Εκδήλωση της «Ανεμόεσσας» για το Terra Lemnia

09:19 23/8/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ανοιχτή εκδήλωση που οργάνωσαν φέτος η «Ανεμόεσσα» μαζί με το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) είχε θέμα την αγρο-διατροφική κληρονομιά & την τοπική ανάπτυξη του νησιού. Το θέμα, εξαιρετικά ενδιαφέρον και επίκαιρο – μια και συνδέεται με τη ζωντανή κληρονομιά του νησιού, την τοπική κουζίνα και τον ρόλο του καταναλωτή (ντόπιου και επισκέπτη) στη ανάπτυξη του. Εύλογα συγκέντρωσε πολύ κόσμο αλλά και τις τοπικές αρχές, τον Δήμαρχο κύριο Μαρινάκη και τον Έπαρχο κύριο Γιαρμαδούρο, όπως και τον καθ’ ύλην αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη κύριο Αδαμίδη υπεύθυνο για

θέματα πρωτογενούς παραγωγής

Την εκδήλωση άνοιξε με έναν χαιρετισμό ο πρόεδρος της Ανεμόεσσας, Γιώργος Κότσαλης ενώ ο Γιώργος Δημητρόπουλος υπεύθυνος του προγράμματος Terra Lemnia, έκανε μια σύντομη παρουσίαση του γενικού του προγράμματος. Ακολουθήσαν τέσσερις θεματικές ομιλίες. Αφενός μεν από τους καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών που επί χρόνια επιμένουν να πιστεύουν στις δυνατότητες μιας σύγχρονης αγροτικής ανάπτυξης στο νησί, ειδικότερα την κα Μπεμπέλη -για τις τοπικές ποικιλίες και την αξία τους- και τον κο Μασούρα -για την τοπικότητα και άυλη κληρονομιά των γαλακτοκομικών προϊόντων. Αφετέρου δε από την κα Οικονόμου, λαογράφο, διευθύντρια Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών που για πρώτη φορά επισκέφθηκε τη Λήμνο που μας μίλησε για την πολιτισμική αξία των τοπικών αγροτικών προϊόντων και το αγαπητό μας μέλος, τη Σόφη Χαψή που αναφέρθηκε με γλαφυρό τρόπο στα προϊόντα της γης και της θάλασσας και στην διατροφική τους αξία. Η εκδήλωση έκλεισε με μια ανοιχτή συζήτηση που συντόνισε η Ήβη Νανοπούλου, Γενική Γραμματέας του Ομίλου και είχε ως κύριο θέμα τον ρόλο τη συμβολή του καταναλωτή στη διάσωση, προώθηση των τοπικών προϊόντων και εν τέλει στη διατήρηση της άυλης κληρονομιάς του νησιού

«Δεν έλειψαν οι ζωηρές ενδιαφέρουσες συζητήσεις και τοποθετήσεις . Ήταν πια κοντά μεσάνυχτα όταν πίναμε ακόμη ένα ποτήρι κρασί και γευόμασταν ένα καλό μελίχλωρο με καβουρμά και παξιμάδια, προσφορά της Ενωσης, και των οικογενειών Λαντούρη, Παλαίστρου και Σαρικλή. Επίσης το τσίπουρο από το «Κτήμα Φιλία εστί» του Παναγιώτη Τσότρα, τιμήθηκε δεόντως !» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της «Ανεμόεσσας», Γιώργος Κότσαλης.

Το πρόγραμμα Terra Lemnia, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου Μεσογειακού προγράμματος που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα MAVA στην Ελβετία. Συντονίζεται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) και υλοποιείται από μια ομάδα φορέων και επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Ανεμόεσσα, το τοπικό Τμήμα Τροφίμων του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, διεθνή ερευνητικά κέντρα και επιστήμονες.

Στόχος η καταγραφή και ενίσχυση παραδοσιακών πρακτικών του πρωτογενούς τομέα της Λήμνου για την ανάδειξη της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής αξίας των τοπικών ποικιλιών και φυλών ζώων, των καλλιεργητικών, πρακτικών, της βιοποικιλότητας, των παραδοσιακών μαντρών, του συνολικού γεωργο-κτηνοτροφικού συμπλέγματος και των μοναδικών τοπικών προϊόντων της Λήμνου, διασώζοντας τις πολιτιστικές αξίες του τόπου και προωθώντας εν τέλει βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.

«Η πρώτη συνάντηση ανοιχτή στο ευρύ κοινό, στις αρχές Αυγούστου, ήταν αναμφίβολα επιτυχής. Εκείνο που πρέπει να συγκρατήσουμε είναι ότι ο συστηματικός διάλογος βοηθά στην καλύτερη κατανόηση του οράματος και στην αμεσότερη επαφή της τοπικής κοινωνίας με το πρόγραμμα. Θα ακολουθήσουν δράσεις στο πεδίο, ταξίδια εκπαιδευτικά, σεμινάρια και πολλές πολλές συναντήσεις που ευχόμαστε να αναπτύξουν την αναγκαία ώσμωση και να προωθήσουν συνέργειες που θα δώσουν καρπούς και θα απαντήσουν στα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν, δημιουργώντας τις βάσεις για μια ολοκληρωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού» τονίζουν οι διοργανωτές.

Ρεπορτάζ: Αναστασία Σπυριδάκη

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα