Ένας μάλλον λαβωμένος Δράκος

22:06 25/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ανάλυση

Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό για την κατάσταση της οικονομίας της μεγαλύτερης αγοράς στον κόσμο, της Κίνας, αναφορικά τόσο με την εσωτερική κατανάλωση, το χρέος, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα αλλά και τα στατιστικά νούμερα που δημοσιοποιούνται.

Κατά γενική ομολογία υπάρχει μια μείωση των ρυθμών ανάπτυξης της Κινέζικης οικονομίας η οποία έχει αποτυπωθεί στα διεθνή μέσα και φόρα ως ένα έγκαιρο σήμα προς τους επενδυτές. Αυτά τα σήματα οδήγησαν αρκετούς από αυτούς να αλλάξουν τη στάθμιση των επενδυτικών

πορτοφολιών τους τόσο σε επίπεδο συμμετοχών όσο και αποθεματικών, οδηγώντας το χρηματιστήριο της Σαγκάης σε συνθήκες κραχ και την ελεύθερη πτώση του εθνικού νομίσματος σε σημείο κινδύνου για τα κρατικά συναλλαγματικά αποθέματα.

Αυτές οι αλλαγές στην ψυχολογία των επενδυτών ως προς την Κινεζική οικονομία σε συνδυασμό με την είσοδο ανταγωνιστών στον τομέα της φθηνής βιομηχανικής παραγωγής, την υστέρηση έναντι του ανταγωνισμού στην υψηλή τεχνολογία αλλά και της μεταστροφής του φόρτου παραγωγής αξίας στην εσωτερική αγορά και όχι τις εξαγωγές, αποτυπώνουν ένα νέο οικονομικό μοντέλο για το μέλλον.

Αυτό το μέλλον όμως μπορεί να υποδαυλιστεί από την συνεχιζόμενη αδιαφορία των Κινεζικών αρχών προς την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων, τα οποία έχουν δηλητηριάσει νερό και αέρα. Αν η ανερχόμενη μεσαία τάξη είναι αυτή που θα έχει τους πόρους να ξοδέψει σε αγαθά και υπηρεσίες, οι οποίες θα διατηρήσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης μέσα από αυτή την κατανάλωση, τότε οι ρυθμοί αύξησης των κρουσμάτων χρόνιων παθήσεων που σχετίζονται με την μόλυνση του περιβάλλοντος, απειλούν αυτόν τον σχεδιασμό.

Ίσως αυτή την απειλή να είχε κατά νου ο Κινεζικός κεντρικός σχεδιασμός όταν στο τέλος Οκτωβρίου απελευθέρωσε την γέννηση και δεύτερου παιδιού ανά οικογένεια. Το οποίο ίσως λύσει και το γενικότερο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μιας που οι παραδόσεις πρόκριναν τα αρσενικά παιδιά έναντι των θηλυκών, ακόμα και αν πρόσκαιρα δημιουργήσει κάποιες δυσλειτουργίες.

Παράλληλα παρατηρείται αργά αλλά σταθερά μια μεταστροφή της Κινεζικής κεντρικής πολιτικής ως προς την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή, η οποία ίσως να έχει επηρεαστεί άμεσα από αυτή την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης, αλλά παράλληλα το νέο αυτό μοντέλο αυτό κάθε αυτό έμμεσα την καθυστερεί.

Είναι σημαντικό για την παγκόσμια οικονομία η Κίνα να παραμείνει σε μια τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης και να αποτελεί έναν πυλώνα παγκόσμιας σταθερότητας. Όμως για να συμβεί κάτι τέτοιο έχει μεγάλη σημασία η Κίνα να γίνει πιο διαφανής ως προς τις περιβαντολογικές πολιτικές της, τις πρακτικές αποτύπωσης οικονομικών στοιχείων αλλά και την επικοινωνία με τον «έξω» κόσμο.

Πηγή: Newsroom ert.gr

The post Ένας μάλλον λαβωμένος Δράκος appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα