Επιμελητήριο Ζακύνθου: Υπερψήφιση νέας πρότασης ισολογισμού

21:34 21/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μετά από περίπου τεσσερισήμισι μήνες επανήλθε προς συζήτηση από το δ.σ. του επιμελητήριου Ζακύνθου το θέμα του ισολογισμού 2015, σε συνεδρίαση του οργάνου που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη (16/3/). Όταν είχε πρωτοεισαχθεί προς συζήτηση, τον Οκτώβριο του 2016, το θέμα είχε αποσυρθεί μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση, που προέκυψε από την παρέμβαση του μέλους, Μ. Στουφή, σύμφωνα με την οποία, στον ισολογισμό δηλωνόταν καταβολή φόρου εισοδήματος ύψους 42.423,80 ευρώ, ενώ, στη φορολογική δήλωση που είχε υποβληθεί στο taxis ο φόρος ήταν

μηδενικός. Στην εν λόγω συνεδρίαση, ο πρόεδρος του δ.σ., Δ. Γαργαλέας, είχε υποστηρίξει ότι, μάλλον, είχε γίνει αθροιστικό λάθος.

Ένα μήνα αργότερα σε συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι αφορούσε σε λογιστικό λάθος καθώς και ότι η –μέχρι τότε- καθυστέρηση επαναφοράς προς συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος είχε σημειωθεί επειδή αναμένονταν εκθέσεις από ορκωτούς λογιστές. Εντωμεταξύ, όμως, είχε μεσολαβήσει αίτημα προς την υπηρεσία οικονομικής επιθεώρησης του υπουργείου οικονομικών και την εισαγγελία διαφθοράς για έλεγχο των πεπραγμένων οικονομικής και διοικητικής διαχείρισης κατά τη διάρκεια της θητείας της παρούσας επιμελητηριακής αρχής του φορέα, από το μέλος του δ.σ. και πρόεδρο του τμήματος μεταποίησης, Π.Λάζαρη, το οποίο -σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές της ΕΡΤ Ζακύνθου- σχετίζεται με διαδικασία που έχει ξεκινήσει από ανακριτικές αρχές.

Υπό τον ίσκιο, λοιπόν, όλων όσα είχαν προηγηθεί διεξήχθη η συζήτηση στη συνεδρίαση της προηγούμενης Πέμπτης, με τον πρόεδρο κ. Γαργαλέα να φέρνει πρόταση με νέο ισολογισμό, αναφέροντας πως, στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση θα συζητηθεί αυτό που προέκυψε (ενν. το πρόβλημα) στον πρωτοεισαχθέντα ισολογισμό. Μάλιστα, πολλές φορές επαναλάμβανε ότι, ο ισολογισμός που τίθεται προς ψήφιση θα σταλεί σε ορκωτούς λογιστές, από τους οποίους θα συνταχθεί έκθεση επί αυτού. Εν συνεχεία, θα αποσταλούν όλα πίσω στο επιμελητήριο για να τεθούν, τελικά, προς έγκριση από το υπουργείο. Λαμβάνοντας τον λόγο ο οικονομικός επόπτης, Α.Κοτσώνης, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι σήμερα το επιμελητήριο παρουσιάζει ταμείο 230 χιλ. ευρώ, καθώς και ότι, για ταξίδια το 2015 ξοδεύτηκαν 18 χιλ. ευρώ, τα οποία έφεραν στη Ζάκυνθο 3 εκατ. ευρώ σε προγράμματα.

Στην τοποθέτησή του ο κ.Λάζαρης, ανέφερε ότι, συγκρίνοντας τον προηγούμενο ισολογισμό με τον νέο, εμφανίζονται πολλές και σημαντικές αναντιστοιχίες και παρεκκλίσεις σε σημαντικά κονδύλια (όπως π.χ. σε ό,τι αφορά στην καταγραφή τους καθώς στον έναν υπάρχουν ενώ στον άλλο όχι και στην πρόβλεψη φόρου που στον έναν υπάρχει αλλά στον άλλο όχι). Κατέληξε δε, προτείνοντας να απορριφθεί η έγκριση του νέου ισολογισμού και να ζητηθεί η διενέργεια εξονυχιστικού ελέγχου στα λογιστικά δεδομένα ώστε με ασφάλεια να εγκριθεί ισολογισμός.

Παράλληλα, επέστησε την προσοχή ότι, σε περίπτωση που ο προτεινόμενος ισολογισμός τυχόν εγκριθεί «είναι πολύ πιθανόν να γίνουμε συνεργοί στη τέλεση αξιόποινων πράξεων και παραλείψεων. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η θέση του κ.Στουφή, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι δεν προηγήθηκε της εγκρίσεως του νέου ισολογισμού συζήτηση για ό,τι είχε συμβεί στον πρωτοεισαχθέντα, διαδικασία -που όπως τόνισε- είχε ζητήσει.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε διαπιστώσείς του για ανακολουθίες με τεράστια ποσά στον αρχικό σε σχέση με τον νέο ισολογισμό, όπως π.χ. σε στοιχεία σχετικά με γήπεδα και ακίνητα του επιμελητηρίου, τον εξοπλισμό και τα έπιπλα, το καταβεβλημένο κεφάλαιο, τον κωδικό των προβλέψεων και των απαιτήσεων, όπου, συγκεκριμένα για τον δεύτερο κωδικό, υποστήριξε ότι, στον πρωτοεισαχθέντα δεν υπήρχε κονδύλι 2 εκατ.160 χιλ. ευρώ. Κατέληξε δε, επισημαίνοντας ότι, όχι μόνο υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ των δύο ισολογισμών, αλλά, και των δύο με τη φορολογική δήλωση που υποβλήθηκε στο ΤΑΧΙΣ.

Το μέλος κα Κορακιανίτη, η οποία αποχώρησε πριν τη λήξη της συγκεκριμένης συζήτησης και την ψηφοφορία -όπως άλλωστε είχε ενημερώσει από την έναρξη της συνεδρίασης ότι θα κάνει για λόγους εργασίας- δήλωσε ότι, ενώ αν ψηφιζόταν αυτόνομα ο νέος ισολογισμός θα ψήφιζε θετικά, επειδή η διαδικασία εξελίχθηκε επί της σύγκρισης των δύο ισολογισμών, δεν έχει την ίδια θέση.

Ο δύο αντιπρόεδροι του δ.σ. κ. Τζίμης και Στασινόπουλος, στις τοποθετήσεις τους έδωσαν έμφαση στο γεγονός ότι, ο ισολογισμός θα «περάσει» από ορκωτούς λογιστές και ότι πρόκειται για μια «πολιτική» απόφαση του δ.σ.. Να σημειωθεί ότι, σε προηγηθείσα σχετική ερώτηση του δεύτερου -εάν δηλ. η εν λόγω απόφαση είναι «πολιτική» ή διώκεται ποινικά- η απάντηση που έλαβε από τον κ. Γαργαλέα ήταν πως είναι «πολιτική»

Τελικά, ο ισολογισμός 2015 εγκρίθηκε με 12 θετικές ψήφους, 2 αρνητικές και μια «παρών».

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Μάντζου

Keywords
Τυχαία Θέματα