον αέρα όχι μόνο ότι είναι στη «μόδα» αλλά και τις βαθύτερες διαστάσεις που εκφράζουν την πολυπλοκότητα, τη δυσκολία, τις γκρίζες ζώνες αλλά και διαχρονικές ανάγκες για άνοιγμα, προοπτική, την δυνατότητα της τέχνης για κάθαρση, χαλάρωση, απόλαυση.

-Πώς είναι δομημένο το πρόγραμμα της σειράς;

Το πρόγραμμα είναι δομημένο σε πέντε άξονες:

1. Γέφυρες Πολιτισμών, όπου φιλοξενούνται μουσικές από μεγάλους πολιτισμούς του κόσμου όπως Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία, Τουρκία, Μεσογειακοί πολιτισμοί κ.ά.

2. Γέφυρες Τεχνών, όπου η μουσική συναντά πολλές και διαφορετικές τέχνες αλλά και την σύγχρονη τεχνολογία.

3. Γέφυρες με τους νέους, όπου δώσαμε φωνή και χώρο σε συχνά άγνωστες, αλλά εξαιρετικά σημαντικές ομάδες από την Αθήνα αλλά και άλλες πόλεις.

4. Τις Ανοιχτές Πλατφόρμες, όπου δημιουργούμε μια συνεχή ζωντανή διαδικασία ακροάσεων και γνωριμίας ενός υπαρκτού εξαιρετικού μουσικού δυναμικού εν πολλοίς άγνωστου που το ακούμε και επιλέγουμε ομάδες στις οποίες δίνουμε χώρο έκφρασης και Διεθνείς Διαγωνισμούς, όπως ο Διεθνής Διαγωνισμός Κινηματογραφικής Μουσικής που είχαμε πρόσφατα με επιτυχία και όπου συμμετείχαν 154 μουσικοί από την Ελλάδα και άλλες χώρες του εξωτερικού.

5. Ειδικά αφιερώματα, όπως φέτος κάναμε με τον Sting και τους Pink Floyd, που γιόρτασαν τα 50 χρόνια.

-Στις Γέφυρες εντάσσεται και Το Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών που φιλοξενεί το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Μαΐου. Τι περιλαμβάνει;

Το Φεστιβάλ αυτό φέρνει στο Μέγαρο την αιχμή της τεχνολογίας του ήχου και της εικόνας μέσα από έργα στα οποία η Τέχνη συναντά τη σύγχρονη τεχνολογία, αλλά και την επιστήμη.

Τρισδιάστατες προβολές, εγκαταστάσεις (installations), μικρά πολύτεχνα έργα, προβολές, ηχητικά παιχνίδια, ηλεκτροακουστική μουσική μέσα από ειδικές «αλγοριθμικές» ακροάσεις με περιβάλλοντα ηχεία που προσεγγίζουν τον τρόπο που ο ανθρώπινος εγκέφαλος ακούει. Διαλέξεις και workshops συνθέτουν ένα γοητευτικό διήμερο που απευθύνεται όχι μόνο στους ειδικούς αλλά και σε ένα ευρύ κοινό αλλά ακόμα και σε παιδιά μιας και πρόκειται για ένα μαγικό παιχνίδι ήχων και εικόνων.

– Μετά το συγκεκριμένο φεστιβάλ, τι θα ακολουθήσει μέσα από τις Γέφυρες στο ΜΜΑ;

Προετοιμαζόμαστε για το πρόγραμμα της νέας χρονιάς με πρόθεση δράσεις που είχαν μεγάλη απήχηση όπως οι Ανοιχτές Πλατφόρμες, αλλά και ο Διαγωνισμός Κινηματογραφικής Μουσικής να θεσμοθετηθούν και με το να εμβαθύνουμε και να διευρύνουμε την άκρως ανανεωτική και ερευνητική ματιά που οι Γέφυρες θέλουν να προσφέρουν συντονισμένες με το συνολικό πρόγραμμα του Μεγάρου.

Ένα μπαράζ νέων εμπειριών ήχου–εικόνας και εναλλακτικών δράσεων για όλες τις ηλικίες

Το διήμερο αυτό, το Μέγαρο θα γεμίσει από ακουστικές και οπτικές εμπειρίες που θα καλύψουν τους περισσότερους χώρους του νέου κτηρίου, από την κεντρική είσοδο, τις κεντρικές σκάλες, τις Αίθουσες Banquet και Αλεξάνδρα Τριάντη, την MC3, τον Νέο Εκθεσιακό Χώρο μέχρι τις Αίθουσες Συνεδρίων 1, 2, 4, 7. Εκεί θα φιλοξενηθούν εκθέσεις, προβολές, συναυλίες, ειδικά εργαστήρια, ομιλίες και masterclasses.

Μέσα από αυτό το εντυπωσιακό μπαράζ ήχου και εικόνας, το Μέγαρο στοχεύει στη δημιουργία ενός θεσμού-σημείου αναφοράς για τις σύγχρονες ψηφιακές οπτικοακουστικές τέχνες, στην ανάδειξη της συνέργειας τέχνης και επιστήμης καθώς και στην καλλιέργεια μιας νέας κουλτούρας και μιας πολυεπίπεδης δημιουργίας στον ελληνικό ψηφιακό χώρο.

Μια έκθεση με πρωτόγνωρες εμπειρίες, μέσα από την τελευταία λέξη της τεχνολογίας

Τους επισκέπτες υποδέχονται ολογράμματα (κινούμενες προβολές 3-D) σε όλη την κεντρική είσοδο και στις σκάλες του νέου κτηρίου. Μαγικές «σφαίρες» φωτίζονται με οπτικές ίνες και αλλάζουν χρώματα ανάλογα με την κατεύθυνση και την ένταση των ανέμων, λαμβάνοντας διαδικτυακά και δορυφορικά μετεωρολογικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Οι θεατές-ακροατές μπορούν ακόμη να ανέβουν σε ένα πολύ διαφορετικό ποδήλατο και να φορέσουν τα ειδικά ακουστικά του, τα οποία μεταδίδουν σε real time ήχους από ποδηλάτες που είναι συνδεδεμένοι οn line και βρίσκονται, την ίδια στιγμή, σε άλλα σημεία της πόλης!

Το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να εξοικειωθεί με διαδραστικές οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις, έργα animation και video art, τρισδιάστατες χαρτογραφικές προβολές (projection mapping), ηχητικά περιβάλλοντα, διαδραστικά και ηχητικά παιχνίδια (audio games), εκθέσεις κόμικς και φωτογραφίας.

Τιμώμενο πρόσωπο της έκθεσης είναι η διεθνούς φήμης video artist, Eija-Liisa Ahtila, το έργο της οποίας θα εισαγάγει το κοινό στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας, και μάλιστα μέσα από μια κλασική κινηματογραφική μηχανή προβολής 35 μιλιμέτρ. Προβάλλονται, επίσης, δημιουργίες των φημισμένων καλλιτεχνών Barry Purves και Theodore Ushev καθώς και καταξιωμένων δημιουργών, αλλά και νέων δημιουργών του χώρου.

Μοναδικές ακροαματικές εμπειρίες μέσα από συναυλίες

Το Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής Μουσικής Έρευνας και Εφαρμογών (ΕΡΗΜΕΕ) θα παρουσιάσει έργα ηλεκτροακουστικής μουσικής σε ένα ειδικά σχεδιασμένο πολυκαναλικό σύστημα ηχητικής διάχυσης που προσφέρει στο κοινό μια μοναδική ακροαματική εμπειρία. To πρόγραμμα με γενικό τίτλο ΑΚΟΥSΜΑΤΑ 2017 περιλαμβάνει πέντε εκδηλώσεις με έργα συνθετών του συγκεκριμένου είδους μουσικής. Προσκεκλημένοι του διημέρου 20 & 21/5 είναι οι Volkmar Klien και Τhomas Gorbach.

Masterclasses και ομιλίες

Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει ακόμη εργαστήρια, masterclasses και ομιλίες γύρω από την τέχνη, την τεχνολογία και την αισθητική της video art και του animation (Τέχνη & Ψηφιακός Πολιτισμός). Οι animators Barry Purves και Theodore Ushev ως διακεκριμένοι προσκεκλημένοι του Be there! Corfu Animation Festival καθώς και ο διευθυντής του, Βασίλης Κρουστάλλης, θα μιλήσουν για τις τεχνικές τους σε σχέση με την τεχνολογία αλλά και την πολιτική.

Tα εργαστήρια είναι ανοιχτά στο κοινό και έχουν ως αντικείμενο τη δισδιάστατη και τρισδιάστατη εμψύχωση (2D& 3D animation), τις διαδραστικές οπτικοακουστικές τεχνολογίες (interactive audiovisual platforms), τις χαρτογραφικές προβολές στον χώρο (projection mapping) και την έρευνα γύρω από ψηφιακά υβριδικά υλικά.

INFO

Νέος Εκθεσιακός Χώρος, Αίθουσα Banquet,

Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, MC3,

Αίθουσες Συνεδρίων 1, 2, 4, 7

Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Μαΐου 2017 (11:00)

Τιμές

Ανά ημέρα και για όλες τις εκδηλώσεις:

Γενική είσοδος: 10 €

Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι, 65+: 7 €

Eνιαίο εισιτήριο και για τις δύο μέρες:

Γενική είσοδος 15 € Φοιτητές, νέοι, άνεργοι

Keywords
Τυχαία Θέματα