Εμ. Δερμιτζάκης για κορονοϊό : Τα προβλήματα είναι πολύ σοβαρά για να χαλαρώσουμε τόσο πολύ

18:28 11/6/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Τον κίνδυνο «υπερβολικής χαλάρωσης» μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό επισήμανε ο Εμμανουήλ Δερμιτζάκης. Ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης ενημέρωσε τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Έρευνας & Τεχνολογίας, μέσω τηλεδιάσκεψης με θέμα: «Επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της επιδημίας του Covid-19 και η απόκριση της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας».

Εν όψει του ανοίγματος της τουριστικής αγοράς, ο κ. Δερμιτζάκης προειδοποίησε ότι «τα προβλήματα είναι πολύ σοβαρά, για να χαλαρώσουμε τόσο πολύ» και συνέχισε λέγοντας:

«Ο ρυθμός που θα δώσουμε εμείς ως πολίτες, είναι ο ρυθμός που θα έχουν και οι τουρίστες και όσο υπεύθυνος είναι, τόσο υπεύθυνοι θα είναι και αυτοί, όσο ανεύθυνη είναι η δική μας η πλευρά, τόσο ανεύθυνοι θα είναι και η δική τους συμπεριφορά».

Περισσότερα και πιο στοχευμένα τεστ για κορονοϊό

Αναφερόμενος στην είσοδο τουριστών στη χώρα μας, ο καθηγητής Γενετικής εκτίμησε ότι το ζήτημα είναι διαχειρίσιμο με τη λογική ότι θα υπάρξει συνδυασμός κυβερνητικών και κρατικών οδηγιών, με σοβαρή κοινωνική ευθύνη, των επιχειρηματιών και των ανθρώπων.

Έδωσε έμφαση στην ανάγκη να γίνονται όσα περισσότερα τεστ είναι δυνατόν και «ίσως πιο στοχευμένα, από χώρες που έχουν χειρότερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά σε σχέση με την Ελλάδα».

Σχόλια για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης

Ο Εμμανουήλ Δερμιτζάκης, διευθυντής του Κέντρου Γονιδιώματος Health 2030 και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, χαρακτήρισε εξαιρετική την απόκριση της χώρας στην υγειονομική κρίση και «πολύ ανώτερη σε πολλά επίπεδα από την απόκριση που είχαν πάρα πολλές χώρες οι οποίες βρίσκονται, υποτίθεται, πάρα πολύ μπροστά από την Ελλάδα σε σχέση με οικονομικά, αλλά και θέματα υποδομών».

Στον αντίποδα, χαρακτήρισε απογοητευτική τη στάση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τον οποίο επέκρινε ότι κατάφερε «να μπερδέψει και την επιστημονική κοινότητα και τις πολιτικές ηγεσίες για το ποια πρέπει να είναι η αντιμετώπιση».

Ο κ. Δερμιτζάκης εξέφρασε ικανοποίηση για τη γρήγορη απόκριση του πρωθυπουργού και του υπουργού Έρευνας κ. Δήμα, τόσο στην πρόταση για την ανάπτυξη τεστ στα ελληνικά ερευνητικά εργαστήρια, όσο και στην πρόταση για τη διεξαγωγή γενετικής και ανοσολογικής ανάλυσης των ασθενών από Covid-19 στην Ελλάδα.

Καλός συνδυασμός εμβολίου «κάποιας αρκετά καλής αποτελεσματικότητας και φαρμάκων» το 2021

Ο καθηγητής Γενετικής εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα υπάρχουν πολλαπλές επιλογές, από σχετικά αποτελεσματικά έως πολύ αποτελεσματικά εμβόλια, όμως πρόσθεσε ότι μετά τίθεται το θέμα της παραγωγής τους, η οποία μπορεί να προκύψει με συμφωνίες που θα κάνουν επιμέρους εταιρείες για παραγωγή σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Όπως είπε, έχει ήδη θέσει το θέμα στο γραφείο του πρωθυπουργού, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών σε τέτοιες συμφωνίες.

«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη και να προσφέρει τη δυνατότητα σε ελληνικές εταιρείες, να παράξουν ένα διεθνές εμβόλιο στα πλαίσια ανταγωνισμού στην Ελλάδα» είπε ο καθηγητής.

Αναφερόμενος στα φάρμακα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, σημείωσε ότι εκτός από τον επαναπροσδιορισμό της χρήσης γνωστών φαρμάκων, «υπάρχει και ένα δεύτερο κύμα» με την ανάπτυξη του«μονοκλωνιτικού αντισώματος». Αυτό, όπως εξήγησε, «αντικαθιστά το ανοσοποιητικό μας με την εισαγωγή ενός αντισώματος, το οποίο εκθέτει τον ιό πιο πολύ στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί πολύ πιο γρήγορα».

Ο κ. Δερμιτζάκης εκτίμησε ότι το 2021 θα υπάρχει ένας καλός συνδυασμός εμβολίου «κάποιας αρκετά καλής αποτελεσματικότητας και φαρμάκων», ώστε να «δημιουργήσουμε την ανοσία του πληθυσμού», «αλλά να βοηθήσουμε και ανθρώπους σε ανοσοκαταστολή ή με αλλεργία στα εμβόλια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα