ΕΡΤ Χανίων – Αδ. Κοκκινάκη: Γεωργική βιοποικιλότητα και παραδοσιακές καλλιέργειες (audio)

13:50 6/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το δίκτυο για τη βιοποικιλότητα και την οικολογία στην γεωργία “ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ”, σε συνεργασία με το Μ.Α.Ι.Χ. και την αρωγή της ομάδας “Σπορίτες”, πραγματοποίησε στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, διήμερο πρόγραμμα με αντικείμενο τη γεωργική βιοποικιλότητα και τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών.

Η σπουδαιότητα των παραδοσιακών σπόρων

Η σπουδαιότητα διατήρησης των παραδοσιακών σπόρων είναι αδιαμφησβήτητη. Να υπενθυμίσουμε ότι ορισμένες από τις 200 περίπου ποικιλίες σπόρων, που για χρόνια φυλάσσονταν και αναπαράγονταν στη Γερμανία επεστράφησαν το 2011 στον τόπο προέλευσής τους, την Τράπεζα Γενετικού Υλικού του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων.

Πίσω στα 1942, βοτανολόγοι των Ναζί με επικεφαλής τους καθηγητές Stube και Rechinger διατρέχουν όλη την Κρήτη από την άνοιξη ως το καλοκαίρι. Είναι μια δουλειά που έκαναν συστηματικά σε όλα τα Βαλκάνια συλλέγοντας σπάνιους σπόρους.

Οι Γερμανοί κρατούν αναλυτικό ημερολόγιο με τις επισκέψεις τους σε διάφορα σημεία, ακόμα και τα πιο απόμακρα όπως η Αγρια Γραμπούσα και η Γαύδος προκειμένου να συλλέξουν σπάνιο γενετικό υλικό. Οι πρώτες συλλογές φυλάχθηκαν στην Αυστρία για δύο χρόνια, μετά στην Ανατολική Γερμανία και τώρα στην Εθνική Γενετική Τράπεζα της Γερμανίας. Από εκεί το ΜΑΪΧ προμηθεύτηκε μέρος του γενετικού υλικού, που είχαν συγκεντρώσει οι Ναζί από την Κρήτη.

Για τη γεωργική βιοποικιλότητα και τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών, μίλησε στην ΕΡΤ Χανίων η Αδαμαντία Κοκκινάκη, βιολόγος στο ΜΑΙΧ.

Ακούστε τη συνέντευξη της κ. Κοκκινάκη:

Το Σχολείο Σπόρων, ως θεσμός στα πλαίσια του ΑΙΓΙΛΟΠΑ που λειτουργεί επιτυχημένα από το 2012, έχει σαν σκοπό να μεταδώσει χρήσιμες εμπειρίες και γνώσεις στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να διατηρηθεί και αξιοποιηθεί κατάλληλα ο γεωργικός γενετικός πλούτος της χώρας μας, καθώς και η πλούσια γεωργική της παράδοση.

Το πρόγραμμα παρακολούθησε με ελεύθερη συμμετοχή, περιορισμένος αριθμός εκπαιδευομένων (50-60 άτομα) αφού απευθύνεται κατά προτεραιότητα στα μέλη του ΑΙΓΙΛΟΠΑ στην Κρήτη, στα μέλη σποροδικτύων και ομάδων καλλιεργητών καθώς και σε γεωργούς, γεωπόνους και ερασιτέχνες κηπουρούς.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου

Keywords
Τυχαία Θέματα