Ενδειξη ζωής στην Αφροδίτη: Τι λέει Έλληνας αστροφυσικός στην ΕΡΤ

16:33 16/9/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Για την πιθανή ένδειξη ζωής εκτός Γης λόγω της ανακάλυψης, ενός αερίου που συνδέεται με την ύπαρξη ζωής, της φωσφίνης, στα όξινα νέφη της Αφροδίτης μιλά ο Γιώργος Λελούδας, Αστροφυσικός Ερευνητής Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών Δανίας στην εκπομπή «Επικοινωνία».

Μια ομάδα επιστημόνων στις ΗΠΑ ανακάλυψε στην Αφροδίτη μια πιθανή ένδειξη ζωής εκτός της Γης: στα πυκνά όξινα νέφη που καλύπτουν τον αφιλόξενο γείτονα του πλανήτη μας εντοπίστηκε ένα αέριο, η φωσφίνη, που υποδηλώνει ότι ενδέχεται να «κατοικείται» από μικρόβια.

Οι

επιστήμονες δεν ανακάλυψαν πραγματικές μορφές ζωής. Σημείωσαν όμως ότι στη Γη η φωσφίνη παράγεται από βακτήρια τα οποία ευδοκιμούν σε περιβάλλοντα που στερούνται οξυγόνου. Η διεθνής ομάδα εντόπισε για πρώτη φορά τη φωσφίνη χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Τζέιμς Κλαρκ Μάξγουελ της Χαβάης και επιβεβαίωσε την ανακάλυψη χρησιμοποιώντας το ραδιοτηλεσκόπιο Ατακάμα στη Χιλή.

«Μια λεγόμενη Βιο-υπογραφή, δηλαδή μια ένδειξη ένα χημικό στοιχείο το οποίο θα μπορούσε να συνδεθεί με την ύπαρξη κάποιων μικροοργανισμών ή μικροβίων στην Αφροδίτη. Δεν είναι μια τελική απόδειξη αλλά είναι κάτι πολύ ενθαρρυντικό και σίγουρα αιτιολογεί τον ενθουσιασμό που επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα», δηλώνει ο Κος Λελούδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα