ΕΡΤ1 – Στην Πορτογαλία ταξιδεύουν οι «28 φορές Ευρώπη»

02:50 29/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Στην άκρη της Ευρώπης» ταξιδεύει η εκπομπή «28 φορές Ευρώπη – 28 Europe», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Κώστας Αργυρός και η οποία μεταδίδεται την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 17:00, από τη συχνότητα της ΕΡΤ1.

Στα τέλη του 2015, σοσιαλιστές, «Αριστερό Μπλοκ» και κομμουνιστές της Πορτογαλίας, αποφάσισαν να ξεπεράσουν παραδοσιακές διαφωνίες τους και να σχηματίσουν μια κυβέρνηση συνασπισμού, με σκοπό την αναίρεση των κοινωνικών συνεπειών της πολιτικής της λιτότητας, που είχε επιβάλει και στη χώρα

τους η τρόικα μέχρι το 2014. Πολλοί προέβλεψαν τότε ότι επίκειται το χάος, αλλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να δικαιώνονται.

Η νέα κυβέρνηση κατάφερε να δώσει μικρές αυξήσεις, να αναιρέσει περαιτέρω περικοπές των συντάξεων και ταυτόχρονα να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για περιορισμό των ελλειμμάτων. Κι αυτό, παρά τις επιφυλάξεις από Βερολίνο και Βρυξέλλες. Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση επιμένει πάντως ότι αυτά τα μικρά «επιτεύγματα» οφείλονται στην πολιτική που είχε ακολουθήσει αυτή έως το 2015. Σίγουρο είναι πάντως ότι σήμερα το κλίμα στη Λισαβόνα είναι εμφανώς καλύτερο σε σχέση με μερικά χρόνια πριν. Οι Πορτογάλοι έχουν ωστόσο συναίσθηση του γεγονότος ότι οι δυσκολίες είναι ακόμα μπροστά τους και δείχνουν να προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο μέχρι η Ευρώπη να αποφασίσει αν είναι διατεθειμένη να αλλάξει συνολικά γραμμή πλεύσης. Το ζήτημα του χρέους παραμένει ανοικτό, όπως και οι δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν κάποιες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας.

Ο Κώστας Αργυρός ταξίδεψε στην πορτογαλική πρωτεύουσα και συνομίλησε με εκπροσώπους συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, οικονομολόγους, πολιτικούς ερευνητές και δημοσιογράφους για τη ζωή μετά την αποχώρηση της τρόικα και τις προοπτικές μιας χώρας, που βρίσκεται στην άκρη της Ευρώπης και μερικές φορές αισθάνεται ξεχασμένη από τα κέντρα λήψης αποφάσεων για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σενάριο-παρουσίαση: Κώστας Αργυρός.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουκάνης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Τάγκας.

Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Παπαδόπουλος, Ωραιάνθη Αρμένη, Ελένη Κορόβηλα, Δήμητρα Βεργίνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα