Κομοτηνή: 23-8-2018 Πρωινή Ενημέρωση

07:15 23/8/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Επικαιρότητα
Ιός του Δυτικού Νείλου
Εκατό εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου διαγνώσθηκαν συνολικά στη χώρα μας για την περίοδο μετάδοσης 2018. Παράλληλα, σημειώθηκαν εννέα θάνατοι. Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής σημείωσε ότι «Είναι από τις σημαντικές επιδημίες, όχι όμως η μεγαλύτερη» , καθώς πριν τρία χρόνια καταγράφηκαν 200 περιστατικά που είχαν νευρολογικά συμπτώματα

και νοσηλεύτηκαν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, όσο ακόμη υπάρχουν κουνούπια θα πρέπει να συνεχίζονται τα μέτρα ατομικής προστασίας. «Με τα πρώτα συμπτώματα που μοιάζουν στην αρχή με γρίπη πρέπει οι πολίτες να καταφεύγουν στους γιατρούς ιδίως αν υπάρχουν νευρολογικά συμπτώματα, όπως αστάθεια και ζάλη.» τόνισε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ενημέρωση από το Δήμο Κομοτηνής
Ο Δήμος Κομοτηνής στο πλαίσιο της ενημέρωσης του πληθυσμού για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου κοινοποίησε μια σειρά από πληροφορίες επισημαίνοντας την αναγκαιότητα λήψης μέτρων προστασίας από τα κουνούπια. Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι: Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού (συνήθως του κοινού «κουνουπιού») και προσβάλλει ζώα (π.χ. άγρια πτηνά) και τον άνθρωπο. Οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με την συνήθη κοινωνική επαφή (π.χ. άγγιγμα, φιλί κλπ.). Το 80% των ατόμων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα. Το 20% αναπτύσσουν ήπια μορφή της νόσου με συμπτώματα όπως πυρετό, πονοκέφαλο, γενικευμένη αδυναμία/καταβολή, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις (εικόνα γριπώδους συνδρομής), ενώ επίσης μπορεί να παρουσιασθούν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (ναυτία, έμετοι. διάρροιες, ανορεξία, κοιλιακός πόνος), δερματικά εξανθήματα και διόγκωση των λεμφαδένων. Λιγότερο από 1% εμφανίζουν σοβαρή νόσηση που προσβάλλει το Κ..Ν.Σ. (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα κ.α.). Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση περιλαμβάνονται οι ηλικιωμένοι (χωρίς να αποκλείεται σοβαρή νόσος και σε άλλες ηλικίες), άτομα με υποκείμενα νοσήματα όπως ανοσοκατασταλμένοι, άτομα με μεταμόσχευση οργάνων, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, διαβητικοί, με καρδιαγγγειακά νοσήματα, χρόνια νευρολογικά νοσήματα (π.χ. άνοια), χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, κατάχρηση αλκοόλ.

Πολιτική
Δήλωση Σ. Γιαννακίδη για έξοδο από τα μνημόνια
Για μια έξοδο “με μεγάλη σημασία που αναγνωρίζουν όλοι στην Ευρώπη εκτός από τη Νέα Δημοκρατία” έκανε λόγο σε δήλωσή του στη ΔΕΛΤΑ τηλεόραση ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, κ. Στάθης Γιαννακίδης. Όπως σημείωσε, «η έξοδος από τα μνημόνια εξασφαλίζει αυτονομία στις κυβερνήσεις του μέλλοντος ενώ, σε συνδυασμό με τη συμφωνία για το χρέος, η χώρα μπορεί να σχεδιάσει την επόμενη μέρα αλλά και να αποφύγει τις παθογένειες που οδήγησαν στην κρίση». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμές για τη στάση της Ν.Δ.

Να απορροφηθούν όλα τα παιδιά στους Παιδικούς Σταθμούς
Μέτρα για να απορροφηθούν όλα τα παιδιά στους Παιδικούς Σταθμούς ζητά το ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας. ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί αν προτίθεται η κυβέρνηση: Να διασφαλίσει με άμεσα μέτρα και με όλες τις σύγχρονες και αναγκαίες προϋποθέσεις τη διεύρυνση των δημοτικών δομών για βρέφη και νήπια (εξεύρεση και ανέγερση κατάλληλων κτηρίων – την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού) για όλα τα παιδιά που είτε συμμετείχαν με αίτηση των γονιών τους στο πρόγραμμα και σήμερα δεν εγκρίθηκαν ή δεν βρίσκουν θέση σε δομή της περιοχή τους είτε έχουν κατάθεση αίτημα στους δήμους.

Μητρόπολη
Προσκυνητές στην Ιερά Μονή της Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος
Πανηγυρική θεία λειτουργία, ιερουργούντος του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα τελείται αυτή την ώρα στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος. Στις 7:00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η έναρξη της ακολουθίας του μεθεόρτιου εσπερινού και του παρακλητικού κανόνα προς την υπεραγία Θεοτόκο.Και χθες και σήμερα εκατοντάδες προσκυνητές κατευθύνονται πεζή στην Μονή.

Παιδεία
ΑΣΠΑΙΤΕ: Φοίτηση στα προγράμματα ΕΠΠΑΙΚ & ΠΕΣΥΠ21 Αυγούστου 2018 – 10:58
Λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής αίτησης για φοίτηση στα Προγράμματα ΕΠΠΑΙΚ και ΠΕΣΥΠ της ΑΣΠΑΙΤΕ. Ημερομηνία Κλήρωσης την Δευτέρα 27/08/2018 και ώρα 11:00

Κοινωνία
Κοινωνικό τιμολόγιο
Ανοιχτή για υποβολή αίτησης είναι η εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ για το κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος. Υπενθυμίζεται ότι την υποχρέωση υποβολής νέας αίτησης έχουν και όσοι έχουν ενταχθεί στο Κ.Ο.Τ. κατά το παρελθόν, προκειμένου να αξιολογηθεί εκ νέου η υπαγωγή τους, με βάση τα στοιχεία του φορολογικού έτους 2017.

Πολιτισμός
5ο Φεστιβάλ Μπύρας και Μουσικής
Το 5ο Φεστιβάλ Μπύρας και Μουσικής διοργανώνεται από την Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Παιδείας κι Αθλητισμού Κομοτηνής και τον Σύλλογο Φίλων Μοντέρνας Μουσικής «Γραμμόφωνο» στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου. Στο θερινό δημοτικό θέατρο Κομοτηνής θα εμφανιστούν ο Δημήτρης Μπάσης , η Ζωή Τηγανούρια και άλλα μουσικά σχήματα. Η είσοδος είναι πέντε ευρώ .

Παράσταση από το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής
Το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά συμμετέχει στο Φεστιβάλ Μαρωνείας – Σαπών, με την παράσταση «Ο Έρωτας στη διαχρονικότητα του», από τα μέλη του Εργαστηρίου Θεατρικής Παιδείας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής, στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας, το Σάββατο 25 Αυγούστου 2018 και ώρα 9.00 μ.μ., σε συνεργασία με το Δήμο Μαρωνείας – Σαπών και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης.

Γιορτές της Παλιάς Πόλης
Και φέτος το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης συμμετέχει ενεργά στις Γιορτές Παλιάς Πόλης Ξάνθης 2018, με ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις. Από την αίθουσα εκδηλώσεων της καπναποθήκης «Π» στην οδό Καπνεργατών 9 έως και την σκηνή, τέχνης και πολιτισμού, «Νησάκι», στην οδό Πινδάρου, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις από τις 3 έως τις 7 Σεπτεμβρίου, που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των μικρών και μεγάλων επισκεπτών των γιορτών.

Ξενάγηση στο Μουσείο

Την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο με ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής θα έχουν την ευκαιρία να γιορτάσουν όσοι το επιθυμούν την Κυριακή 26 Αυγούστου από τις 21:00 έως 23:00.

Πανηγύρι προς τιμή του Αγίου Φανουρίου
Πανηγύρι προς τιμή του Αγίου Φανουρίου διοργανώνει την Κυριακή ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σάλπης, παραμονή της εορτής. Μετά τον Πανηγυρικό εσπερινό θα ακολουθήσει γλέντι στην πλατεία του χωριού με φαγητό μαγειρεμένο με μεράκι από μέλη του συλλόγου, κρύα ποτά, χορό και τραγούδι. Στη γκάιντα ο Βαγγέλης Δωρόπουλος, στο Κλαρίνο ο Νίκος Ζάρκος, στο θρακιώτικο τραγούδι ο Γιώργος Ζιώγας και στο Σαρακατσάνικο τραγούδι ο Θανάσης Ντίνας.

Τιμή στη μνήμη της Τσουδερού
Κατόπιν αποφάσεως το Δ.Σ. του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης αποφάσισε την μετονομασία της αίθουσας εκδηλώσεων της καπναποθήκης «Π», σε αίθουσα εκδηλώσεων «Βιργινία Τσουδερού» ως ελάχιστο φόρο τιμής στην αποβιώσασα ιδρύτρια του Ιδρύματος και επί εικοσαετία Πρόεδρο του. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια των εγκαινίων της έκθεσης «Τα Ωραία του Πέραν» την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018, στις 20:00, στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9 στη Ξάνθη.

«Τσιαττίζω, παιχνιδίζω στην Κύπρο σε γυρίζω»

EPA/ KATIA CHRISTODOULOY

Ο Σύλλογος Κυπρίων Ν. Ξάνθης και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ), με την στήριξη του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, με την δράση : «Τσιαττίζω, παιχνιδίζω στην Κύπρο σε γυρίζω» φέρνουν την Κύπρο στην Παλιά Πόλη. Οι διοργανωτές καλούν τους Ξανθιώτες και όχι μόνο να έλθουν στο στέκι τους που βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία του Ιωάννη Προδρόμου, αλλά και να πάρουν μέρος στην ξεχωριστή εκδήλωση τις πρώτες 8 μέρες του Σεπτεμβρίου.

Οι «Εκκλησιάζουσες» στην Κομοτηνή
Η παράσταση «Εκκλησιάζουσες» παρουσιάζεται την Τρίτη 28 Αυγούστου στο θερινό δημοτικό θέατρο Κομοτηνής στις 9.30 το βράδυ.

Αθλητικά
Μπάσκετ από κούνια
Ξεκινάνε οι προπονήσεις των μικρών αθλητών του ΓΑΣ Κομοτηνής. Από τη Δευτέρα 27 Αυγούστου και ώρες 20:00-21:00 στο 2ο Λύκειο θα γίνονται οι εγγραφές και οι επανεγγραφές. Η προπονητική ομάδα αποτελούμενη από τους Δόλωμα Δήμητρα, Ζάνζα Φώτη, Ζολώτα Στράτο, Κολεντζαρίδη Θανάση, Λεμονίδη Νεοκλή, Παλάσκα Γιώργο, Σεβδυνίδου Μάρω, Σερμάκη Ιφιγένεια, Χατζηδημητρίου Κωστή είναι έτοιμη να υποδεχθεί παλιούς και νέους αθλητές μας. Τα γήπεδα του 2ου Γυμνασίου και του 2ου Λυκείου θα είναι έτοιμα να υποδεχθούν τα τμήματα την Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου. Πληροφορίες: Δόλωμα Δήμητρα 6932396239, Λεμονίδης Νεοκλής 6977423397

Ενισχύεται η Ξάνθη
Η τέταρτη μεταγραφή της Ξάνθης είναι γεγονός καθώς οι Ακρίτες ανακοίνωσαν την Τετάρτη το πρωί την απόκτηση του 23χρονου αμυντικού Ντίνις ντα Κόστα Λίμα Αλμέιντα, ο οποίος ανήκει στη Μονακό. Η ανακοίνωση αναφέρει: «Η Xanthi FC ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με τον επαγγελματία ποδοσφαιριστή Dinis da Costa Lima Almeida». Ο Αλμέιντα είναι γεννημένος στις 28 Μαΐου 1995, έχει ύψος 1.84 και κατάγεται από την Πορτογαλία. Είναι διεθνής με την Κ19 και την Κ20 της πατρίδας του και στο παρελθόν έχει περάσει από Reus Deportiu (Ισπανία), Joane (Πορτογαλία), Belenenses (Πορτογαλία) και Braga B (Πορτογαλία).

Καιρός
Αίθριος καιρός σήμερα με τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, 3 με 4 και στο Αιγαίο τοπικά μέχρι 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.
Αίθριος ο καιρός την Παρασκευή με πρόσκαιρες νεφώσεις και παροδικές βροχοπτώσεις τις μεσημβρινές ώρες στη δυτική Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα ανατολικά και δυτικοί στα δυτικά, 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά μέχρι 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ενημερωση, κεελπνο, ΕΡΤ, μυς, νέα, δελτα, συριζα, χρεος, ΚΚΕ, βουλη, υπουργοι, ασπαιτε, ηδικα, θεατρο, δηπεθε, μνήμη, ξανθη, κυπρος, δραση, xanthi, lima, μαΐου, καιρος, αιγαιο, ελλαδα, ert, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, φορολογικη δηλωση 2011, αλλαγη ωρας, στρατος, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, θερινη ωρα, κοινωνικη συμφωνια, κοινωνικος τουρισμος, αλλαγη ωρας 2013, η ζωη ειναι ωραια, η ζωη, ημερομήνια, μνήμη, αιτηση, ασπαιτε, γηπεδα, εξοδος, ζωα, ηδικα, ιος, ιφιγενεια, πλαισιο, προγραμμα, τηλεοραση, υψος, ωρα, αλκοολ, ανορεξια, βραδυ, βρισκεται, φαγητο, γεγονος, δημητρα, γινονται, γλεντι, γριπη, δελτα, δευτερα, δημος, δηπεθε, δηλωση, δομη, δυτικη ελλαδα, δυτικη, δολωμα, εγγραφες, ευκαιρια, αιθουσα, ευρω, εκκλησια, ενεργα, εξανθηματα, εσωτερικων, ευρωπη, εφορεια, ζαλη, ζωη, ζιωγας, ζητα, ζολωτα, ζωη τηγανουρια, θεια λειτουργια, θεοφιλος, ιδρυμα, κυβερνηση, κλαρινο, λειτουργια, λυκειο, λοιμωξη, λογο, μαΐου, μηνιγγιτιδα, μονακο, μορφη, μυς, νηπια, ομαδα, παιδια, πορτογαλια, ποτα, προβληματα, προγραμματα, πρωι, σαββατο, σειρα, σχηματα, τιμη, τρια, τριτη, συμπτωματα, φεστιβαλ, φιλι, ωρες, ανηκει, μποφορ, δημητρης, εφαρμογη, εννεα, ετοιμη, ηπειρωτικα, χωρα, κυριακη, lima, ομαδες, πληροφοριες, σκηνη, θανασης, θεια, θερμοκρασια, xanthi
Τυχαία Θέματα