Επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

21:46 15/11/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Στη σκιά της τουρκικής προκλητικότητας η κυβέρνηση διευρύνει τη λίστα των συμμάχων. Ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη την Τρίτη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται στον απόηχο των αμερικανικών εκλογών και της εκλογής Μπάιντεν, αλλά και της συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων – Ισραήλ, τον Σεπτέμβριο. Έχουν και τα δύο τη σημασία τους.

Είναι δεδομένο ότι η Ανατολική Μεσόγειος και ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας της Τουρκίας ότι θα βρεθούν επί τάπητος στις επαφές

του Πρωθυπουργού με τον διάδοχο του Θρόνου.

Καθώς αποτελεί κοινή πρόκληση για τις δύο χώρες ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας και τα νεοθωμανικά οράματα Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι το «αντίπαλο δέος» της Άγκυρας και στα σχέδια του Τούρκου Προέδρου να ηγεμονεύσει στον μουσουλμανικό κόσμο.

Το ταξίδι όμως του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι αποτελεί και μία διαρκή υπόμνηση στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα αναζητά -με όλους- συνεργασία για ειρήνη, ανάπτυξη και ευημερία.

Σκοπός της επίσκεψης αφενός η σύναψη αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα τις δύο χώρες, αφετέρου η προσέλκυση επενδύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε ταξιδέψει στα Εμιράτα και τον περασμένο Φεβρουάριο, απόδειξη της στρατηγικής εταιρικής σχέσης που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα