Φεστιβάλ Αστρονομίας στον Όλυμπο

15:47 30/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Φεστιβάλ αστρονομίας και αστροφυσικής με τίτλο «Οι Αγγελιοφόροι του Ολύμπου» διοργανώνεται από την Παρασκευή 30 Ιουνίου μέχρι την Κυριακή 2 Ιουλίου στον θεσσαλικό Όλυμπο, με επίκεντρο τον Κοκκινοπηλό Ελασσόνας.

Περισσότεροι από 100 μαθητές-εισηγητές, τριάντα προσκεκλημένοι καθηγητές από σχολεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα, θα μιλήσουν για την αστρονομία, την αστροφυσική και το διάστημα, ενώ οι συμμετέχοντες

μαθητές και εκπαιδευτικοί αναμένεται να ξεπεράσουν τους τετρακόσιους. Το φεστιβάλ αστρονομίας διοργανώνεται από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Ελασσόνας, την Εταιρία Αστρονομίας και Διαστήματος, την Αστρονομική Εταιρία Λάρισας και την Πανθεσσαλική Στέγη
Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας οι διοργανωτές σημείωσαν τα εξής:
Κώστας Αγοραστός – Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Από σήμερα Παρασκευή ως και την Κυριακή διεξάγεται στο Κοκκινοπηλό Ελασσόνας, σε υψόμετρο 1.160μ φεστιβάλ αστρονομίας και αστροφυσικής. Είναι μια σημαντική διοργάνωση, όπου θα μπορεί ο καθένας με τα τηλεσκόπια που θα στηθούν στην περιοχή να παρατηρήσει το σύμπαν και να βοηθηθεί από ανθρώπους ειδικούς, επεξηγηματικά γι’ αυτό που θα παρακολουθήσει. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους του συνδιοργανωτές και τους συμμετέχοντες γι’ αυτό το πρωτοποριακό φεστιβάλ. Καλούμε όλους όσους επιθυμούν να δουν κάτι διαφορετικό αλλά και να αποδράσουν από τον καύσωνα να ανέβουν στον Κοκκινοπηλό για να παρακολουθήσουν το φεστιβάλ»
Βασίλης Γκόλτσιος – Πρόεδρος Συλλόγου Κοκκινοπλητών Αττικής: «Να ευχαριστήσω πρώτα απ’ όλους τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Παιδή, που αγκάλιασαν την προσπάθεια αλλά και όλους όσους συνδράμουν σ’ αυτή την προσπάθεια. Το φεστιβάλ αποτελεί και μια διαφήμιση για τον Κοκκινοπηλό, τον Όλυμπο και τη Θεσσαλία, καθώς η απήχηση και η δημοσιότητα είναι μεγάλη ακόμα και εκτός χώρας.
Σταμάτης Μαλάκος – Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Φυσικών: «Η ιδέα της διοργάνωση αυτού του φεστιβάλ ήταν καταπληκτική. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αγκάλιασε από την 1η στιγμή μια ιδέα που αφορά τον Όλυμπο και τη Θεσσαλία. Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών και όλοι οι φορείς που συνδράμουν σε αστροπαρατηρήσεις του διαστήματος, έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν για να στηθεί ένα φεστιβάλ ορόσημο για την περιοχή. Θέλω να καλέσω όλο τον κόσμο ιδιαίτερα τις 2 βραδιές Παρασκευής και Σαββάτου οπού ειδικά τηλεσκόπια θα βρίσκονται στην περιοχή και εξειδικευμένοι επιστήμονες θα βοηθούν στις αστροπαρατηρήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα