ΕΡΤ Ειδήσεις 14 Σεπτεμβρίου 2018-09-13

11:09 14/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Υγεία-Πρωτογενής Τομέας
Σύσκεψη για την Αφρικανική Πανώλη στην Δ/νση Κτηνιατρικής


Σε Σύσκεψη καλεί σήμερα στην Κομοτηνή τους εμπλεκόμενους φορείς ο Δ/ντης της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ΑΜ-Θ, Αχιλλέας Σαχπατζίδης, για τα μέτρα αντιμετώπισης της Αφρικανικής Πανώλης.
Όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Σαχπατζίδης κρούσματα της νόσου που ιογενούς φύσεως, εντοπίστηκαν στη Βάρνα της Βουλγαρίας.
Η σύσκεψη θα έχει ως στόχο την αύξηση της επιτήρησης

και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων για την ελαχιστοποίηση της μετάδοσης της ασθένειας.
Η ασθένεια προσβάλλει τους αγριόχοιρους και τους οικόσιτους χοίρους, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και στα άλλα ζώα, ωστόσο δεν υπάρχει εμβόλιο αντιμετώπισης.
Για το λόγο αυτό θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί όσοι διαθέτουν συστηματικές εκμεταλλεύσεις χοίρων, ως προς τα υλικά σίτισης και τον τρόπο προσέγγισης των εκμεταλλεύσεων.
Καταλυτικός ο ρόλος των κυνηγών για την αντιμετώπιση, καθώς θα πρέπει να αναφέρουν στις αρμόδιες υπηρεσίες νεκρά ζώα ή ζώα με περίεργη συμπεριφορά. Επίσης θα πρέπει οι κυνηγοί να είναι πολύ προσεκτικοί με τα θηράματά τους, μην τυχόν μεταφέρουν αγριόχοιρους που ασθενούν.

Αυτοδιοίκηση
Διπλασίασε τους αυτοτελείς πόρους της Αυτοδιοίκησης ο Α Χαρίτσης

Για την πρώτη συνάντηση που είχαν οι Περιφερειάρχες της Χώρας, με τον Υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, μίλησε στην ΕΡΤ ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Χρήστος Μέτιος.
Στη συνάντηση εξετάστηκε το θέμα των αρμοδιοτήτων, αλλά και μία σειρά θεμάτων που απασχολούν την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και παραμένουν ανοιχτά εδώ και χρόνια, ενώ συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να συνεργαστούν στενά το αμέσως επόμενο διάστημα, για να ιεραρχηθούν τα προβλήματα και να λυθούν από κοινού «βήμα – βήμα».
Επίσης Ο Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε διπλασιασμό των αυτοτελών πόρων των Περιφερειών για επενδύσεις, από 32 εκατ. ευρώ που ήταν το 2017, σε 64 εκατ. ευρώ και κάλεσε τους Περιφερειάρχες να συνεργαστούν δημιουργικά για την υλοποίηση της μεγάλης μεταρρύθμισης του «ΚλεισθένηΙ» προς όφελος της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών.
Από την πλευρά του ο . Μέτιος έθεσε το θέμα της υποστελέχωσης των Κτηνιατρικών υπηρεσιών, το θέμα της μεταφοράς των μαθητών και τον καθαρισμό των ρεμάτων.

Εντολή για ολοκλήρωση μελέτης και κατασκευής γέφυρας Κομψάτου

Εξ άλλου ερωτηθείς για το θέμα της γέφυρας του Κομψάτου, ο κ. Μέτιος, υπογράμμισε πως μετά την ακύρωση της έκθεσης πραγματογνωμοσύνης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, έδωσε εντολή για την ολοκληρωση της μελέτης και της κατασκευής της γέφυρας.

«Επίσκεψη Γερμανών δημοσιογράφων για την προβολή της Περιφέρειας ΑΜΘ στα ξένα μέσα ενημέρωσης»

Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ διοργάνωσε στο πλαίσιο προβολής και προώθησης της περιοχής ένα fam trip, μέσω του ΕΟΤ της Γερμανίας, φιλοξενώντας τέσσερις (4) Γερμανίδες δημοσιογράφους που αρθρογραφούν σε μεγάλα γερμανικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.
Η φιλοξενία διήρκησε έξι (6) μέρες, στην διάρκεια των οποίων είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν, αξιοθέατα. Αρχαιολογικούς χώρους και παραλίες, των πόλεων της ΑΜ-Θ.

Άδωνις Γεωργιάδης: Υπό όρους η εκλογή Μουφτήδων Στην Θράκη


Την Ξάνθη επισκέφθηκε ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.
Τον συνόδευαν η τοπική ΝΟΔΕ και στελέχη διαφόρων οργάνων καθώς επίσης οι βουλευτές Στέργιος Γιαννάκης και Τάσος Δημοσχάκης αλλά και ο σύμβουλος επικοινωνίας του Προέδρου της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης.

Όπως είπε στην εισαγωγική του τοποθέτηση στη διάρκεια συνέντευξης τύπου προς τα ΜΜΕ της Ξάνθης η επίσκεψη δεν είναι εθιμοτυπική και ο ίδιος πιστεύει στη Θράκη και συνεργάζεται πολύ καλά με τον Περιφερειάρχη.

Για το θέμα των Μουφτήδων σημείωσε «Η θέση μας είναι εκλογή Μουφτή με τρόπο που θα είναι απολύτως στη διακριτική ευχέρεια της ελληνικής πολιτείας και κανενός άλλου».
Αναφερόμενος γενικότερα στα μειονοτικά θέματα είπε πως το καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας καθιερώθηκε από τον αείμνηστο Κ. Μητσοτάκη ενώ αναφορικά με τη δράση του Τουρκικού Προξενείου σημείωσε πως πρέπει να περιορίζεται στο ρόλο του και η ΝΔ δεν αποδέχεται καμία παρέμβαση τρίτης χώρας στα εσωτερικά της Ελλάδας.

Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του η ΝΔ δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει καμία Περιφέρεια της χώρας στις επικείμενες εκλογές.

Στρατός
Drone του Στρατού έπεσε σε χωράφι στη Ροδόπη

Συναγερμός σήμανε όταν ένα μη επανδρωμένο αερόχημα (UAV) του Στρατού Ξηράς κατέπεσε χθες το πρωί σε αγροτική περιοχή στους Ασωματους Ροδόπης.
Το Drone ανήκει στο 1ο Συγκρότημα Επικοινωνιών Ηλεκτρονικού Πολέμου Πληροφορικής και Επιτήρησης, του Δ’ Σώματος Στρατού. Απογειώθηκε νωρίς το πρωί από την βάση της Κομοτηνής προκειμένου να πραγματοποιήσει εκπαιδευτική πτήση και στη συνέχεια συνετρίβη από μηχανική βλάβη
Επιτόπου έφτασαν Αστυνομία, Πυροσβεστική και δυνάμεις του Δ’ Σώματος Στρατού, που έχουν αποκλείσει την περιοχή προκειμένου να ξεκινήσουν έρευνες.
Από την πτώση δεν κινδύνευσε κανείς ενώ ήδη ξεκίνησε η διερεύνηση των αιτίων. Τα drones όπως αυτό που έπεσε, είναι μη επανδρωμένα αναγνωριστικά αεροχήματα μεσαίου ύψους. Είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα μέσα και έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης, οπτικού ζουμ αλλά και μετάδοσης δεδομένων με τη βάση.

Κυβέρνηση-Εκπαίδευση
Τα δημόσια βιβλία μπαίνουν στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης

Για πρώτη φορά τα βιβλία των δημόσιων δημοτικών σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μπαίνουν στα μειονοτικά δημοτικά σχολεία της Θράκης.
Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπ. Παιδείας, τα μειονοτικά σχολεία θα παραλάβουν τα βιβλία και στο εξής θα είναι στη διακριτική ευχέρεια των εκπαιδευτικών του ελληνόφωνου προγράμματος να τα χρησιμοποιήσουν αν κρίνουν ότι είναι καλύτερα για τους μαθητές.
Το μέτρο γίνεται δεκτό με ικανοποίηση από τους κυβερνητικούς παράγοντες της περιοχής και, ιδιαίτερα, τους μειονοτικούς και κρίνεται ως ένα θετικό βήμα για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης στα μειονοτικά σχολεία.

ΔΠΘ
3o Θερινό Σχολείο «Αρχαίο Ελληνικό Δράμα στην Κομοτηνή

Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας – Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σε σύμπραξη με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος διοργανώνει το 3ο Θερινό Σχολείο «Αρχαίο Δράμα 2018 – Το Αρχαίο Ελληνικό δράμα ως παραστατική τέχνη» με τη συνεργασία επιστημόνων (φιλολόγων, θεατρολόγων και σκηνοθετών)

Στο πλαίσιο του 3ου θερινού σχολείου θα λάβουν χώρα εκδηλώσεις όπως,
1) Την προσεχή Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.30 στη «Λέσχη Κομοτηναίων» θα πραγματοποιηθεί η κήρυξη της επίσημης έναρξης του θερινού σχολείου.
2) Την Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 19.00 στο «Θρακικό Πνευματικό Κέντρο – Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής», θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης των εργασιών, στην οποία περιλαμβάνονται η επίσημη παρουσίαση εργασιών των φοιτητών, στρογγυλό τραπέζι: «Αποτίμηση του θερινού σχολείου 2018» και η επίδοση βεβαιώσεων στους συμμετέχοντες.

Κόμματα
Επιστολή Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολολαίου στον Ε. Στυλιανίδη

Θερμή επιστολή στον Επικ. Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, πρώην Υπουργό και Βουλευτή Ροδόπης, Ευριπίδη Στυλιανίδη, απέστειλε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος παρέλαβε το πρώτο ανάτυπο του νέου του βιβλίου του με τίτλο»Θράκη, το Ελληνικό μοντέλο μιας ανοικτής και Δημοκρατικής Κοινωνίας “ των εκδόσεων Μίνωας.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, με τον οποίο ο Ευριπίδης Στυλιανίδης συνεργάστηκε με επιτυχία στο παρελθόν ως Υπουργός, εξάρει στην επιστολή του την πρωτοβουλία και τη σημασία της συγγραφής της συγκεκριμένης μελέτης για τη Θράκη στα αγγλικά και διαβεβαιώνει το συγγραφέα ότι, αφού και ο ίδιος τη μελέτησε, αποφάσισε να τη συμπεριλάβει στην Πατριαρχική Βιβλιοθήκη.

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για το φεστιβάλ της ΚΝΕ

Μετά το πέρασμά του από Θάσο, Δράμα, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με τη μεγάλη φεστιβαλική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Καβάλα σήμερα στις 7:30 μ.μ. στο πάρκο Φαλήρου.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει Πολιτική ομιλία από τον, Αρβανιτάκη Δημήτρη, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.
Φέτος θα συμμετάσχει με μία μεγάλη συναυλία ο Θάνος Μικρούτσικος, μαζί με τη Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Κώστα Θωμαΐδη.
Επίσης θα παρουσιαστεί μουσικοθεατρικό αφιέρωμα για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ.
Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση αφιερωμένη στα 100 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ, παιδότοπος καθώς και βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής.

Κινήματα
Η ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης οργανώνει αντιφασιστικό-αντιρατσιστικο συλλαλητήριο στην Ξάνθη στις 15 Σεπτεμβρίου

Η ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης καλεί αύριο Σαββάτο στις 12 η ώρα στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης σωματεία, φορείς και κοινωνία να συμμετάσχουν αντιφασιστικό-αντιρατσιστικο συλλαλητήριο, για τα 5 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρεται πως, «οι ναζί της Χρυσής Αυγής έχουν το θράσος να απειλούν από το βήμα της Βουλής με πραξικόπημα Δεν θα περάσουν! Παλεύουμε για μια Ευρώπη ανοιχτή αγκαλιά για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες».
Σύλλογοι

10ο Κύπελλο αγώνων αναρρίχησης

Το πρόγραμμα αγώνων Αγωνιστικής Αναρρίχησης έκλεισε με το 10 κύπελλο Ανάπτυξης Νέων που έλαβε χώρα στην Κομοτηνή, συμμετείχαν 116 αθλητές, από όλη την Ελλάδα.
Ο ΕΟΣ Κομοτηνής συμμετείχε με 11 αθλήτριες. Στις μικρές κατηγορίες διακρίθηκαν η Σμαράγδα Εξακοΐδη 6η, η Μαρία Κασάπη 6η και η Καμπά Αικατερίνη 6η στις αντίστοιχες κατηγορίες τους.
Κυπελλούχος Ελλάδας στην κατηγορία Νέες Γ, αναδείχθηκε η αθλήτρια Όλγα Εξακοΐδη, που πήρε την πρώτη θέση στο 10ο κύπελλο και την 1η θέση στη Γενική του Κυπέλλου.

Πολιτισμός
Η Έκθεση «Σπήλαια του Μυαλού» του εικαστικού Τριαντάφυλλου Βαΐτση το Μουσείο των Ηρακλειδών


Μέχρι και την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, το Μουσείο των Ηρακλειδών στην Αθήνα φιλοξενεί για πρώτη φορά, την έκθεση του εικαστικού Τριαντάφυλλου Βαΐτση με τίτλο «Σπήλαια του Μυαλού». Το Σπίτι της Σκιάς στην Ξάνθη είναι κλειστό μέχρι 15 Σεπτεμβρίου, λόγω της έκθεσής στο Μουσείο Ηρακλειδών στην Αθήνα.
Στην έκθεση στο Μουσείο των Ηρακλειδών παρουσιάζεται ο κύκλος «Σπήλαια του Μυαλού», εμπνευσμένος από την αλληγορία του Σπηλαίου των Ιδεών του Πλάτωνα.

Αστυνομικό Δελτίο

Συνελήφθησαν 2 διακινητές, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθησαν στους νομούς Καβάλας και Ροδόπης, από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ξάνθης και Ροδόπης, δύο (2) αλλοδαποί διακινητές, ηλικίας 26 και 24 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, συνολικά δεκατέσσερις (14) μη νόμιμους μετανάστες.
Κατασχέθηκαν δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ την προανάκριση για τις δύο υποθέσεις ενεργούν το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης και το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου Ροδόπης.

Σύλληψη 49χρονου ημεδαπού κατηγορούμενου για παράβαση των νόμων περί ζωοκλοπής

Συνελήφθη στο νομό Ροδόπης, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, 49χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για παράβαση των νόμων περί ζωοκλοπής, περί εθνικού τελωνειακού κώδικα και περί όπλων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, οι αστυνομικοί εντόπισαν σε πρόχειρη μεταλλική κατασκευή που διατηρεί ο 49χρονος σε αγροτική περιοχή της Κομοτηνής, δέκα (10) κυψέλες μελισσοκομίας, τις οποίες όπως προέκυψε είχε αφαιρέσει, μαζί με τις μέλισσες, το χρονικό διάστημα Μάιος – Αύγουστος του 2018, από διάφορες περιοχές του νομού Ροδόπης.

Επιπλέον στο χώρο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, 2 στολές μελισσοκόμου, 1 ζευγάρι γάντια, 2 εργαλεία μελισσοκομίας και 67 καρτελάκια με αριθμούς μητρώων.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατασχέθηκαν επίσης ένα (1) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο χρησιμοποιούσε ο δράστης για τη διάπραξη των κλοπών, ένα (1) μαχαίρι και ένα (1) κινητό τηλέφωνο.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ροδόπης, ενώ τις έρευνες ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής.

Αθλητική Ενημέρωση
Ανακοίνωση της ΠΑΕ Ξάνθης

Ο Α.Ο. ΞΑΝΘΗ Π.Α.Ε. ενημερώνει το φίλαθλο κοινό, πως σήμερα κλείνει το γραφείο προπώλησης εισιτηρίων διαρκείας της Π.Α.Ε. στην πόλη της Ξάνθης που βρίσκεται κάτω από το Λογιστικό Γραφείο ΜΠΕΡΜΠΕΡΟΓΛΟΥ.
Για οποιαδήποτε πληροφορία μετά το πέρας αυτής της ημερομηνίας, οι ενδιαφερόμενοι θα απευθύνονται στα γραφεία της Π.Α.Ε. στα Πηγάδια.

www.ert.gr

Keywords
ΕΡΤ, ειδήσεις, αδωνις γεωργιαδης, Τελετή Λήξης, χρυση αυγη, κομοτηνη, αμθ, trip, εοτ, ξανθη, νοδε, μμε, δραση, ελλαδα, εκλογες, uav, ζουμ, σχολεια, δραμα, θεατρο, κυπρος, αλεξανδρουπολη, ΚΚΕ, κνε, καβαλα, βιβλιοπωλείο, βουλη, αθηνα, συλληψεις, ημεδαπός, ert, βιβλια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, υπουργειο εσωτερικων, μετρο, καθαρα δευτερα, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, θερινη ωρα, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, Τελετή Έναρξης, κυπρος εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, κρουσματα σημερα, αστυνομικο τμημα, κοινωνια, αυτοδιοικηση, βουλευτες, ημεδαπός, το θεμα, αστυνομια, αυτοκινητα, αυτοκινητο, αχιλλεας, βημα, εοτ, εργαλεια, ζωα, θεμα, θρακη, κνε, κυπρου, μμε, πλαισιο, προγραμμα, πυροσβεστικη, τηλεφωνο, το βημα, ωρα, αγκαλια, αγροτικη, αδωνις, αυγουστος, αυξηση, αικατερινη, αμθ, αρβανιτακη, βρισκεται, γαντια, γερμανικα, γινεται, γραφεια, δευτερα, διαστημα, δυνατοτητα, δηλωσεις, διοικηση, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εμβολιο, εντυπα, εξι, επενδυσεις, επιτυχια, ερευνες, εσωτερικων, ετων, ευρωπη, ζωης, ζουμ, ιδρυση, υπηρεσιες, η τελετη, θανος μικρουτσικος, θασο, θετικο, θρασος, ομιλια, κινητο, κυκλος, κυπελλο, κρατικο, κυψελες, λογο, μαιος, μαρια, ναζι, νοδε, ολγα, οφελος, παρουσιαση, προβληματα, πρωι, πτηση, ριτα αντωνοπουλου, ρολο, σαββατο, συνεχεια, σειρα, σπιτι, σχολειο, τασος, τμημα, υλοποιηση, φεστιβαλ, φορα, χρηστος, ωδειο, ανηκει, δημοτικα, ευχερεια, ευριπιδης, χωρα, ιδιαιτερα, ηλεκτρονικα, κλειστο, κυριακη, πηγαδια, trip, θανος, θεματα, υλικα, ξεκινησε, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα