Έρευνα φοιτητών του Π.Θ. προκαλεί το ενδιαφέρον του Αμερικανικού Πενταγώνου (audio)

12:01 5/5/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Φοιτητές από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πήραν το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με μία έρευνα στην αυτοματοποιημένη σχεδίαση ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, η οποία προκάλεσε το ενδιαφέρον της DARPA, της Υπηρεσίας Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων του Αμερικανικού Πενταγώνου. Το μέλλον προβλέπεται λαμπρό τόσο για τους ίδιους όσο και τα Εργαστήρια Ηλεκτρονικής, και Κυκλωμάτων και Συστημάτων του Π.Θ. που ασχολούνται ενεργά με την έρευνα

στον συγκεκριμένο τομέα τα τελευταία 20 χρόνια.

Η ερευνητική ομάδα αποτελείται από τους:

Δημήτριος Γαρυφάλλου: Υποψήφιος Διδάκτωρ του THMMY και μέλος του Εργαστηρίου ΗλεκτρονικήςΝικόλαος Σκετόπουλος: Υποψήφιος Διδάκτωρ του THMMY και μέλος του Εργαστηρίου Κυκλωμάτων και ΣυστημάτωνΣταύρος Σίμογλου: Προπτυχιακός φοιτητής του ΤΗΜΜΥ και μέλος του Εργαστηρίου Κυκλωμάτων και ΣυστημάτωνΧαράλαμπος Αντωνιάδης: Διδάκτωρ του ΤΗΜΜΥ και μέλος του Εργαστηρίου ΗλεκτρονικήςΧρήστος Σωτηρίου: Αναπληρωτής Καθηγητής του ΤΗΜΜΥ και διευθυντής του Εργαστηρίου Κυκλωμάτων και ΣυστημάτωνΓεώργιος Σταμούλης: Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής και διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής

Από αριστερά οι κ.κ. Γαρυφάλλου, Σκετόπουλος και Αντωνιάδης

 

Ο Δ. Γαρυφάλλου μίλησε στην ΕΡΤ Βόλου τόσο για τη διάκριση όσο και για το ερευνητικό έργο και τις προοπτικές της ομάδας. Όπως εξήγησε, ο διαγωνισμός στον οποίο πρώτευσαν, απευθύνεται σε ακαδημαϊκές ερευνητικές ομάδες από όλο τον κόσμο, και αφορά τον τομέα του EDA (Electronic Design Automation), δηλαδή την αυτοματοποιημένη σχεδίαση ηλεκτρονικών κυκλωμάτων. Τέτοιου είδους κυκλώματα ενσωματώνονται σε συσκευές καθημερινής χρήσης, όπως για παράδειγμα ένας επεξεργαστής, ο οποίος αποτελεί το μυαλό ενός προσωπικού υπολογιστή ή ενός smartphone, καθώς επίσης χρησιμοποιούνται και σε πληθώρα άλλων εφαρμογών, από συστήματα υψηλών επιδόσεων έως και σε εφαρμογές στον τομέα της ιατρικής.

 

Ο φετινός διαγωνισμός επικεντρώθηκε στο πρόβλημα ανάλυσης της καθυστέρησης ενός κυκλώματος. Πρόκειται για τη σημαντικότερη ανάλυση κατά τη σχεδίαση, καθώς καθορίζει την ταχύτητα του κυκλώματος, και μια ανακριβής εκτίμηση μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πλήρη αποτυχία. Το συγκεκριμένο πρόβλημα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο, διότι για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των καταναλωτών, τα κυκλώματα γίνονται εξαιρετικά πολύπλοκα.

Ο κ. Σίμογλου

«Η ομάδα μας, κατόρθωσε να αναπτύξει μια καινοτόμο μεθοδολογία η οποία οδηγεί στην ακριβή εκτίμηση της καθυστέρησης και είναι εξαιρετικά πιο γρήγορη από τις υπόλοιπες λύσεις. Η προτεινομένη μεθοδολογία αποτελεί ουσιαστικά ένα πολύτιμο εργαλείο για τη βελτίωση της ακρίβειας, και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του απαιτούμενου χρόνου αλλά και κόστους σχεδίασης ενός ολοκληρωμένου κυκλώματος».

Ο διαγωνισμός αυτός γίνεται στα πλαίσια του συνεδρίου TAU ( το οποίο γίνεται στην Αμερική τα τελευταία 27 χρόνια και είναι το κορυφαίο συνέδριο στον κόσμο στην ανάλυση χρονισμού ολοκληρωμένων κυκλωμάτων. Το συνέδριο περιλαμβάνει ομιλίες από καταξιωμένους ερευνητές και συγκεντρώνει το έντονο ενδιαφέρον της βιομηχανίας του ΕDA, με εταιρίες όπως η Synopsys, η Cadence και η ANSYS, αλλά και μεγάλες εταιρίες σχεδίασης και κατασκευής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων όπως η Intel, η Qualcomm και η TSMC.

Παραδοσιακά κάθε χρόνο στον διαγωνισμό συμμετέχουν ομάδες από γνωστά  Πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, όπως το National Taiwan University, to University of Texas στο Austin, το Illinois, το Yale αλλά και το Stanfordκαι το ΜΙΤ. «Η πρώτη μας συμμετοχή στον διαγωνισμό ήταν το 2014, όπου ομάδα του Εργαστήριου Ηλεκτρονικής κατέκτησε την 3η θέση, στην 1η συμμετοχή Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου», ανέφερε ο κ. Γαρυφάλλου. Φέτος συμμετείχαν περίπου 15 ομάδες. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο κατακτά την 1η θέση στον διαγωνισμό. Δείξαμε πως έχουμε μια πολύ ισχυρή ερευνητική ομάδα, η οποία αποδεδειγμένα μπορεί να ανταγωνιστεί ομάδες των μεγαλύτερων Πανεπιστήμιων του κόσμου».

Η συγκεκριμένη επιτυχία δεν είναι η μόνη για την ομάδα, καθώς τα Εργαστήρια Ηλεκτρονικής και Κυκλωμάτων και Συστημάτων, ασχολούνται ενεργά με την έρευνα στον συγκεκριμένο τομέα τα τελευταία 20 χρόνια, έχοντας πληθώρα δημοσιεύσεων σε κορυφαία συνέδρια και περιοδικά, σημαντικές πατέντες αλλά και συμμετοχή σε ερευνητικά έργα. Επιπλέον, πολύτιμη είναι και η συνεισφορά των καθηγητών τους, οι οποίοι έχουν πολυετή εμπειρία από τη βιομηχανία και γνωρίζουν τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν στον τομέα.

Ενδιαφέρον εταιριών και συμμετοχή σε μεγάλο ερευνητικό έργο

Η φετινή επιτυχία, προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον Αμερικανικών κυρίως εταιριών για τα αποτελέσματα της έρευνας και για πιθανή συνεργασία. Παράλληλα, η ομάδα προχώρησε τις συζητήσεις και την προετοιμασία για τη συμμετοχή της σε ένα σημαντικό ερευνητικό έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από την DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), δηλαδή την Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων των ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα έργο στο οποίο συμμετέχουν κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου, όπως το Πανεπιστήμιο του San Diego, και εταιρίες κολοσσοί όπως η ARM και η Qualcomm. Σκοπός του έργου είναι η ανάπτυξη εργαλείων ανοιχτού λογισμικού για την αυτοματοποίηση της σχεδίασης με στόχο την μείωση του απαιτούμενου κόστους και χρόνου.

«Επιπλέον, μας έγινε πρόταση από τους διοργανωτές του διαγωνισμού για να παρουσιάσουμε την έρευνά μας σε ένα από τα κορυφαία συνέδρια στον κόσμο, το οποίο εστιάζει στην αυτοματοποιημένη σχεδίαση. Έτσι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τον ερχόμενο Νοέμβριο θα ταξιδέψουμε στο Σαν Ντιέγκο της Αμερικής για να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας», ανέφερε ο κ. Γαρυφάλλου.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάρτιο σχεδίαζαν να ταξιδέψουν στην Αμερική, και συγκεκριμένα στη SiliconValley, για να παραλάβουν το έπαθλο του διαγωνισμού και να συμμετέχουν τόσο στο συνέδριο ΤΑU αλλά και σε ένα ακόμα διεθνές συνέδριο, oπου θα παρουσίαζαν ορισμένες έρευνες σχετικές με τον τομέα του EDA. Επίσης, είχαν  προγραμματίσει μια σειρά συναντήσεων και επαφών με εταιρείες. «Δυστυχώς, λόγω των μέτρων πρόληψης κατά του κορονοϊού, το ταξίδι μας αναβλήθηκε και οι ομιλίες μας έγιναν διαδικτυακά, όπως και η απονομή του επάθλου»

Τα μελλοντικά σχέδια

Πλέον το Τμήμα έχει τη δική του θέση στον παγκόσμιο χάρτη της αυτοματοποιημένης σχεδίασης, γεγονός που δίνει το κίνητρο στην ομάδα να συνεχίσει την έρευνα. «Οι νέοι ορίζοντες αφήνουν πολλά περιθώρια εξέλιξης. Σκοπός μας είναι να μείνουμε προσηλωμένοι, να συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά και να διατηρήσουμε τα Εργαστήριά μας σε υψηλό επίπεδο, ώστε να έρθουν κι άλλες επιτυχίες για το Τμήμα και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ένας από τους σημαντικότερους στόχους μας είναι να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την προσέλκυση χρηματοδότησης στην Ελλάδα, αλλά και σε πρώτο βαθμό θα έλεγα στην Ευρώπη, μιας και είναι γεγονός πως δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επενδύει ιδιαίτερα στον συγκεκριμένο τομέα. Κάτι τέτοιο θα μας βοηθήσει να πλαισιώσουμε την ερευνητική μας ομάδα με αξιόλογους, νέους και φιλόδοξους επιστήμονες, περιορίζοντας έτσι το λεγόμενο brain drain”, κατέληξε ο κ. Γαρυφάλλου.

Η συνέντευξη του κ. Γαρυφάλλου στην ΕΡΤ Βόλου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα