Ευχές, χαμόγελα, αλλά και ενστάσεις για τα 1.500 προσφυγόπουλα στα σχολεία

19:44 10/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Με χαμόγελα και χειροκροτήματα υποδέχτηκαν εκπαιδευτικοί, γονείς και παιδιά τα 1.500 προσφυγόπουλα σε 20 σχολεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Ηπείρου όπου χτύπησε το πρώτο κουδούνι για τα παιδιά αυτά σήμερα.

Η σχολική χρονιά αφορά καταρχάς 1.500 παιδιά προσφύγων που θα παρακολουθήσουν μαθήματα από τις 2 το μεσημέρι ως τις 6 το απόγευμα, ενώ θα επεκταθεί

σταδιακά στις περιοχές όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες. Τα παιδιά θα διδάσκονται ελληνικά, μαθηματικά, υπολογιστές, καλλιτεχνικά, μουσική, γυμναστική και μια ξένη γλώσσα με στόχο να ενταχθούν στο μέλλον στο βασικό πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ήδη από τις μέρες προεγγραφής των προσφυγόπουλων στα Κέντρα Φιλοξενίας επικράτησε κλίμα ενθουσιασμού, το οποίο κορυφώθηκε σήμερα, ημέρα έναρξης του προγράμματος, με μεγάλο αριθμό νέων αιτήσεων.
Τα παιδιά μετέβησαν στα σχολεία με λεωφορεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, ξεναγήθηκαν στις τάξεις και τα σχολικά κτήρια και γνώρισαν τους εκπαιδευτικούς, ενώ έλαβαν σχολικές τσάντες και βιβλία.

Όπως αναφέρει το υπουργείο σε σχετική ανακοίνωση, «με εξαίρεση μεμονωμένα περιστατικά που προσπάθησαν να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα, αλλά αντιμετωπίστηκαν εν τη γενέσει τους από τους εκπροσώπους του υπουργείου, η υποδοχή των παιδιών από τους Έλληνες μαθητές και εκπαιδευτικούς υπήρξε ενθουσιώδης».
Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, οι εκπαιδευτικοί, αλλά και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία ανταποκρίθηκαν με το πιο θερμό τρόπο στην αρμονική ένταξη των προσφυγόπουλων στο σχολείο.

Το Υπουργείο Παιδείας εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους εκπαιδευτικούς, στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, στις δημοτικές αρχές, στους πολυάριθμους εθελοντές φοιτητές, αλλά και στην αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή για τη συμβολή τους στην επιτυχία της πρώτης σχολικής ημέρας για τα παιδιά των προσφύγων.

Ο γενικός γραμματέας υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλης Παπαδόπουλος, από την πλευρά του επισήμανε, ότι σε αυτά τα παιδιά «οφείλουμε ένα δικαίωμα στην εκπαίδευση, αυτό σχεδιάστηκε και αυτό γίνεται τώρα. Το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι ιερό και για εμάς είναι πράγματι χαρά το να δούμε παιδιά να μπαίνουν με χαρά και με χαμόγελο στις τάξεις». Πρόσθεσε δε ότι περίπου 200 προσφυγόπουλα από τον Ελαιώνα κατανεμήθηκαν σε πέντε σχολεία της Αθήνας.
Ο κ. Παπαδόπουλος απέδωσε τις αντιδράσεις που εκφράζονται «σε αμάθεια και μόνο».

Με τη χαρά διάχυτη στα πρόσωπά τους και το χαμόγελο

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

ζωγραφισμένο στα χείλη τους, περίπου 40 παιδιά από τη δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα έφτασαν δέκα λεπτά πριν από τις 15.00 στο 72ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, στο Θησείο. Τα μικρά προσφυγόπουλα έφτασαν στο σχολικό κτίριο με λεωφορείο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Η σημερινή και η αυριανή μέρα είναι αφιερωμένες στην ενημέρωση των παιδιών για το σχολείο, και για τον λόγο αυτό παρέμειναν στο σχολείο μόλις δύο ώρες. Τα μαθήματα αναμένεται να ξεκινήσουν κανονικά από την ερχόμενη Τετάρτη και τα παιδιά θα διδάσκονται ελληνικά, μία ξένη γλώσσα της επιλογής τους, μαθηματικά, υπολογιστές, καλλιτεχνικά και μαθήματα φυσικής αγωγής.
Τα μαθήματα θα γίνονται στα ελληνικά (εκτός της ξένης γλώσσας) με τη βοήθεια διερμηνέα, ενώ τις επόμενες ημέρες τα παιδιά θα παραλάβουν τα σχετικά βιβλία.

Οι 30 μικροί μαθητές από την δομή του Ελαιώνα, έχοντας την σχολική σάκα στον ώμο, μπήκαν στην αίθουσα του 81ου δημοτικού σχολείου, στα Κάτω Πετράλωνα γεμάτοι ενθουσιασμό, μαζί με τους διερμηνείς που τους συνόδευαν, ενώ σε λίγες μέρες αναμένεται να φτάσουν τα 60 παιδιά. Με την βοήθεια των περίπου 10 εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα προσπαθήσουν να σβήσουν από την μνήμη τους τις τραγικές εικόνες και για ένα τετράωρο κάθε μέρα να κάνουν «ταξίδια» στην γνώση της ελληνικής γλώσσας, των μαθηματικών, των εικαστικών.

Φραστικό επεισόδιο ανάμεσα σε περίπου 30 γονείς που αντιδρούσαν στη φοίτηση προσφυγόπουλων στο σχολείο τους και σε αλληλέγγυους σημειώθηκε σήμερα στο 66ο Γυμνάσιο Αθηνών, στην περιοχή του Κολωνού. Οι διαμαρτυρόμενοι γονείς επιχείρησαν να εμποδίσουν την είσοδο των περίπου 30 παιδιών που μεταφέρθηκαν στο σχολείο από τη δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα, ωστόσο γρήγορα τα πράγματα ηρέμησαν και τα παιδιά μπήκαν στις τάξεις κανονικά. Τους μικρούς μαθητές καλωσόρισε ένας αλληλέγγυος με παραδοσιακά τραγούδια, συνοδεία ακορντεόν.
Φωνάζοντας «καλωσήρθατε» υποδέχθηκαν οι μαθητές του 67ου δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης, τα 23 προσφυγόπουλα που έφτασαν στις 3 μετά το μεσημέρι στο σχολείο τους. Τα παιδιά, που μεταφέρθηκαν με λεωφορείο από κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Δερβένι, κρατούσαν με χαρά τις ολοκαίνουργιες -κάποιες ακόμα με τα ταμπελάκια επάνω- τσάντες τους και φαινόντουσαν ενθουσιασμένα από τη θερμή υποδοχή. Στην τάξη τους τα οδήγησε ο ίδιος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος έφθασε, συνοδεία δημοτικών συμβούλων και αντιδημάρχων, φορτωμένος με τσουρέκια και αρτοσκευάσματα, για την πρώτη μέρα των προσφυγόπουλων στο σχολείο.
Πάντως, η σχολική κοινότητα του 67ου, πέρα από κάποιες μεμονωμένες αντιδράσεις, άνοιξε διάπλατα την «αγκαλιά» της για να υποδεχθεί τα προσφυγόπουλα, παρά το γεγονός ότι δεν είχε ειδοποιηθεί εγκαίρως για τον ερχομό τους.

Ήταν μια μέρα γιορτής για τα 30 παιδιά από τη Συρία που έφτασαν στις 2 το μεσημέρι στο ιστορικό 1ο Δημοτικό Σχολείο της Κόνιτσας, εκεί όπου την δεκαετία του ’30, το άλλοτε προσφυγόπουλο από τα Φάρασα της Καππαδοκίας, Αρσένιος Εζνεπίδης, ο μετέπειτα Άγιος Παΐσιος, γνώρισε την ελληνική παιδεία.
Εκπαιδευτικοί, μαθητές και η τοπική κοινωνία, τα υποδέχτηκε με μια ζεστή αγκαλιά.
Τα προσφυγόπουλα, το καθένα και μία ξεχωριστή ιστορία, ευχαρίστησαν με ένα τραγούδι στη γλώσσα τους, που μιλάει για την ανάγκη να σωθούν τα παιδιά του πολέμου.

Την ίδια ώρα, η Περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης, Αγγελική Φωτεινού, υποδεχόταν 15 μεγαλύτερα παιδιά από το κέντρο φιλοξενίας, στο Γυμνάσιο της Κόνιτσας.

Επεισοδιακή ήταν η πρώτη ημέρα των προσφυγόπουλων στο δημοτικό σχολείο Προφήτη του Δήμου Βόλβης, εξαιτίας των αντιδράσεων μιας ομάδας κατοίκων του χωριού, που αντιδρούν στη φοίτηση 41 παιδιών στη συγκεκριμένη δομή. Περίπου 30 άτομα, γονείς παιδιών που φοιτούν στο συγκεκριμένο σχολείο, συγκεντρώθηκαν από νωρίς στην κεντρική είσοδο, αντιδρώντας στην έλευση των προσφυγόπουλων.
Οι λόγοι της εναντίωσής τους, όπως λένε, αφορούν την ελλιπή ενημέρωση από την πλευρά της Πολιτείας, τόσο για την έλευση των παιδιών, όσο και για την εμβολιαστική τους κατάσταση. Μάλιστα, τοποθέτησαν λουκέτο στην κεντρική πύλη του σχολείου, προκειμένου να αποτρέψουν την είσοδο των παιδιών, αλλά και δύο ελληνικές σημαίες.

Ένταση προκλήθηκε, προς στιγμήν, και κατά την έλευση του περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ανανιάδη, στον οποίο το συγκεντρωμένο πλήθος επιτέθηκε φραστικά, ζητώντας εξηγήσεις γιατί επελέγη η συγκεκριμένη δομή.
Αποδοκιμασίες κατά των υπευθύνων υπήρξαν και όταν άνοιξε η πλαϊνή πόρτα, προκειμένου να υποδεχθούν τα προσφυγόπουλα, που έφτασαν στο σχολείο γύρω στις 3 μετά το μεσημέρι.

Τελικά, τα παιδιά εισήλθαν στον χώρο του σχολείου, χωρίς περαιτέρω εντάσεις, ενώ από νωρίς υπήρχε αστυνομική παρουσία στην περιοχή.

Πηγή-Φωτο: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα