Ειδήσεις 02-10-2017

10:13 2/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε λειτουργία μικρό αιολικό πάρκο στην Κατάρα Μετσόβου
Σε λειτουργία τέθηκε το πρώτο μικρό αιολικό πάρκο στην Ήπειρο που βρίσκεται στην Κατάρα, κοντά στο Μέτσοβο, το οποίο διαθέτει τρεις ανεμογεννήτριες.
Στα εγκαίνια, ο ιδιώτης που το εγκατέστησε, έκανε λόγο για άψογη συνεργασία με τους φορείς του Μετσόβου, καθώς και με τους κατοίκους που στήριξαν την επένδυση.
«Πρόκειται για δραστηριότητα που εναρμονίζεται με τον περιβάλλοντα χώρο, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη του τόπου και την στήριξη της οικονομίας», δήλωσε ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος παρέστη

στα εγκαίνια.
Ο δήμαρχος Μετσόβου, Κώστας Τζαφέας, τόνισε ότι ο Δήμος του βρίσκεται για μια ακόμα φορά στην πρωτοπορία και ότι πρόκειται για πολύ σημαντική επένδυση.

Ν. Τόσκας για Αστυνομικό Τμήμα Γ. Καραϊσκάκη: Ασφάλεια και προκοπή πάνε μαζί
«Η ασφάλεια συνδυάζεται με την προκοπή και τις προοπτικές κάθε τόπου και χωρίς την ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει προκοπή», ανέφερε το Σάββατο από την Άνω Καλεντίνη ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο οποίος παρέστη στα εγκαίνια του Αστυνομικού Τμήματος Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη.
Στα εγκαίνια του Αστυνομικού Τμήματος που λειτουργεί με 22 αστυνομικούς βρέθηκαν επίσης η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη και ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, Κωνσταντίνος Τσουβάλας.
«Επιχειρούμε να αντιστρέψουμε την απομόνωση και εγκατάλειψη της Ηπείρου», τόνισε στον χαιρετισμό της η Όλγα Γεροβασίλη, ενώ για ικανοποίηση πραγματικών αναγκών και απαιτήσεων των κατοίκων της περιοχής από την ίδρυση του Αστυνομικού Τμήματος μίλησε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ.

Σχέδιο Περιφέρειας Ηπείρου για αξιοποίηση και ανάδειξη ιαματικών πηγών
Το σχέδιο της Περιφέρειας για την αξιοποίηση και περαιτέρω ανάδειξη των ιαματικών πηγών της Ηπείρου, παρουσίασε σε συνάντηση με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, η Τατιάνα Καλογιάννη.
Η αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων, μεταξύ των άλλων, τόνισε ότι η επαπειλούμενη ερήμωση της Ελληνικής υπαίθρου μπορεί να ανασχεθεί και να αποκλειστεί μόνο αν υπάρξει ειλικρινής συνεργασία και αλληλεγγύη ανάμεσα στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς και τις αρχές.
Στο σχέδιο ανάπτυξης περιλαμβάνονται οι ιαματικές πηγές σε Κόνιτσα, Πρέβεζα, Χανόπουλο Άρτας και Σαγιάδα Θεσπρωτίας.

Συλλαλητήριο ΚΚΕ σήμερα στα διόδια Τερόβου επί της Ιόνιας
Συλλαλητήριο στα διόδια Τερόβου επί της Ιόνιας οδού με σύνθημα «να καταργηθούν», πραγματοποιεί σήμερα από 5 μέχρι 7 το απόγευμα, το ΚΚΕ.
Με ανακοίνωσή του κατηγορεί για υποκρισία και λαϊκή εξαπάτηση την κυβέρνηση, γιατί όπως υποστηρίζει «θα καταργούσε τάχα τα διόδια».
Αντ’ αυτού, επισημαίνει, τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν την διαδρομή ΑθήναΙωάννινα 37,25 ευρώ κι άλλα τόσα για επιστροφή, «φυλακίζοντας», όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, «τους φτωχούς στα σπίτια τους».

Εν τη ενώσει η εφαρμογή σχεδίων για τον Αμβρακικό
Την πρόταση για την δημιουργία ενός ενιαίου αναπτυξιακού προγράμματος για τον Αμβρακικό ανάμεσα στους Δήμους και τις Περιφέρειες που βρέχονται από τον σπάνιο υδροβιότοπο, διατύπωσε ο δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, σε σύσκεψη που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του.
Στην πρόταση τεσσάρων σημείων αιχμής περιλαμβάνονται: Η προστασία και η ανάδειξη, η τουριστική προβολή, η προώθηση και τυποποίηση των αλιευμάτων και η δημιουργία υποδομών, δημόσιων και ιδιωτικών.
Στο επόμενο διάστημα οι φορείς που συμμετείχαν, συμφωνήθηκε να καταθέσουν γραπτώς τα δικά τους σχέδια για τον Αμβρακικό, ώστε στη συνέχεια να αναζητηθούν λύσεις για την εφαρμογή τους.

Υποδοχή φοιτητών Erasmus από το Πανεπιστήμιο
Δέκα οκτώ νέους φοιτητές του προγράμματος Erasmus υποδέχεται αύριο το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η υποδοχή θα γίνει στις 4.30 το απόγευμα στο Κέντρο Πολιτισμού Ιεράς Μονής Δουρούτης από τον αναπληρωτή πρύτανη, Ανδρέα Φωτόπουλο, τον αναπληρωτή πρόεδρο του Τμήματος, Μιχαήλ Χλέτσο, τον καθηγητή, υπεύθυνο του προγράμματος Erasmus, Αθανάσιο Σταυρακούδη και την φοιτήτρια Erasmus, Κατερίνα Βλάχα.

Έτοιμο το γήπεδο Λιμνοπούλας
Σε χρήση παραδίδεται από σήμερα το γήπεδο Λιμνοπούλας, στα Ιωάννινα.
Στα εγκαίνια το παρόν δίνουν ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός.

Γιορτή πουλιών στο Δρέπανο Ηγουμενίτσας
Εκδήλωση για την προστασία των μεταναστευτικών πουλιών και των βιοτόπων τους, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, διοργανώνει ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο στο Δρέπανο Ηγουμενίτσας και απευθύνεται στα παιδιά.

Στην κορυφή του κτηνοτροφικού συνδικαλισμού η Μυρτώ Λύκα από τη Θεσπρωτία
Αντιπρόεδρος στην Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων εκλέχθηκε η Μυρτώ Λύκα από την Θεσπρωτία, που είναι παράλληλα πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου.
Το μήνυμα που στέλνει η Μυρτώ Λύκα προς τους νέους μετά την εκλογή της, είναι: «Να επιστρέψουν στην ύπαιθρο, να καλλιεργήσουν τα χωράφια ή να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία. Ο πρωτογενής τομέας, είναι μοχλός ανάπτυξης με την προϋπόθεση να αγαπήσουν αυτό που θα επιλέξουν να κάνουν…».
Νέος πρόεδρος στην Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων αναδείχθηκε ο Στέργιος Κύρτσιος από τη Βέροια.

Στον Άγιο Θωμά Πρέβεζας αναβιώνουν το «κουρμπάνι»
Το παραδοσιακό έθιμο «κουρμπάνι», που έχει τις ρίζες του στη Μικρά Ασία, αναβιώνουν την προσεχή Πέμπτη 5 Οκτωβρίου στον Άγιο Θωμά Πρέβεζας, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Αποστόλου Θωμά.
Σύμφωνα με το έθιμο θα προσφερθεί κρέας μαγειρεμένο με κριθαράκι, αλλά όμως με συμβολική τιμή 5 ευρώ, για καλό σκοπό.
Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν πρόκειται να διατεθούν για την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στην εκκλησία Αγίων Αποστόλων στην οποία λείπουν το τέμπλο, τα παράθυρα και η εξωτερική επένδυση με πέτρα.

«Η οδική ασφάλεια μέσα από τα μάτια των παιδιών»
Έκθεση ζωγραφικής στον χώρο των Γενικών Αρχείων του Κράτους που φέρει τον τίτλο «η οδική ασφάλεια μέσα από τα μάτια των παιδιών», διοργανώνει η Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με την «Συμμαχία για την Ελλάδα».
Στα εγκαίνια που γίνονται σήμερα στις 7.30 το απόγευμα παρόντες θα είναι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο γενικός διευθυντής της ΕΛΑΣ Ηπείρου, Κωνσταντίνος Σκούμας και ο γενικός διευθυντής της «Συμμαχίας για την Ελλάδα», Γεώργιος Καλούδης.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι 16 Οκτωβρίου.

Βραδιά ποίησης αφιερωμένη στα Γιάννενα από ΠΙΟΠ
Βραδιά ποίησης με τίτλο «Όμορφη Πόλη: Τα Γιάννενα μέσα από στίχους», διοργανώνει την προσεχή Κυριακή 8 Οκτωβρίου το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας.
Στην εκδήλωση θα απαγγείλουν ποιήματά τους, αλλά και γνωστών Ελλήνων ποιητών ο Μίλτος Γήτας, ο Γεώργιος Κουλιανός, η Πηνελόπη Μαρνέλη, ο Βαγγέλης Νέσσης και η Νόνη Σταματέλου.

Μια εβδομάδα χωρίς ίχνος του Ηλία Ντρίκου
Μία εβδομάδα συμπληρώθηκε χωρίς κανένα ίχνος του 35χρονου Ηλία Ντρίκου, ο οποίος εξαφανίστηκε την προηγούμενη Κυριακή το πρωί, σε ορεινή περιοχή του χωριού Σίδερη Φιλιατών.
Οι έρευνες συνεχίστηκαν όλη την εβδομάδα από άντρες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής χωρίς όμως θετικό αποτέλεσμα.
Το αγροτικό αυτοκίνητο του κτηνοτρόφου, που βρέθηκε εγκαταλειμμένο έξω από το στάβλο του, έχει μεταφερθεί στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσπρωτίας στην Ηγουμενίτσα και εξετάζεται από ειδικό κλιμάκιο της Σήμανσης.

Τί διέρρηξαν από ναούς στο Περιστέρι άγνωστοι δράστες
Κλοπή στους ιερούς ναούς Εισοδίων της Θεοτόκου και Αγίου Νικολάου, στο Περιστέρι Πωγωνίου Ιωαννίνων.
Άγνωστοι μέχρι στιγμής δράστες έκλεψαν από το ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου δύο λειψανοθήκες και μια εικόνα.
Από το ναό Αγίου Νικολάου έκλεψαν ένα υφαντό θρησκευτικής χρήσεως.

Εν πλω το τελευταίο ταξίδι για 62χρονο
Την τελευταία του πνοή στο πλοίο της γραμμής Μπάρι Ιταλίας – λιμάνι Πάτρας, άφησε χτες το πρωί 62χρονος που ταξίδευε.
Για το τραγικό συμβάν ενημερώθηκε από τον πλοίαρχο η Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας.
Μετά τον κατάπλου η σορός μεταφέρθηκε για νεκροψία και νεκροτομή στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Πρέβεζα. «Παραγωγοί»… καλλιεργούσαν δενδρύλλια κάνναβης
Στην Άνω Ράχη Πρέβεζας η τοπική αστυνομία εντόπισε έκταση με καλλιέργεια 42 δενδρυλλίων κάνναβης.
Τα δενδρύλλια ύψους από 60 εκατοστά έως 1,80 μέτρα εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν μαζί με τους χρονοδιακόπτες ποτίσματος, τα λάστιχα και τους συνδέσμους.
Οι αστυνομικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για την σύλληψη των δραστών.

Θα ηχήσουν αύριο οι σειρήνες σ’ όλη την επικράτεια
Δοκιμαστικό χαρακτήρα έχει, σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η ενεργοποίηση των σειρήνων αύριο, σ’ όλη την επικράτεια.
Οι σειρήνες συναγερμού της Πολιτικής Άμυνας θα ηχήσουν στο πλαίσιο της άσκησης «Παρμενίων» στις 11 το πρωί για 60 δευτερόλεπτα με διακοπτόμενο ήχο διαφορετικής έντασης και στις 11:05, επίσης για 60 δευτερόλεπτα αλλά με συνεχή ήχο σταθερής έντασης.

Keywords
ειδήσεις, υφυπουργός πολιτισμού, ορνιθολογική εταιρεία, εν πλω, ελασ, ΚΚΕ, διοδια, αθηνα, ιωαννινα, erasmus, ορνιθολογική, εταιρεία, βεροια, ελλαδα, περιστερι, συλληψεις, νεα κυβερνηση, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, σχεδιο αθηνα, νεος παπας, αστυνομικο τμημα, γιορτη σημερα, αστυνομια, αυτοκινητο, ηγουμενιτσα, ιχνος, πειραιως, πηνελοπη, πλαισιο, ποιηματα, αιολικο παρκο, αλληλεγγυη, ασια, αψογη, βρισκεται, γεωργιου, γινει, γινονται, γηπεδο, γιαννενα, διαστημα, δημος, δρεπανο, εθιμο, ευρω, ειλικρινης, εκθεση, εκκλησια, ελασ, ελληνικη αστυνομια, εβδομαδα, ερευνες, εταιρεία, ιδρυση, υφυπουργος, θεσπρωτια, θετικο, ιδρυμα, εικονα, ηχο, καχριμανης, κυβερνηση, κονιτσα, κριθαρακι, λαστιχα, λειτουργια, λογο, ματια, μικρο, νεκροτομη, οκτω, ολγα, ορνιθολογική, ορνιθολογική εταιρεία, παιδια, πρεβεζα, πεμπτη, πετρα, πλοιο, πνοη, πρωτοπορια, πρωι, κτηνοτροφια, πωγωνιου, σαββατο, σιδερη, συνεχεια, συλληψη, σορος, σπιτια, σχεδια, σχεδιο, τατιανα, τιμη, τμημα, υφυπουργός πολιτισμού, φοιτητρια, φορα, χρηστος, κωνσταντινος, αντρες, ασφαλεια, δημητρης, εφαρμογη, ενωση, erasmus, ηπειρο, ιουλιος, υπουργειο, κρεας, κωστας, κυριακη, πηγες, ταξιδι, θωμα, κρεας αλογου
Τυχαία Θέματα