Εστίαση: Ενδεχόμενο ελαφρύνσεων για καφέ, ΦΠΑ-Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με υπουργούς (video)

12:37 5/5/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Μέτρα στήριξης της εστίασης, μεταξύ των οποίων και τη μείωση του ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ, εξετάζει η κυβέρνηση. Ευρεία τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού με τους συναρμόδιους υπουργούς.

«Όλα τα μέτρα που είναι εφικτό δημοσιονομικά να ληφθούν, θα ληφθούν» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο

μείωσης του ΦΠΑ.
Ο υπουργός σημείωσε ότι θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες πακέτο μέτρων για την εστίαση και για τον τουρισμό και πρόσθεσε: «αν δούμε ότι δεν αυξάνονται τα κρούσματα θα μπορέσουμε ένα πάμε σε ταχύτερο άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης. Πάμε με σχέδιο, υιοθετούμε από την αγορά προτάσεις, έχουμε συναίσθηση του προβλήματος και θα κάνουμε ως κυβέρνηση αυτό που πρέπει».

Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι εφικτός ο στόχος της 1ης Ιουλίου για τον τουρισμό προσθέτοντας ότι «η επιτυχία θα κριθεί από τις διεθνείς συμμαχίες».

Ακόμη, ο υπουργός είπε ότι από θέση αρχής, τάσσεται υπέρ ενός ακατάσχετου λογαριασμού μέχρι ενός ποσού για τις επιχειρήσεις.

Υπό εξέταση ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου, ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Όπως είπε ο υφυπουργός τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης είναι μεγάλα, ωστόσο όπως είπε θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να ανακοινωθεί το πρόγραμμα στήριξης στο οποίο θα ενισχύει, όπως είπε την απασχόληση.

Παράλληλα, τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν τα καταστήματα που δεν έχουν εξωτερικό χώρο, προκειμένου να λειτουργήσουν. Άλλο μεγάλο θέμα είναι στο κομμάτι του καφέ, όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι αυτή την στιγμή η κυβέρνηση εξετάζει το πακέτο στήριξης για την εστίασης, το οποίο χαρακτήρισε «δύσκολο κομμάτι».

Σχετικά με τον τουρισμό είπε πως «είναι ανάγκη να περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί ο τουρισμός για να ενισχύσουμε εκεί την εργασία και κυρίως στα νησιά».

Σημείωσε ακόμα πως αυτοί που θα επηρεαστούν από την παρακράτηση του φόρου είναι ένα μικρό κομμάτι των πολιτών, γιατί σε ένα μεγάλο κομμάτι, όπως είπε ο φόρος έχει παρακρατηθεί

«Το κομμάτι του καφέ είναι πολύ σημαντικό γιατί, τι συμβαίνει, ενώ ένα εστιατόριο έχει υψηλή απόδοση από τα τραπεζοκαθίσματα που έχει, ο καφές έχει ποιο χαμηλή απόδοση για τον ίδιο αριθμό τραπεζοκαθισμάτων. Χρειάζεται λοιπόν περισσότερος χώρος και περισσότερος χρόνος για να βγάλει τα ίδια χρήματα και για να είναι βιώσιμο. Είναι ένα θέμα που θέλει εξέταση ειδικά γιατί αυτά τα χρήματα οι επιχειρήσεις δεν θα τα έχουν κερδίσει ως κέρδη, θα είναι δηλαδή μια προκαταβολή σε κέρδη που στην πραγματικότητα δεν θα υπάρξουν», επισήμανε ο κ. Σκυλακάκης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών, Θοδωρής Λιβάνιος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, o Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρης Παπαστεργίου και οι Δήμαρχοι των δύο μεγαλύτερων Δήμων της χώρας, Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα