Επαφές Τσακαλώτου για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

12:00 10/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με στόχο να «ξεπαγώσουν» οι διαπραγματεύσεις για την δεύτερη αξιολόγηση και να δοθεί εντολή στους επικεφαλής των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα στο EuroWroking Group (EWG) της 12ης Ιανουαρίου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει συναντήσεις με τον Γάλλο ομόλογό του Μισελ Σαπέν και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί προσεχώς.

Ο κ. Τσακαλώτος πρόκειται να συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν την Τετάρτη το απόγευμα στο Παρίσι ενώ αναμένεται

να δει τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί την επομένη το μεσημέρι στις Βρυξέλλες.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να «ξεκολλήσει» η διαδικασία της διαπραγμάτευσης στο EWG της Πέμπτης που την Ελλάδα αναμένεται να αντιπροσωπεύσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Σε διαφορετική περίπτωση θα γίνει καταγραφή της κατάστασης στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Βανέσα Μοκ δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν έχει καθορισθεί ημερομηνία για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Πολλοί στη πλευρά των πιστωτών δεν δείχνουν να βιάζονται σε αντίθεση με την Αθήνα που φέρεται διατεθειμένη να κάνει ένα βήμα παραπάνω για να ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία, πιθανόν αφήνοντας ανοικτό το θέμα της περαιτέρω μείωσης του αφορολόγητου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες.

Μετά την τελευταία μείωση, το αφορολόγητο ανέρχεται πλέον σε 2.000 ευρώ για φορολογούμενο με δυο παιδιά και 2.100 για φορολογούμενο με τρία ή περισσότερα παιδιά. Το αφορολόγητο για άτομο χωρίς παιδιά ανέρχεται σε 8.636 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ έχει ζητήσει την μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ ανάμεσα στα δημοσιονομικά μέτρα που προκρίνει για μετά το 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα