Α. Τσίπρας: Η άνοιξη της οικονομίας βρίσκεται μπροστά μας (video)

21:04 22/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Η αντιπολίτευση βρίσεκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο. Εχει μετατραπεί σε κόμμα διαμαρτυρίας η ΝΔ, δεν προτείνει καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση. Ο κ. Μητσοτάκης με υβριστικό τρόπο λέει όχι σε όσα η παράταξη του ψήφισε τον Αύγουστο του 2015».

Aυτό δήλωσε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στην συζήτηση για το Πολυνομοσχέδιο.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός:

Η Καθημερινή είχε δημοσιεύσει άρθρο που υποστήριζε οτι η ΝΔ θα ψήφιζε το Ταμείο Αποκρατικοποίησης και τα «κόκκινα δάνεια» Ο κ. Σαμαράς χάραξε γραμμή, μίλησε με απαξιωτικούς όρους για το νέο ταμείο, πράγμα που άφηνε πολύ λίγα περιθώρια στον κ. Μητσοτάκη.

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και ύβρεις και αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να υποστηρίζει χαμηλότερα πλεονάσματα και μεγαλύτερη ανάπτυξη. Αναρωτήθηκε που ήταν η ΝΔ τόσα χρόνια που αντί για ανάπτυξη έφερε 25% απώλεια του ΑΕΠ. Το ίδιο και τα χρόνια του Γ. Παπανδρέου, όπου η ύφεση κυριαρχούσε. Αναρωτήθηκε γιατί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν έφερναν τόσα χρόνια την ανάπτυξη.

Προέβλεψε οτι το 2016 η χώρα θα έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η υπαγωγή της χώρας στα μνημόνια επέβαλλε άρση της εθνικής κυριαρχίας, με τις πολιτικές λεηλασίας των μέσων στρωμάτων και διάλυσης της κοινωνικής συνοχής. «Ποιός κυβερνούσε τον τόπο αυτά τα χρόνια;» αναρωτήθηκε. Πως θα κάνουν μεταρρυθμίσεις στην ΝΔ;

Διαπραγματευόματε με πολλούς, από την μια το ΔΝΤ που ζητά σκληρές μεταρρυθμίσεις αλλά και διαγραφή χρέους. Οι ευρωπαίοι εταίροι λένε οτι είναι υπερβολικά τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ, χρειάζεται ελαστικότητα. Το πρόβλημα είναι οτι η ΝΔ ταυτίζεται με τις σκληρότερες προτάσεις των δανειστών.

Ζήτησε από την ΝΔ να αποφασίσει αν θέλει εκλογές τώρα ή το 2017, τονίζοντας οτι εκλογές θα γίνουν το 2019 και η ΝΔ θα τις χάσει και αυτές.

Κάποιοι ξεχνούν τι συνέβη πριν λίγους μήνες. Τον Ιούλιο του 2015 εγκρίθηκε η συμφωνία με τους δανειστές και ψηφίστηκε από την αντιπολίτευση. Είχε συγκεκρμένες δεσμεύσεις και έδινε μια προοπτική να σταθεί η χώρα στα πόδια της, διότι περιείχε ρητή δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους. Η αντιπολίτευση έλεγε φέρτε συμφωνία με τους εταίρους. Οσα θα ψηφίσουμε είναι στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας.

Ξεχνά επίσης η ΝΔ γιατί, μετά την συμφωνία, βρέθηκε πάλι στην αντιπολίτευση. Έγιναν εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015, ήταν χρέος μας να θέσουμε στην κρίση του λαού την επιλογή της συμφωνίας με τους εταίρους. Δεν πετύχαμε όσα θέλαμε αλλά όσα πετύχαμε δεν ήταν και λίγα. Ο λαός είπε τον Σεπτέμβριο ότι δεν θέλει να γυρίσουν πίσω αυτοί που κατέστρεψαν την χώρα.

Μας εγκαλείτε γιατί προχωρούμε στον δρόμο που όρισε η συμφωνία του Σεπτέμβρη. Καταφέραμε να ακυρώσουμε καταστροφικές δεσμεύσεις των κυβερνήσεων Σαμαρά και Βενιζέλου. Μαζικές απολύσεις, μειώσεις μισθών, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Αυτές τις μεταρρυθμίσεις θέλετε να ανταλλάξετε για το πελόνασμα;.

Οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα αναθεωρήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Έμειναν στην πραγματική οικονομία 20 δισ για την επόμενη τριετία. Η ΝΔ είχε δεσμευθεί για πλεόνασμα 3,5% για το 2016 4,5%, το 2017 4,5%. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύθηκε για μικρότερα πλεονάσματα.

Υπάρχει πλεόνασμα θράσους στην ΝΔ, που λεει οτι ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει μόνο φόρους. Η ΝΔ αν παρέμενε στην κυβέρνηση θα έπρεπε να καλύψει τον στόχο του πλεονάσματος για το 2014, 2015, 2016. Σύνολο μέτρων 7,7 δισ ευρώ. Πως Θα τα κάλυπτε; Περικόπτοντας δαπάνες; Θα έκλεινε σχολειία και νοσοκομέια. Δεν έχει δώσει απαντήσεις. Θα έκανε απολύσεις και θα επέβαλλε φόρους. Αθροιστικά οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν φέρει μέτρα 93 δισ.

Για μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης: Η ΝΔ μίλησε για εύνοια των ευρωπαίων απέναντι στην κυβέρνηση επειδή απέτρεψε επιπλέον μέτρα 3,6 δισ ευρώ. Η συμφωνία προβλέπει ήπια δημοσιονομική προσαρμογή μέχρι το 2018. Τα μέτρα που ψηφίστηκαν εχουν γνώμονα την δίκαιη μοιρασιά των βαρών. Στόχος να προστατευθούν οι αδύναμοι και οι κύριες συντάξεις. Στο φορολογικό, ήταν μικρές οι επιβαρύνσεις. Τα σημερινά μέτρα δεν είναι ευχάριστα, οι πολίτες έχουν δωσει πολλά. Είναι η πρώτη φορά που φαίνεται πως οι θυσίες αυτές μπορεί να είναι οι τελευταίες.

Η αύξηση του ΦΠΑ είναι αρνητική εξέλιξη αλλά η αντιπρόταση ήταν η αύξηση του συντελεστή για ενέργεια και νερό σε 23%. Καταφέραμε να διατηρήσουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Δημιουργήσαμε ρυθμιστικό πλαίσιο προστασίας των κατόχων κόκκινων δανείων. Αποτρέψαμε την πώληση του ΑΔΜΗΕ. Οι επιβαρύνσεις είναι μικρότερου κόστους από οτι οι αρχικές προτάσεις των δανειστών.

Αν δεν υπήρχαν οι φορολογικές επιβαρύνσεις, θα ήταν οριζόντια περικοπή δαπανών. Για τον ΕΝΦΙΑ, έγινε προσπάθεια ανακατανομής των βαρών, επ ωφελεία των πιο αδύναμων. Κατανέμουμε με δικαιότερο τρόπο τα βάρη.

Για το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας: Εχει έδρα την Ελλάδα, υπάγεται στο ελληνικό δίκαιο. Οι δανειστές είχαν άλλη απαίτηση. Τον έλεγχό του έχει η εκάστοτε κυβέρνηση. Υπάρχει έλεγχος από την Βουλή. Η αξιοποίηση δεν είναι ξεπούλημα. Θα δημιουργηθούν νέες αξίες προς όφελος της οικονομίας. Το 50% των εσόδων θα πάει στην ανάπτυξη. Δεν θα γίνουν απολύσεις στις ΔΕΚΟ που θα υπαχθούν στο Ταμείο. Ρητά ορίζεται ότι είναι ειδικού σκοπού και η μετοχή του τίθεται εκτός συναλλαγής, είναι ακατάσχετη.

Μακάρι να είχαμε την δυνατότητα όσα βρίσκονται στο ΤΑΙΠΕΔ να μεταβιβάζονταν στο Ταμείο, γιατί τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ πηγαίνουν απευθείας στην μαύρη τρύπα του χρέους. Ευτυχώς το ΣτΕ σταμάτησε το ξεπούλημα των 28 ακινήτων του Δημοσίου και ασκήθηκαν ποινικές διώξεις.

Τολμάτε να μας εγκαλείτε για ξεπούλημα, θυμίζω στην κ. Μπακογιάννη οτι το 2011 σε συνέντευξή της πρότεινε Υπηρεσία Αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με όρους παρόμοιους με αυτούς που προτείνει σήμερα η κυβέρνηση.

Κλείνει ένας δύσκολος κύκλος για την χώρα, ολοκληρώνεται η αξιολόγηση που θα σημαίνει μια νέα εποχή για την Ελλάδα. Θα έχει τις δυσκολίες της αλλά η Ευρώπη παίρνει το μήνυμα οτι η Ελλάδα τηρεί τις υπσχέσεις της. Μένει να αναληφθεί η ευθύνη και από την άλλη πλευρά. Πρώτη φορά συζητείται με την δέουσα προσοχή το θέμα του χρέους, έφτασε η ώρα να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις. Πρέπει η Ελλάδα να μην εθελοτυφλεί, να αντιλαμβάνεται την διάσταση του προβλήματος.

Κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη οτι χρεώνει με την ευθύνη του χρέους τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ στις μέρες της ΝΔ αυτό εκτινάχθηκε. Κατέθεσε στα πρακτικά την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ το 2012, όπου απαιτούνταν πρωτογενή πλεονάσματα 4,5%.

«Σήμερα κλείνει ένας κύκλος. Σήμερα κάνουμε το τελευταίο βήμα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που θα σημάνει μια νέα, δημιουργική εποχή για την Ελλάδα. Μια εποχή που θα έχει και αυτή τις δυσκολίες της όμως θα έχει και προοπτική», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι «απόψε οι Ευρωπαίοι ηγέτες παίρνουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις που ανέλαβε. Αναλαμβάνει την ευθύνη που της αναλογεί».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ίδρυση Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης το οποίο θα χρηματοδοτήσει την επέκταση του εγγυημένου εισοδήματος και την άρση αδικιών. Πόροι θα είναι τα 700 εκατομμύρια του πλεονάσματος και θα χρηματοδοτείται από έσοδα μη εγγεγραμμένα έσοδα για τις τηλεοπτικές άδειες, την πάταξη του λαθρεμπορίου και την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε εξάλλου ότι δεν θα ζητηθεί η αναδρομική καταβολή του ΕΚΑΣ και πρόσθεσε ότι στους ένστολους θα δοθεί η δυνατότητα για την εξέλιξη του βαθμολογίου τους, επικαλούμενος και τις δεσμεύσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου ότι θα βρεθούν οι κωδικοί.

iframe src=»http://webtv.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=2016/tv/politikh-epikairothta/20160522-tsipras-deuterologia.mp4&bgimg=http://webtv.ert.gr/wp-content/uploads/2016/05/tsipras-deuterologia.jpg»

The post Α. Τσίπρας: Η άνοιξη της οικονομίας βρίσκεται μπροστά μας (video) appeared first on ert.gr.

Keywords
τσιπρας, video, ανοιξη, βρισκεται, μπροστα, η καθημερινή, μειωση μισθων, στην κ, αλέξης τσίπρας, νεα δημοκρατια, σαμαρας, αεπ, παπανδρεου, ΠΑΣΟΚ, ΔΝΤ, εκλογες, χρεος, βενιζελος, συριζα, γνώμονα, δωσει, ΦΠΑ, αδμηε, ενφια, ελλαδα, βουλη, ΔΕΚΟ, ρητά, σημαίνει, νέα, καμμενος, webtv, ert, Αντωνης Σαμαρας, αυξηση φπα, φορολογικη δηλωση 2011, απολυσεις στο δημοσιο, τελος ακινητης περιουσιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες 2014, εκλογες 2015, αξιολογηση, αλέξης τσίπρας, tsipras, αδμηε, ωφελεια, πολυνομοσχεδιο, ρητά, το θεμα, αεπ, βημα, εδρα, θεμα, καθημερινη, οικονομια, πλαισιο, υφεση, ωρα, ert.gr, αυξηση, αρθρο, αποκαλυψη, απωλεια, γνώμονα, δυνατοτητα, δοθει, δωσει, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, εμειναν, ενεργεια, εξελιξη, εποχη, επρεπε, ευθυνη, ευνοια, ευρωπη, ζητα, ιδιο, ιδρυση, υπηρεσια, υπηρχαν, κυβερνηση, κυκλος, κομμα, μηνες, μητσοτακης, νερο, νοσοκομεια, οφελος, ρητρα, συζητηση, φορα, ηγετες, χωρα, κωδικοι, ποδια, πωληση, σημαίνει, στην κ, ξεπουλημα
Τυχαία Θέματα