Κομοτηνή: Ο τραχανάς αντεπιτίθεται

11:33 6/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Επιστροφή στην παραδοσιακή κουζίνα για λόγους υγείας κι οικονομίας. Η κρίση στάθηκε αφορμή να «επιστρέψουν» πολλοί σε γνώριμες γευστικές λύσεις, όπως η κουζίνα της γιαγιάς. Έτσι, τραχανάς, κους –κους , χυλοπίτες, αυγόφετες και όλων των ειδών πίτες επιστρέφουν στα πρωινά και στα βραδινά γεύματα των Ελλήνων.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Βεζυριαννίδη, ιδιοκτήτη του αρτοποιού –ζαχαροπλαστείου «Μπουκιές» στην Κομοτηνή δεν είναι λίγες οι νέες μητέρες που ξεκινούν από την μικρή ακόμη ηλικία των παιδιών τους

να τα ταΐζουν με παραδοσιακά, θρακιώτικα πιάτα. «Αγοράζουν τραχανά για τα μωρά τους. Η παραδοσιακή κουζίνα αντεπιτίθεται. Οι νοικοκυρές επιλέγουν υγιεινά προϊόντα, γεύσεις που γνωρίζουν και που είναι πιο οικονομικές» δηλώνει ο Κομοτηναίος ζαχαροπλάστης.

Ποιοί, όμως, τα παρασκευάζουν; «Μικροί γυναικείοι συνεταιρισμοί, αλλά και οικογενειακές επιχειρήσεις. Ακόμη – ακόμη και μικρές βιοτεχνίες τροφίμων» απαντά ο κος Βεζυριαννίδης κάνοντας λόγο για μικρές επιχειρήσεις που παρασκευάζουν μικρές ποσότητες, χωρίς να αλλοιώνουν τις συνταγές, τη μυρωδιά, τις γεύσεις, την φρεσκάδα των παραγόμενων προϊόντων. Στόχος να θυμίζουν τα πιάτα της γιαγιάς και της μαμάς…

Γευστικά πιάτα της Θράκης που θυμίζουν πολύ την κουζίνα της γιαγιάς ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα, αλλά και εκτός συνόρων. Συνταγές που γίνονται γρήγορα και εύκολα και που ικανοποιούν ακόμη και τον πιο απαιτητικό γευσιγνώστη. «Επισκέπτες που έρχονται στην περιοχή προμηθεύονται τραχανά, πλιγούρι, κους κους και χυλοπίτες εξασφαλίζοντας έτσι γευστικά πιάτα στα πρωινά ή στα βραδινά μακριά από τη Θράκη.»
Φώτο:Μιχάλης Βεζυριαννίδης Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα