Έτοιμο το πάρκο τσέπης στην Σταυρούπολη

10:41 29/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Μεταμορφώθηκε ένας εγκαταλελειμμένος χώρος στην καρδιά της Σταυρούπολης

Ένα πάρκο τσέπης, μια όαση των 990 τ.μ. μέσα στο πυκνοδομημένο αστικό ιστό που θα λειτουργήσει σαν πόλος έλξης για αναψυχή, κοινωνικοποίηση, επικοινωνία, παιχνίδι των περιοίκων.

Ο ανεκμετάλλευτος για πολλά χρόνια χώρος, που περιβάλλεται από τις οδούς Πλαστήρα, Ελευθερίου Βενιζέλου και 1η Μαϊου, στην καρδιά της Πρόνοιας, του παλιότερου προσφυγικού πυρήνα της Σταυρούπολης, μεταμορφώθηκε σε έναν ασφαλή, περιφραγμένο, προσεγμένο και

πεντακάθαρο χώρο που ενδείκνυται για να περπατήσουν μικροί και μεγάλοι στον περιμετρικό διάδρομο συνολικού μήκους 105 μέτρων, να καθίσουν στα κατά τόπους επτά καθιστικά, να διαβάσουν και να απολαύσουν την ηρεμία ή να διοργανώσουν ένα πικ νικ.

Επίσης οι χρήστες του πάρκου θα απολαμβάνουν τη σκίαση και το δροσιά της υπάρχουσας βλάστησης, με τα 5 επιβλητικά πεύκα ετών, που σπάνια συναντούμε σε αστικό χώρο ανάμεσα σε άλλα υφιστάμενα δέντρα, θάμνους και αναρριχόμενα φυτά που αναπτύσσονται περιμετρικά, ενώ τοποθετήθηκε ήδη γκαζόν και σταδιακά σχεδιάζεται να πυκνώσουν οι φυτεύσεις με εποχιακά ανθοφόρα φυτά, δέντρα και θάμνους περιμετρικά και στο κέντρο του πάρκου.

Τηρώντας το χρονοδιάγραμμα και την προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες μικρής και μεσαίας κλίμακας στο πρώην φυτώριο-εργοτάξιο της πρόνοιας Σταυρούπολης, που διαμορφώθηκε σε ένα νέο «Πάρκο Γειτονιάς».

Το «Πάρκο Γειτονιάς», θα παραμείνει περιφραγμένο για λόγους ασφαλείας των επισκεπτών και προστασίας του πρασίνου, κυρίως λόγω της μεγάλης προσέλευσης κόσμου κάθε Παρασκευή με τη λαϊκή αγορά.

Για να διατηρηθεί το πάρκο σε καλή κατάσταση και για να συνεχίσει να αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή, θα πρέπει πέρα από τη μέριμνα της Δημοτικής αρχής και των υπηρεσιών, όλοι μας να το διαφυλάξουμε και να το προστατεύσουμε.

Πρόνοια Σταυρούπολης: Ο παλιότερος προσφυγικός πυρήνας της Σταυρούπολης

Διαβάστε το! Τα Πάρκα Τσέπης ένα οργανωμένο δίκτυο ζωντανών ελεύθερων χώρων πρασίνου Πηγές: www.citybranding.gr, Η ιδέα των «πάρκων τσέπης», Ε. Πλουμίδη, ΕΜΠ, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας, Κ. Σερράος

Οι ελληνικές γειτονιές παρουσιάζουν τρομακτική έλλειψη σε ελεύθερους χώρους, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση μιας «αφιλόξενης ατμόσφαιρας», καθώς δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος όπου οι κάτοικοι θα είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν την επαφή με στοιχεία της φύσης, αλλά και να κοινωνικοποιηθούν και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Έτσι οδηγούνται στην απομόνωση τόσο από τον δημόσιο χώρο, όσο και από το κοινωνικό σύνολο, και κατ’ επέκταση στην αποξένωση και από την ίδια τους την πόλη. Η έννοια της γειτονιάς βρίσκεται σε κίνδυνο.

Οι υπαίθριοι χώροι μικρής κλίμακας, τα «Πάρκα Τσέπης», μπορούν να έχουν ουσιαστική συμβολή στην εξυγίανση πυκνοδομημένων αστικών περιοχών και στην επανοργάνωση του αστικού και του κοινωνικού ιστού σε επίπεδο γειτονιάς.

Ασκούν επιρροή στις υποβαθμισμένες κεντρικές περιοχές πόλεων, σε επίπεδο περιβαλλοντικό, λειτουργικό, κοινωνικό, ψυχολογικό και οικονομικό.

Τα Πάρκα Τσέπης μέσα από τις διαδικασίες μιας «κοινωνικής φιλοσοφίας σχεδιασμού» που τα χαρακτηρίζει, είναι ικανά να αναβαθμίσουν σημαντικά το τραυματισμένο βιοτικό επίπεδο των κατοίκων πυκνοδομημένων αστικών περιοχών, επανακτώντας γι αυτούς το δημόσιο χώρο, ως ευρύτερη ουσιαστική προέκταση του χώρου κατοικίας τους.

Η δημιουργία τους αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την ουσιαστική εξυγίανση των πόλεων, συνιστώντας, παρέμβαση, μικρής μεν κλίμακας, «στρατηγικής» όμως σημασίας σε επίπεδο γειτονιάς. Τα πάρκα τσέπης μπορούν να ανακουφίσουν άμεσα και αποτελεσματικά τον πολεοδομικά και κοινωνικά επιβαρυμένο αστικό ιστό, εκμεταλλευόμενα το μικρό τους μέγεθος, τη δυνατότητα ικανοποιητικής διασποράς τους στον αστικό ιστό, το περιορισμένο κόστος και το μικρό χρόνο κατασκευής τους, καθώς επίσης και τη γενικότερη «εγγύτητά» τους με την κλίμακα και το χαρακτήρα της γειτονιάς.

Τα Πάρκα Τσέπης είναι μικρής κλίμακας υπαίθριοι χώροι πρασίνου που δημιουργούνται από την κατάλληλη αξιοποίηση πάσης φύσεως υφιστάμενων αστικών κενών στις πυκνοδομημένες πόλεις. Το μέγεθος τους δεν υπερβαίνει τα 3.000 τ.μ. (Nordh, Alalouch, Hartig 2011).

Η μοναδικότητα των Πάρκων Τσέπης έγκειται στο γεγονός ότι μετατρέπουν ασχεδίαστα κομμάτια γης των πυκνοδομημένων πόλεων, που δεν έχουν βρει κάποια θέση στην καθημερινότητα των κατοίκων και αποτελούν «μελανά» σημεία κάθε γειτονιάς, σε ζωτικούς χώρους. Στην κλίμακα της πόλης, τα Πάρκα Τσέπης, ενεργοποιούμενα διάσπαρτα στον αστικό ιστό, καλούνται να αποκαταστήσουν την ασυνέχειά του, και να δημιουργήσουν ένα οργανωμένο δίκτυο ζωντανών ελεύθερων χώρων πρασίνου, συνδεδεμένο και με τους μεγάλους δημόσιους χώρους της πόλης. Στην κλίμακα της γειτονιάς, τα Πάρκα Τσέπης επιτυγχάνουν με άμεσο τρόπο την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων σε ελεύθερους χώρους πρασίνου και αναψυχής. Η μορφή και η λειτουργία τους προσαρμόζεται στα δεδομένα της εκάστοτε γειτονιάς, δημιουργώντας έναν ζωτικό «κοινωνικό» χώρο, έναν πυρήνα δηλαδή, που επιτυγχάνει πολεοδομική, κοινωνική και περιβαλλοντική συνοχή.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα