Εναλλακτικοί τρόποι για οικονομία στον κλιματισμό το καλοκαίρι

13:26 16/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Εξετάζουμε εναλλακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να έχουμε δροσιά το καλοκαίρι χωρίς τη χρήση των κλιματιστικών.

Στην Ελλάδα, η κατανάλωση ενέργειας για τις οικιακές συσκευές, τον φωτισμό και τον κλιματισμό ανέρχεται στο 18% του συνολικού ενεργειακού ισοζυγίου. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι σημαντική παράμετρος στη διαμόρφωση της εθνικής ενεργειακής πολιτικής, η οποία περιλαμβάνει ως στόχο, μεταξύ άλλων, και τη μείωση των

εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα από τον κτηριακό τομέα.

Τα κλιματιστικά καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας και μάλιστα στις ώρες αιχμής και θα σας κοστίσουν ακριβά στη λειτουργία τους. Επί πλέον, ρυπαίνουν, αλλά και θερμαίνουν το περιβάλλον.

Eco κλιματισμός… άνευ κλιματιστικώνΤώρα το καλοκαίρι, κλείνουμε τα παντζούρια και κατεβάζουμε τις τέντες φεύγοντας το πρωί για τη δουλειά. Αντί τεντών, μπορούμε να τοποθετήσουμε μεταλλικά σκίαστρα (οριζόντια για τα νότια ανοίγματα, κατακόρυφα για τα ανατολικά και δυτικά), επιτυγχάνοντας μείωση της θερμοκρασίας έως και 11 βαθμούς Κελσίου.Αερίζουμε τα δωμάτια το βράδυ, οπότε η εξωτερική θερμοκρασία του αέρα είναι χαμηλότερη, για να απομακρύνουμε τη θερμότητα που συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια της μέρας.Προτιμάμε τους ανεμιστήρες οροφής αντί για τα ηλεκτρικά κλιματιστικά. Οι ανεμιστήρες δροσίζουν αποτελεσματικά τους εσωτερικούς χώρους, ρίχνοντας τη θερμοκρασία κατά 5-6 βαθμούς.
Keywords
Τυχαία Θέματα