Δοκιμασία για λαούς, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς η διασπορά του κορονοϊού

09:22 19/3/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Πολυδιάστατη δοκιμασία για την ανθρωπότητα αποδεικνύεται η εξάπλωση του κορονοϊού καθώς κράτη, λαοί, κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί  και επιστημονικοί φορείς δίνουν μάχη για το περιορισμό του. Πολυδιάστατες εκτιμώνται και οι συνέπειες του στην οικονομία. Το μεγαλύτερο μέρος κυρίως του ανεπτυγμένου κόσμου φαίνεται να επιστρέφει σε τροχιά ύφεσης.

Η Ευρώπη περιχαρακώνεται για να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού καθώς θρηνεί πλέον περισσότερους νεκρούς από ό,τι η Ασία. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

επιστράτευσε το «πυροβολικό» της , αποκαλύπτοντας ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Νέο ρεκόρ θυμάτων του κορονοϊού στην Ιταλία που πλησιάζει τα 3.000, με 475 νεκρούς το τελευταίο 24ωρο.

Στη Γαλλία τα θύματα ανέρχονται σε 264.

Στη Βρετανία που ήδη μετρά 104 θανάτους από την επιδημία, η κυβέρνηση Τζόνσον κλείνει από αύριο τα σχολεία.

Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 12.300 και οι νεκροί στους 28. Η χώρα βρίσκεται ενώπιον της μεγαλύτερης πρόκλησης από τον Β`Παγκόσμιο Πόλεμο, διεμήνυσε σε διάγγελμά της η Ανγκελα Μέρκελ, ενώ η χώρα κατεβάζει σταδιακά τα «ρολά» απ’ άκρη σ’ άκρη.

Στην Αυστρία, ολόκληρη η επαρχία του Τιρόλου και οι περίπου 750.000 κάτοικοί της τέθηκαν σε καραντίνα χθες το βράδυ.

Στη Νότια Κορέα ανακοίνωσαν αλματώδη αύξηση των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων του κορονοϊού, καθώς εστία μόλυνσης εντοπίστηκε σε οίκο ευγηρίας στην πόλη Ντέγκου, επίκεντρο της κρίσης. Οι τιμές των μετοχών στη Νότια Κορέα μειώθηκαν κατά 5,9% σήμερα το πρωί, καθώς μεγαλώνει η ανησυχία ότι η εξάπλωση του κορονοϊού σε ολόκληρο τον κόσμο, θα προκαλέσει ύφεση στην παγκόσμια οικονομία.

Πρώτος θάνατος στην Κόστα Ρίκα, πρώτο κρούσμα στο Ελ Σαλβαδόρ και στη Νικαράγουα.

Στα 118 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Μεξικό, στα 109 στον Παναμά όπου έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας, όπως και στη Βολιβία.

Τα τρία πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν στον Μαυρίκιο, στον Ινδικό Ωκεανό.

Η Τουρκία έκλεισε τα χερσαία σύνορά της με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία και οι αρχές ανακοίνωσαν τον δεύτερο θάνατο και 191  κρούσματα.

Στις ΗΠΑ, ψηφίστηκε και το δεύτερο πακέτο μέτρων οικονομικής ενίσχυσης στη Γερουσία, ενώ ετοιμάζεται το επόμενο. Δύο μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων γνωστοποίησαν ότι έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό. Δύο μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων γνωστοποίησαν ότι έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό, καθώς η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται στη χώρα.Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μάριο Ντίας-Μπαλάρτ ανακοίνωσε πως άρχισε να παρουσιάζει συμπτώματα το Σάββατο. Στη Γιούτα, ο 45χρονος Δημοκρατικός βουλευτής Μπεν ΜακΆνταμς έγινε το δεύτερο μέλος του Κογκρέσου που γνωστοποίησε ότι διαγνώστηκε πως έχει μολυνθεί.

Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα επεναενεργοποιήσει, και εν ανάγκη θα επικαλεστεί, τον νόμο περί Αμυντικής Παραγωγής, ο οποίος προβλέπει τη δυνατότητα της κυβέρνησης να επιβάλει ιδιωτικές βιομηχανικές μονάδες την παραγωγή υλικών που βρίσκονται σε έλλειψη.  Πλωτό νοσοκομείο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ετοιμάζεται να κατευθυνθεί στη Νέα Υόρκη. Το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ αναβάλλει τη διαδικασία έκδοσης visas για να εμποδίσει τη μετάδοση του κορονοϊού.

Το υπουργείο Υγείας στη Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη οκτώ νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της πανδημίας του κορονοϊού, διευκρινίζοντας ότι συνδέονται με ταξίδια στο εξωτερικό. Η εξέλιξη αυξάνει το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 28.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP,Reuters

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα