Επαναλειτουργία χειρουργείων-Βολές Ακτύπη για Πολάκη, Κοντονή, Καλοφωλιά-Επιφύλαξη για πόρισμα

15:35 11/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Έχουν ξεκινήσει οι επεμβάσεις στα χειρουργεία του νοσοκομείου Ζακύνθου, σύμφωνα με χθεσινή συνέντευξη στην τοπική ΕΡΤ του ορθοπεδικού-μέλους του επιστημονικού συμβουλίου, Διονύσιου Ακτύπη, υποστηρίζοντας ότι η στάση του οργάνου για την επαναλειτουργία των χειρουργικών αιθουσών ήταν ξεκάθαρη από τις 2 Μαΐου και ότι δεν χρειαζόταν, όπως χαρακτηριστικά είπε, «το show Πολάκη».

Ο κ.Ακτύπης, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά όσα έχουν ειπωθεί από πλευράς επιστημονικού συμβουλίου

και συλλόγου εργαζόμενων του νοσοκομείου μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη του αναπλ. υπουργού υγείας, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι μετά το πόρισμα στις 28 Απριλίου της επιστημονικής επιτροπής (με επικεφαλής την καθηγήτρια Γεωργία Γερολουκά – Κωστοπαναγιώτου) πως «όλα έχουν καλώς» με τα χειρουργεία, συνεδρίασε στις 2 Μαΐου το επιστημονικό συμβούλιο εξουσιοδοτώντας τον δ/ντη της ιατρικής υπηρεσίας, κ.Τουρίκη, να ενημερώσει το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου -που συνεδρίαζε μια ώρα μετά- πως «είμαστε υποχρεωμένοι να ξεκινήσουμε τα χειρουργεία αλλά η ευθύνη για τις εγκαταστάσεις και ο,τιδήποτε άλλο συμβεί βαραίνει εσάς».

Ωστόσο, κατά τον ίδιο, «όταν έμαθαν ότι εμείς συμφωνήσαμε και ενώ περίμεναν ότι θα λέγαμε όχι δεν έβγαλαν απόφαση την ίδια ημέρα, αλλά, αντιθέτως, είδαμε την επόμενη ημέρα τον κ.Πολάκη με ολόκληρο τον θίασο… που παραβίασε σύνταγμα, νόμους και όλους τους κανονισμούς περί εθνικού συστήματος υγείας που θα απασχολήσουν τη δικαιοσύνη η οποία και θα αποφανθεί.»

Από τα πυρά του κ.Ακτύπη δεν ξέφυγε ο δ/ντης χειρουργικής κλινικής Κυπαρισσίας, Παν.Καλοφωλιάς -ο οποίος πραγματοποίησε τις τρεις επεμβάσεις στα χειρουργεία του νοσοκομείου παρουσία του κ.Πολάκη- λέγοντας ότι «θα υποχρεωθεί να δώσει εξηγήσεις για τις αντιδεοντολογικές και παράνομες ενέργειες που προέβη μαζί με τους υπολοίπους ερχόμενος να χειρουργήσει μη ακολουθώντας τα πρωτόκολλα που έχουν αποσταλεί και από τις επιστημονικές επιτροπές του υπουργείου», ενώ, συνέχισε τονίζοντας ότι, «οι άρρωστοι θα έπρεπε να έχουν ενταχθεί σε πρωτόκολλα παρακολούθησης για ένα εξάμηνο όπως έχουν πει οι επιτροπές και όχι να ακολουθούνται αυτές οι αεριτζίδικες δουλειές που δεν τιμούν ούτε το λειτούργημα ούτε την ποιότητα της δουλειάς των γιατρών».

Φωτό: Ο γιατρός και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου Δ.Ακτύπης

Μεταξύ των επιχειρημάτων που παρέθεσε το μέλος του επιστημονικού συμβουλίου ήταν ότι «υπήρξαν προβλήματα στα μετεγχειρητικά αποτελέσματα τα όποια έπρεπε να αξιολογήσουμε, με τους αρρώστους να πρέπει να μείνουν μέσα για να παρακολουθηθούν ώστε να δούμε πως εξελίσσονται οι τιμές. Αντιθέτως, οι άρρωστοι εξαφανίστηκαν και, άρα, δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία ανόδου ή καθόδου των εργαστηριακών τιμών.»

Μάλιστα, ο κ.Ακτύπης επιδιώκοντας να υπερασπιστεί τον τρόπο που αντιμετωπίζει το ζήτημα της επανεκκίνησης των χειρουργείων το επιστημονικό συμβούλιο και ο σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου επεσήμανε πως «όσο δεν έχει βρεθεί η αιτία που προκάλεσε τον θάνατο της 41ετών, Ε. Αρβανιτάκη, από την ειδική επιτροπή ελέγχου (με επικεφαλής τον κ. Πέτρου) και το πόρισμα της ΕΔΕ, είμαστε επιφυλακτικοί και πολύ προσεκτικοί και δεν θα κάνουμε αεριτζίδικες δουλειές όπως έκαναν κάποιοι άλλοι».

Με αφορμή ερώτηση για την επώνυμη καταγγελία που διαβίβασε στην εισαγγελέα πλημμελειοδικών Ζακύνθου ο υπουργός δικαιοσύνης και τοπικός βουλευτής, Σταύρος Κοντονής, για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για διερεύνησή της και η οποία αφορούσε σε περιστατικό 15χρονου του οποίου η ζωή φέρεται να κινδύνευσε επειδή δεν χειρουργήθηκε στο τοπικό νοσοκομείο, ο κ.Ακτύπης, κατ’ αρχήν, υποστήριξε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δεν κινδύνευσε κανένας, καθώς με ασφάλεια διακομίστηκαν όλα τα περιστατικά το επίμαχο χρονικό διάστημα.

Εν συνεχεία, εξαπέλυσε βολές εναντίον του κ.Κοντονή λέγοντας ότι «εάν όχι το 100% αλλά το 80% όσων συμβαίνουν στο νοσοκομείο φέρει το όνομά του» όπως και ότι ήταν «αυτός που πυροδότησε τη στοχοποίηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού», συμπληρώνοντας ότι δεν παρουσιάστηκε ως βουλευτής και υπουργός δικαιοσύνης για να συζητήσει τους προβληματισμούς και τις ενστάσεις της επιστημονικής κοινότητας.

Τέλος, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Ακτύπη αναφορικά με το πόρισμα της ΕΔΕ που διενεργείται για το περιστατικό του θανάτου της 41ετών, Ε.Αρβανιτάκη, για το οποίο, όπως είπε, υπάρχουν επιφυλάξεις καθώς «έχουμε μεγάλες ενδείξεις ότι δεν θέλουμε να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα και ασφαλές πόρισμα».

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Μάντζου

Keywords
Τυχαία Θέματα