Έμειναν στην 4η θέση ο Γκολεμέεβ και η ομάδα 4Χ100μ. – Πέμπτη η Δράκου

21:21 22/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Για άλλη μια φορά οι κολυμβητές μας δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το Σαββατοκύριακο το ..εμπόδιο της τέταρτης θέσης και έμειναν εκτός μεταλλίων στο 33ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης, που ολοκληρώθηκε σήμερα στο Λονδίνο.

Η ομάδα 4Χ100μ. μικτή ομαδική ανδρών είχε ακριβώς την ίδια κατάληξη με την ομάδα 4Χ100μ. ελεύθερο, τον Κριστιάν Γκολομέεβ στα 50μ. ελεύθερο και τη Νόρα Δράκου στα 50μ. ύπτιο, μένοντας μία θέση μακριά από το βάθρο.

Στιγμές Ντέμπρετσεν

έζησε την Κυριακή στο Λονδίνο ο Κριστιάν Γκολομέεβ. Όπως στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2012, έτσι και τώρα ο Έλληνας κολυμβητής έχασε για τέσσερα εκατοστά του δευτερολέπτου την ευκαιρία να κατακτήσει το πρώτο του μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση σε επίπεδο ανδρών, καθώς τερμάτισε τέταρτος στον τελικό των 50μ. ελεύθερο με 21.89. Στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών, η Νόρα Δράκου ολοκλήρωσε εξαιρετικά την προσπάθειά της παίρνοντας, όπως και το 2012, την πέμπτη θέση με 25.04 και βελτιώνοντας κατά ένα εκατοστό του δευτερολέπτου το ατομικό της ρεκόρ.

Η θέση στο βάθρο αποδείχθηκε ρεαλιστικός στόχος για τον Γκολομέεβ, ο οποίος θα μπορούσε να ανέβει τουλάχιστον στο τρίτο σκαλί, αν όχι και πιο πάνω. Ο πρωταθλητής του Εθνικού επανέλαβε με ακρίβεια τη χθεσινή του επίδοση (21.89), δύο εκατοστά πάνω από το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ, και είδε το μετάλλιο να γλιστράει από τα χέρια του, όπως είχε συμβεί και τη Δευτέρα στα 4Χ100μ. Ο Βρετανός Μπέντζαμιν Πράουντ, που κατέλαβε την τρίτη θέση, έκανε 21.85, ενώ δεν ήταν μακριά και οι δύο πρώτοι. Ο Γάλλος Ολυμπιονίκης και πρωταθλητής κόσμου, Φλοράν Μανοντού, έστω κι αν δεν ήρθε φορμαρισμένος στο Λονδίνο, συνέχισε την κυριαρχία του στο αγώνισμα, τερματίζοντας στο -μέτριο για τις δυνατότητές του- 21.73, ενώ ο Ουκρανός Άντρι Γκοβόροφ με 21.79 πρόσθεσε στη συλλογή του ένα ασημένιο μετάλλιο, μετά το χρυσό στα 50μ. πεταλούδα.

Ο Γκολομέεβ δήλωσε σε γενικές γραμμές ικανοποιημένος, αν και παραδέχθηκε ότι στενοχωρήθηκε για την απώλεια του μεταλλίου. «Ήταν και πάλι ένας καλός χρόνος, για τέσσερα εκατοστά χάθηκε το μετάλλιο. Είναι καλά για την κατάσταση που βρίσκομαι, χωρίς να έχω ξεκουραστεί 100%. Σίγουρα έχουμε κρατήσει κάτι για το Ρίο και ελπίζω εκεί να μας βγει καλύτερα. Είμαι ευχαριστημένος από τις εμφανίσεις μου, στενοχωρήθηκα μεν που δεν πήρα το μετάλλιο, αλλά χαίρομαι για τους χρόνους μου και για το γεγονός ότι είμαι σε καλό δρόμο», δήλωσε ο 23χρονος αθλητής του Εθνικού Πειραιά.

Μετά την τέταρτη θέση στα 50μ. ύπτιο χθες, η Νόρα Δράκου επέστρεψε στη συνηθισμένη πέμπτη θέση της σήμερα στα 50μ. ελεύθερο. Την ίδια που είχε πάρει το 2010 στα 50μ. ύπτιο και το 2012 στα 50μ. ελεύθερο και στα 4Χ100μ. Τερμάτισε σε 28.04, που αποτελεί ατομικό της ρεκόρ (28.05 είχε κάνει στον τελικό του Ντέμπρετσεν, το 2012), επίδοση που όμως δεν την άφησε απόλυτα ικανοποιημένη. «Ήθελα ένα χρόνο κάτω από 25΄΄. Αφού κολύμπησα 25.06 χθες, που ήμουνα έτσι όπως ήμουνα (σ.σ. μετά τον τελικό των 50μ. ύπτιο), θεωρούσα πως σήμερα θα πάω πολύ πιο γρήγορα. Ήταν καλό όμως. Ήμουν λίγο μουδιασμένη σήμερα, λίγο κουρασμένη, δεν ήμουν τόσο συγκεντρωμένη όσο χθες, που είχα μεγάλη ένταση. Παρόλα αυτά βγάζω γρήγορες κούρσες και θεωρώ ότι θα πάω ακόμη καλύτερα στους Ολυμπιακούς, που είναι ο βασικός μου στόχος. Ελπίζω και εύχομαι να πάνε όλα καλά».

Η Ρανόμι Κρομοβιτζότζο «ξόρκισε» τους ευρωπαϊκούς «δαίμονές» της με μία εξαιρετική κούρσα, που τη βρήκε νικήτρια με 24.07, κάνοντας και ρεκόρ αγώνων. Η Ολλανδή «χρυσή» Ολυμπιονίκης και παγκόσμια πρωταθλήτρια δεν είχε κερδίσει ποτέ ως σήμερα ατομικό τίτλο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αυτή τη φορά όμως δεν άφησε περιθώρια στην -κάτοχο του τίτλου από το Βερολίνο- Φραντσέσκα Χάλσαλ να την απειλήσει. Η Βρετανή τερμάτισε σε 24.44, με τη Δανή Ζανέτ Ότεσεν να συμπληρώνει το βάθρο σε 24.61. Στα 39 της χρόνια (!), η Σουηδή Τερέζ Αλσχάμαρ έμεινε όγδοη με 25.15 και ξέσπασε σε κλάματα στη μικτή ζώνη. «Δεν ξέρω πώς το κάνει αυτό η κοπέλα. Εγώ μετά από εγκυμοσύνη και παιδί, δε νομίζω να μπορούσα να συνεχίσω. Αυτές βέβαια είναι άλλες χώρες, προηγμένες, με άλλες οικονομικές απολαβές και αναγνωρισιμότητα. Δεν ξέρω αν ήμουν σε μια τέτοια χώρα τι θα έκανα, αλλά στην Ελλάδα… όχι», σχολίασε η Δράκου για την κατά 15 χρόνια μεγαλύτερή της Αλσχάμαρ.

Τέταρτη με πανελλήνιο ρεκόρ η εθνική ανδρών στα 4Χ100μ. μικτή ομαδική

Οι Απόστολος Χρήστου, Παναγιώτης Σαμιλίδης Ανδρέας Βαζαίος και Κριστιάν Γκολομέεβ σημείωσαν πανελλήνιο ρεκόρ με 3:34.41, καταρρίπτοντας το 3:34.71 που είχαν πετύχει την 1η Ιουλίου, στους Μεσογειακούς της Πεσκάρα, οι Άρης Γρηγοριάδης, Ρωμανός Αλυφαντής, Στέφανος Δημητριάδης και Γιάννης Καλάργαρης, αλλά έχασαν για λίγο ένα πολύ σημαντικό μετάλλιο. Τουλάχιστον με την επίδοση αυτή η εθνική ομάδα αναμένεται να πάρει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, αν και για να οριστικοποιηθεί αυτό θα πρέπει να ανακοινωθούν επίσημα από τη FINA οι 16άδες των ομαδικών αγωνισμάτων.

Σε ό,τι αφορά τον τελικό, ο Απόστολος Χρήστου έκανε ένα πολύ δυνατό πρώτο 50άρι στο ύπτιο, αλλά δεν μπόρεσε να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό και έδωσε τρίτος σε 54.30. Ο Παναγιώτης Σαμιλίδης κολύμπησε το 100άρι του προσθίου σε 1:00.06 και κράτησε την τρίτη θέση, όμως στην πεταλούδα οι Ούγγροι με τον ασυναγώνιστο Λάζλο Τσεχ και οι Γάλλοι με τον Μεχντί Μετεγιά ήταν λογικό να περάσουν μπροστά.

Ο Ανδρέας Βαζαίος έκανε ενδιάμεσο χρόνο 52.45 και έδωσε τέταρτος στον Κριστιάν Γκολομέεβ, ο οποίος έκανε μία φανταστική κούρσα, κοντράροντας ακόμη και τον Φλοράν Μανοντού. Παρά το απίθανο 47.50 του Γκολομέεβ, η Ελλάδα τερμάτισε τελικά πέμπτη, κέρδισε όμως μία θέση λόγω ακύρωσης της Ιταλίας, αφού ο Λούκα Ντότο βιάστηκε να πέσει στην τελευταία αλλαγή. Η Ελλάδα τερμάτισε σε 3:34.41 έναντι 3:34.12 της τρίτης Ουγγαρίας, που σημαίνει ότι το μετάλλιο χάθηκε για 29 εκατοστά του δευτερολέπτου. Την πρώτη θέση με 3:32.15 πήρε η Μεγάλη Βρετανία, για την οποία «καθάρισε» ο Άνταμ Πίτι, ενώ δεύτερη τερμάτισε η Γαλλία με 3:33.89.

Οι τέσσερις Έλληνες αθλητές δεν είχαν όρεξη για πολλά λόγια μετά την κούρσα, αφού η τέταρτη θέση αφήνει πάντα μια γλυκόπικρη γεύση. «Κάναμε πανελλήνιο ρεκόρ, ελπίζω να πάμε και στους Ολυμπιακούς. Κάναμε την προσπάθειά μας, ξέραμε από την αρχή ότι θα ήταν δύσκολο να πάρουμε μετάλλιο, αλλά όταν φτάνεις τόσο κοντά, πικραίνεσαι λίγο», δήλωσε ο Ανδρέας Βαζαίος, ενώ ο Κριστιάν Γκολομέεβ δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ολοκλήρωσε τη διοργάνωση με τρεις τέταρτες θέσεις, στις δύο «σκυτάλες» και στα 50μ. ελεύθερο. «Τρεις τέταρτες θέσεις για μένα, σίγουρα υπάρχει μια πίκρα. Είμαι ευχαριστημένος από τους χρόνους μου, δεν περίμενα αυτό το 47.60, αλλά το ήθελα τόσο πολύ που έδωσα και την ψυχή μου», είπε ο αθλητής του Εθνικού

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The post Έμειναν στην 4η θέση ο Γκολεμέεβ και η ομάδα 4Χ100μ. – Πέμπτη η Δράκου appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα