Βόιο: Μέρες γιορτών Βοϊου, «Πέλεκον»

13:16 16/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Αρχίζουν σήμερα Πέμπτη 16 Ιουνίου στην Τοπική Κοινότητα Πελεκάνου οι πενθήμερες εκδηλώσεις με τίτλο «Πέλεκον. Μέρες γιορτών Βοϊου». Σήμερα Πέμπτη στις 6 το απόγευμα στο πνευματικό κέντρο του χωριού θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης υφαντών των γυναικών του λαογραφικού συλλόγου «Πέλκα» και της έκθεσης εργαστηρίου ταπισερί Θεσσαλονίκης της ζωγράφου Λίας Ελευθεριάδου. Στις 7 θα προβληθεί το ντοκυμαντέρ «Πέλεκον.

Ένα ταξίδι στο χρόνο» του Γιώργου Παπαθανασίου. Στις 8 το βράδυ οι γυναίκες του λαογραφικού συλλόγου «Πέλκα» θα παρουσιάσουν τραγούδια της περιοχής.

Όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης και στην εκπομπή «Πρωινές διαδρομές μαζί» η υπεύθυνη των εκδηλώσεων «Θεοδώρα Λειψιστινού «πρόκειται για ένα αφιέρωμα στην περιοχή που είναι εντός του νοητού κύκλου που προστατεύεται από το Πέλεκον-το οχυρωματικό συγκρότημα, την ιστορία στην ευρύτερη περιοχή του Βοϊου, δίνοντας έμφαση επίσης στην αρχιτεκτονική, στα μοναστήρια του, την φύση, τα τοπικά προϊόντα αλλά και τα ήθη και έθιμα του τόπου.

Οι γιορτές έχουν στόχο να δοθεί ζωή και να αναδειχθεί η ιστορία του χωριού και της περιοχής πραγματοποιούνται οι μέρες γιορτών Βοϊου με τίτλο «Πέλεκον»-Ιστορία Πολιτισμός Τέχνη Παράδοση», από τις 16έως τις 20 Ιουνίου 2016,με στόχο να γίνονται κάθε χρόνο την ίδια περίοδο. Στις Μέρες γιορτών Βοϊου «Πέλεκον» συμπεριλαμβάνεται ημερίδα που θα αφορά στην πορεία της περιοχής στο χρόνο, στην οποία θα συμμετέχουν αρχαιολόγοι και ιστορικοί της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Εν τω μεταξύ πλήθος εκδηλώσεων ψυχαγωγικού χαρακτήρα θα λάβουν χώρα νεανικά σχήματα αλλά και παραδοσιακά συγκροτήματα θα εμφανίζονται και θα ψυχαγωγούνν τους επισκέπτες και τους κατοίκους της περιοχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα