Λέσβος: Εν αναμονή του «Εξοικονομώ κατ΄οίκον»

14:28 11/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Για το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα εξοικονομώ κατ οίκων που έχει καθυστερήσει η προκήρυξή του μίλησε μεταξύ άλλων χθες στη Μυτιλήνη ο Πρόεδρος Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης ΕΤΕΑΝ Κωνσταντίνος Γαλιάτσος προσκαλεσμένος του επιμελητηρίου Λέσβου για να ενημερώσει για τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ταμείου.

Το πρόγραμμα περιμένουν χιλιάδες ιδιοκτήτες γατί μέσα από την ενεργειακή αναβάθμιση που προσφέρει το πρόγραμμα δίνεται η δυνατότητα

σοβαρών επισκευαστικών εργασιών και παρεμβάσεων των σπιτιών τους , αλλά και για την τόνωση της αγοράς.

Οι εργασίες για να είναι επιλέξιμες από το Πρόγραμμα, θα πρέπει να προκύπτουν βάσει των συστάσεων του Ενεργειακού Επιθεωρητή και θα αφορούν αποκλειστικά τις ακόλουθες τρεις κατηγορίες επιλέξιμων παρεμβάσεων. Αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια / υαλοπίνακες) και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτηρίου συμπεριλαμβανομένου του δώματος / στέγης και της πιλοτής. Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης. Με την ολοκλήρωση της συλλογής του συνόλου των απαιτούμενων δικαιολογητικών, υποβάλλεται αίτηση σε συμβαλλόμενη Τράπεζα. Σε περίπτωση πολυκατοικίας ως σύνολο κτηρίου υποβάλλεται αρχικά αίτηση από εκπρόσωπο της πολυκατοικίας και εν συνεχεία το σύνολο των αιτήσεων των ιδιοκτητών στην ίδια τράπεζα. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να αναθέσει την υποβολή της αίτησης, την παρακολούθηση της υλοποίησης των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας και ολοκλήρωσης του έργου συμπεριλαμβανομένης της προσκόμισης των δικαιολογητικών έως την τελική εκταμίευση σε σύμβουλο έργου.

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός εργασιών είναι μέχρι 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο όριο τις 25.000 ευρώ.

Τα ποσοστά επιχορήγησης φτάνουν έως και 70% και κλιμακώνονται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και τον αριθμό των προστατευόμενων μελών. Οσο πιο χαμηλό είναι το εισόδημα τόσο υψηλότερο είναι το ποσοστό επιδότησης. Αυτό ξεκινά από 25% και ανεβαίνει κατά 5% ανά παιδί.

VIDEO: Γιώργος Παπαδόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα