Συνεχίζει να προκαλεί ο Ερντογάν – Επίσκεψη στα Βαρώσια – Έντονες αντιδράσεις (video)

20:19 15/11/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Συνεχίζοντας το παραλήρημα προκλητικότητας και καταστρατήγησης κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, προχώρησε νωρίτερα σήμερα στη διοργάνωση μιας άνευ προηγουμένου φιέστας στα κατεχόμενα Βαρώσια. Ο Ερντογάν σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κατεχόμενη Κύπρο, προσπάθησε να βαφτίσει τη φιέστα στα Βαρώσια, ως ενέργεια που έχει ως στόχο την εξάλειψη προβλημάτων. Τη λύπη της για τις ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια εκφράζει η ΕΕ.

Η προκλητική και

παράνομη φιέστα του Ερντογάν στα κατεχόμενα Βαρώσια, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, και της Κυπριακής κυβέρνησης.

Το Υπουργείο Εξωτερικών σε σχετική ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «αποτελεί μια πρωτοφανή πρόκληση, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ενέργεια αυτή προστίθεται στην συνεχή και αυξανόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο. Την καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και αναμένουμε να συζητηθεί ενδελεχώς στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο. Η Ελλάδα, όπως έχει τονιστεί επανειλημμένα, τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, προκειμένου να βρεθεί μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Κοινοτικού Κεκτημένου. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, η χώρα μας βρίσκεται σε συνεχή συντονισμό και απόλυτη σύμπνοια με την Κυπριακή κυβέρνηση».

Ανακοίνωση ΥΠΕΞ για μετάβαση Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα Βαρώσια σε παραβίαση Αποφάσεων ΣΑ ΟΗΕ 550 και 789

— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) November 14, 2020

Για άνευ προηγουμένου πρόκληση, η οποία είναι σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ 550 και 789, χαρακτηρίζει η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας την παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν στους εορτασμούς για την 37η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους και την επίσκεψη για πικ νικ στα Βαρώσια.

Στην παράνομη και προκλητική φιέστα του Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο αντέδρασαν με ανακοινώσεις του και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

«Η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αμμόχωστο συνιστά βάναυση προσβολή του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων», σημειώνει ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Κατρούγκαλος. Τονίζει ότι «η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να αγωνίζεται, μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Γκουτιέρες και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Το Κίνημα Αλλαγής καλεί την κυβέρνηση να δείξει αποφασιστικότητα στις προκλήσεις της Τουρκίας, η οποία -όπως τονίζει- «συνεχίζει και κλιμακώνει τις επιθετικές ενέργειες και επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα. Περιφρονεί κάθε κανόνα του διεθνούς δικαίου και τις αποφάσεις του ΟΗΕ». Στο πλαίσιο αυτό το Κίνημα Αλλαγής υπογραμμίζει ότι «ο κ. Ερντογάν μόνο αποφασιστική και αποτελεσματική στάση καταλαβαίνει. Γι’ αυτό και η Κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει ρότα». Όπως υποστηρίζει θα πρέπει «να γίνει κατανοητό από όλους ότι η Ελλάδα θα υπερασπίσει με κάθε μέσο την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα