Εναντίον των προστίμων σε Ισπανία, Πορτογαλία τάσσεται η Κομισιόν

16:04 27/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται την μη επιβολή προστίμων στην Ισπανία και στη Πορτογαλία για την μη λήψη επαρκών μέτρων για την μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους ενώ δίνει περισσότερο χρόνο στις δυο χώρες να μειώσουν το έλλειμμά τους κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις προσπάθειες που έχουν καταβάλλει ως τώρα η Πορτογαλία και η Ισπανία, το σημερινό δύσκολο περιβάλλον και τα επιχειρήματα που παρουσίασαν στις πρόσφατες αιτήσεις, το Κολέγιο συμφώνησε σήμερα να προτείνει την ακύρωση των προστίμων και για την Ισπανία

και για την Πορτογαλία» δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόφσκις.

Η Κομισιόν επίσης προτείνει να δοθεί διορία ενός χρόνου στη Πορτογαλία μέχρι το τέλος του 2016 και δύο ακόμη χρόνια στην Ισπανία μέχρι το τέλος του 2018 για να μειώσουν τα ελλείμματά τους.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να έχουν ελλείμματα πάνω από 3% του ΑΕΠ και αν υπάρξει υπέρβαση, η Κομισιόν και οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θέτουν μια διορία για την μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%. Αν μια κυβέρνηση δεν λάβει επαρκή μέτρα ώστε να τηρήσει την διορία που της έχει δοθεί, μπορεί να της επιβληθεί πρόστιμο.

Η απόφαση της Κομισιόν θα πρέπει να εγκριθεί από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ μέσα στις επόμενες ημέρες. Τον Σεπτέμβριο θα αποφασιστεί εάν θα ανασταλεί η παροχή κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ μετά από διαβούλευση με το Ευρωκοινοβούλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα