ΕΡΤ Κομοτηνής Ειδήσεις 3 Ιούλιου 2018

10:48 3/7/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Κυβέρνηση- Κ.ΑΛ.Ο
Πανελλαδικό Πανεπιστημιακό Δίκτυο για την υποστήριξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας

Τη σύσταση πανελλαδικού Πανεπιστημιακού Δικτύου σε συνεργασία με τα μεγαλύτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, για την υποστήριξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, ανακοίνωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.
Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Φωτίου ανακοίνωσε, επίσης, την υπογραφή, το αμέσως επόμενο διάστημα, Συμφώνου Συνεργασίας του Υπουργείου με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και στόχο την περαιτέρω

στήριξη και ανάπτυξη του θεσμού της Κ.ΑΛ.Ο με την υλοποίηση νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ενημερωτικών δράσεων.
«Μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τα εκπαιδευτικά εργαλεία που προσφέρουν η ανώτατη και η επαγγελματική εκπαίδευση», δήλωσε χαρακτηριστικά η Αναπληρώτρια Υπουργός και επισήμανε τις δύο εμβληματικές δράσεις που υλοποιεί το Υπουργείο:
1) Τη δημιουργία 89 Κέντρων Στήριξης σε όλη την Ελλάδα, έργο συνολικού προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ και
2)Το Πρόγραμμα για την ενίσχυση υφιστάμενων αλλά και νέων επιχειρήσεων Κ.ΑΛ.Ο, δράση με συνολικό προϋπολογισμό που αναμένεται να φτάσει τα 30 εκατ. ευρώ.

Πρωτογενής Τομέας
Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για ρύθμιση Αγροτικών δανείων


Σε ισχύ είναι η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων, για τη ρύθμιση των Αγροτικών Δανείων, κάτι που γίνεται πρώτη φορά, σε μια προσπάθεια να γλιτώσουν οι Αγρότες από την αγχόνη των χρεών.

Οι ρυθμίσεις θα είναι δεκαετούς διάρκειας και αφορούν 22.000 Αγρότες, τους οποίους και κάλεσε να σπεύσουν να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις, για εφορία, -πρώην ΟΓΑ-ΕΦΚΑ και την πρώην Αγροτική Τράπεζα.
Η ρύθμιση περιλαμβάνει διαγραφή των τόκων, αλλά και διαγραφή κεφαλαίου των δανείων σε ποσοστά έως και 60%. Οι ρυθμίσεις θα αφορούν και τα πανωτόκια.
Επίσης αποπληρωμή με βάση τις πραγματικές δυνατότητες των οφειλετών, μέχρι και 120 δόσεις.
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης ανέφερε πως σε όλη την Ελλάδα θα γίνουν ενημερωτικές εκδηλώσεις, για την διευκόλυνση των Αγροτών.
Οι ενημερωτικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι.
Επισημαίνεται πως οι ρυθμίσεις αφορούν Αγρότες, Κτηνοτρόφους, Φυσικά πρόσωπα και όχι ΣΥνεταιρισμούς.
Οι Συνεταιρισμοί υπόκεινται στο καθεστώς του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Παρέχεται πλέον η δυνατότητα από το ΥΠΑΑΤ για εισαγωγή βαμβακοσυλλεκτικών μηχανών από τρίτες χώρες

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η κοινή απόφαση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλη Κόκκαλη, του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη. Τσακαλώτου και του Αν. Υπ. Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, η οποία ρυθμίζει τις λεπτομέρειες για τις διαδικασίες ταξινόμησης, πιστοποίησης της συμμόρφωσης με την σχετική οδηγία και έγκρισης τύπου ή έγκρισης απογραφής των εισαγομένων από τρίτες χώρες βαμβακοσυλλεκτικών μηχανών.
Η εν λόγω απόφαση εκδόθηκε σε εφαρμογή 10ετούς εξαίρεσης από τις διατάξεις του Κανονισμού 2016/1628 σχετικά με τις εκπομπές ρύπων και την έγκριση τύπου κινητήρων και αφορά τους κινητήρες βαμβακοσυλλεκτικών μηχανών.
Το ζήτημα αυτό, απασχολούσε εδώ και πολλά χρόνια τον κλάδο της βαμβακοπαραγωγής επειδή δεν υπήρχε διαθεσιμότητα στην αγορά της Ε.Ε. καινούργιων βαμβακοσυλλεκτικών μηχανών που να εκπληρώνουν τις τρέχουσες περιβαλλοντικές απαιτήσεις εντός της Ένωσης.

Κυβέρνηση-Αυτοδιοίκηση
«ΦιλόΔημος II»: Εντάξεις Πράξεων ύψους 7,1 εκατ. Ευρώ, εντός και ο Δήμος Κομοτηναίων

Στο πλαίσιο των Προσκλήσεων των Προγραμμάτων «ΦιλόΔημος» και «ΦιλόΔημος ΙΙ» του Υπουργείου Εσωτερικών, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ενέκρινε την ένταξη των Πράξεων δήμων συνολικού ποσού ύψους 7.128.419,38 ευρώ με τη συμμετοχή των δήμων να ανέρχεται στο ποσό των 2.379.858,98 ευρώ.
Συγκεκριμένα για την Προμήθεια – Τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών των δήμων της χώρας, εντάσσεται και ο Δήμος Κομοτηναίων με πόρους του Υπουργείου Εσωτερικών 240.000 ευρώ και ίδιους πόρους, 105.000 ευρώ.
Οι δικαιούχοι δήμοι για τη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων πράξεων, θα απορροφήσουν πρώτα τους πόρους του Υπουργείου Εσωτερικών. Στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν οι ίδιοι πόροι των δήμων.

Ορισμός νέων θεματικών Αντιπεριφερειαρχών στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστου Μέτιου, ορίζονται ως θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες με τις εξής αρμοδιότητες, οι περιφερειακοί σύμβουλοι,
Κώστας Βενετίδης, από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Υποδομών και Μεταφορών.
Κυριακή Αλατζά-Παπαδοπούλου, από την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.
Κωνσταντίνος Κινατζίδης, από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής καθώς και Πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος.
Σε κάθε περίπτωση, η άσκηση των καθηκόντων των νέων Αντιπεριφερειαρχών θα ξεκινήσει από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης ορισμού τους στο ΦΕΚ.

«Εντείνεται η δράση για την καταπολέμηση κουνουπιών στην ΠΕ Ροδόπης»

Εντείνονται οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών, λόγω των πρόσφατων βροχοπτώσεων. Ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης, δήλωσε πως,«Δόθηκε εντολή και το περασμένο Σάββατο όπως την Κυριακή , διενεργήθηκαν έγκαιρα εκτεταμένοι αεροψεκασμοί προνυμφοκτονίας, σε περίπου 30.000 στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων στις παραλίμνιες περιοχές Βιστωνίδας, Ισμαρίδας, και σε χέρσες-ακαλλιέργητες εκτάσεις στις περιοχές Διαλαμπής, Κοπτερού, Αμαξάδων, Ιάσμου, Σάλπης, Γλυκονερίου, Φαναρίου, Μέσης, Ιμέρου, καθώς επίσης Παγουρίων, Σιδηροχωρίου και Αδριανής».
Οι ενέργειες καταπολέμησης υλοποιούνται τόσο με επίγεια όσο και με εναέρια μέσα κι εντείνονται περαιτέρω τις προσεχείς ημέρες στην ΠΕ Ροδόπης. Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται η εκτέλεση υπολειμματικής ακμαιοκτονίας σε σημεία όπου παρουσιάζεται ανάγκη.

Υπεγράφη η σύμβαση ξεκινά η ανέγερση κυνοκομείου στην Ξάνθη


Υπεγράφη χθες η σύμβαση μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και της αναδόχου εταιρίας του έργου για την ανέγερση σύγχρονου κυνοκομείου στην Ξάνθη. Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου βρίσκεται στην τελική ευθεία, καθώς άμεσα ξεκινούν οι εργασίες κατασκευής του.
Το νέο κυνοκομείο θα συγκαταλέγεται σε ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας και θα αποτελεί μια σημαντική υποδομή με σύγχρονες προδιαγραφές που θα προσφέρει κατάλληλες συνθήκες φιλοξενίας στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, όπως αυτές ορίζονται από τη σχετική νομοθεσία.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, μετά την έκπτωση της αναδόχου εταιρίας στη διαγωνιστική διαδικασία, ανέρχεται στο ποσό των 380.000 ευρώ περίπου.
Το κτιριακό συγκρότημα θα αποτελείται από τρεις πτέρυγες συνολικά, εκ των οποίων οι δυο θα στεγάζουν κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους για την προσωρινή φιλοξενία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, με πρόβλεψη αντίστοιχων θέσεων για τον αυλισμό τους. Στην τρίτη πτέρυγα θα περιλαμβάνονται όλοι οι λειτουργικοί και βοηθητικοί χώροι που απαιτούνται για την υποστήριξη της δομής όπως ιατρείο, γραφεία, αίθουσα προσωπικού, μαγειρείο, χώροι υγιεινής και αποθήκες.

Συνταξιούχοι
Συγκέντρωση Συνταξιούχων στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής

Για νέες περικοπές στις ήδη κουτσουκουρεμένες συντάξεις προειδοποιούν οι συνεργαζόμενες Ενώσεις Συνταξιούχων, ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, από τη νέα χρονιά, με τη λεγόμενη προσωπική διαφορά.
Για το λόγο αυτό καλεί σε συγκέντρωση σήμερα στις 10:30 το πρωΐ, στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, τους συνταξιούχους της Θράκης.
«Διεκδικούμε την επιστροφή των χρημάτων μας από το νόμο ακόμα Γιαννίτση-Ρέππα μέχρι και τον πρόσφατο και διεκδικούμε αξιοπρεπή γεράματα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των Συνταξιούχων.

Υγεία
Πλήρεις από γιατρούς όλες οι κλινικές του Νοσοκομείου

Σε απάντηση της ανακοίνωσης της Ένωσης Γιατρών Νοσοκομείου Ξάνθης που διαμαρτύρονται για τη διάθεση γιατρού από την Ξάνθη σε Κλινική του Νοσοκομείου Καβάλας, προχώρησε η Διοίκηση του Νοσοκομείου Ξάνθης.
Σε αυτή επισημαίνει ότι όλες οι κλινικές του Νοσοκομείου Ξάνθης είναι πλήρεις από γιατρούς και προκηρύσσονται νέες θέσεις. Επίσης τα Κέντρα Υγείας, γειτονικά νοσοκομεία και η 4η ΥΠΕ στήριξαν το Νοσοκομείο όταν το χρειάστηκε και ότι θεωρείται λογικό να υποστηρίξει άλλα ιδρύματα που έχουν κενά.
Τους επόμενους μήνες αναμένονται 6 γιατροί για το ΤΕΠ, Διευθυντής Παθολόγος για την Παθολογική, Ψυχίατρος και Παιδίατρος. Στις επόμενες προκηρύξεις ενισχύουμε την χειρουργική κλινική με μόνιμη θέση Χειρουργού Επιμελητού Β.
Σχεδόν καθημερινά διακομίζονται περιστατικά στα νοσοκομεία της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης λόγω μη ύπαρξης Νευροχειρουργικής κλινικής και άλλων κλινικών στο Νοσοκομείο Ξάνθης.
«Ας αφήσουμε στο παρελθόν τις μεταξύ μας διαφορές, καθώς όλοι θέλουμε το καλό του Γ.Ν Ξάνθης και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας και όχι τη δημιουργία εντυπώσεων», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ξάνθης, Αχιλέας Γερόπουλος.

ΔΠΘ
Επίτιμος διδάκτορας του τμήματος ΗΜ &ΜΥ του ΔΠΘ ο καταξιωμένος καθηγητής του Cambridge Αθανάσιος Φωκάς

Στην Ξάνθη και το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΔΠΘ βρέθηκε ο διεθνούς φήμης μαθηματικός και πανεπιστημιακός Αθανάσιος Φωκάς, ο οποίος αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του τμήματος σε τελετή που διοργανώθηκε.

Αγορά
Ξεκινούν την επόμενη Δευτέρα οι θερινές εκπτώσεις

Ξεκινούν την επόμενη Δευτέρα οι θερινές εκπτώσεις στα Εμπορικά Καταστήματα και θα λήξουν την Παρασκευή , 31 Αυγούστου 2018.
Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.
Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής.
Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Υπενθυμίζεται πως τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, δηλαδή την Κυριακή , 15 Ιουλίου 2018.
Αξίζει να σημειωθεί πως Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής προτείνει τα καταστήματα να παραμείνουν κλειστά .

Πολιτισμός
Καλοκαιρινό Camp στο Μουσείο της ΦΕΞ

Το Λαογραφικο Μουσείο της Ξάνθης ανοίγει τις πόρτες του στα παιδιά και τους καλοκαιρινούς μήνες με θερινή κατασκήνωση, η οποία πραγματοποιείται σε 4 εβδομαδιαίους κύκλους,
•9 Ιουλίου – 12 Ιουλίου (Ακούω και εμπνέομαι από παραμύθια)
•16 Ιουλίου – 20 Ιουλίου (Μαθαίνω από τους μεγάλους ζωγράφους)
•23 Ιουλίου – 27 Ιουλίου (Ανακαλύπτω το Μουσείο)
•30 Ιουλίου – 3 Αυγούστου (Κυνηγοί συναισθημάτων)
Σκοπός της «καλοκαιρινής παρέας» είναι η ψυχαγωγία, το παιχνίδι και η γνωριμία με τις τέχνες και το Μουσείο.
Για επικοινωνία καλέστε στο Μουσείο 09:00-14:00 στο τηλέφωνο 2541025421

Όταν το Μου γίνεται ΜΑΣ τότε η αγκαλιά Χωράει ΟΛΟ τον κόσμο

Το βιβλίο δύο διαφορετικές μέρες του Τάσου Κωσταντινίδη υπαξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος από την Ξάνθη , είναι ένα βιβλίο κατά των ¨νταήδων¨μία εύθυμη άλλα και συνάμα συγκινητική ιστοριούλα μέσα από τα μάτια ενός παιδιού που βιώνει τον σχολικό εκφοβισμό.
Το βιβλίο αυτό γράφθηκε για να ‘μιλήσει’, για να μην ‘κρατήσει’ χαρακτήρα σε απαγορεύσεις , για να προτρέψει και να προστατέψει τα παιδιά. Επ’ ουδενί δεν γρ’αφθηκε για βιοποριστικούς λόγους, για αυτό και όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν στο Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Γενισέας Ξάνθης (Ε.E.Ε.Ε.Κ).
Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα των γιορτών παλιάς πόλης και θα γίνει στο χώρο και υπό την αιγίδα του Λυκείου των Ελληνίδων την Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018 ώρα 19:00.

Αστυνομικό Δελτίο
Συνελήφθησαν 2 διακινητές, που προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθησαν στην Εθνική Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, δύο αλλοδαποί, ηλικίας 38 και 16 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας οχτώ (8) μη νόμιμους μετανάστες.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους δράστες, διότι τους εντόπισαν να επιβαίνουν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρουν με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα, οχτώ (8) μη νόμιμους μετανάστες. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης.

www.ert.gr

Keywords
ΕΡΤ, ειδήσεις, εν λόγω, ελλαδα, δραση, ισχύ, αγχόνη, τραπεζες, καλοκαιρι, υπαατ, συμμετοχή, φεκ, ξανθη, προυπολογισμος, ικα, νατ, οαεε, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, νέα, θεσσαλονικη, δπθ, cambridge, εκπτωσεις, συλληψεις, ert, εθνικη τραπεζα, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, τελη ταξινομησης, κλειστα επαγγελματα, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, θερινη ωρα, Τελετή Έναρξης, Ημέρα του παιδιού, αλλαγη ωρας 2013, αστυνομικο τμημα, αεροψεκασμοι, ημερομήνια, αδεσποτα, χωρες, αγροτικη τραπεζα, αυτοκινητο, δπθ, εθνικη, εμπορικη, εργαλεια, εφορια, ζωα, νατ, ογα, πλαισιο, προγραμμα, τηλεφωνο, φεκ, ψεκασμοι, ωρα, αγκαλια, αγορα, αγροτικη, αξιζει, ανοιχτο πανεπιστημιο, αγχόνη, βιβλιο, βρισκεται, γινει, γινεται, γιατροι, γνωριμια, γραφεια, δευτερα, διαστημα, δυνατοτητα, δημος, διοικηση, διοικητης, δικτυο, αιθουσα, ευρω, εν λόγω, επικοινωνια, εσωτερικων, ετων, εφημεριδα, ζωων, υφυπουργος, λεπτομερειες, λογο, ματια, μηνες, νοσοκομεια, παιδια, παρουσιαση, υπογραφη, πορτες, προγραμματα, πωλησεις, ρυθμισεις, ρυθμιση, σαββατο, συνεχεια, συγκεντρωση, συμμετοχή, τιμη, τμημα, τριτη, υπαατ, υλοποιηση, ισχύ, φυσικα, φωκας, φορα, cambridge, εφαρμογη, ευθεια, εκπομπες, ιδιαιτερα, υπουργειο, κυριακη, νοσοκομειο, παιχνιδι, τραπεζα, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα