Δήμος Ζακύνθου: Ολοκληρώθηκε η αδελφοποίηση με Σαγκούντο

14:52 27/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επικαιροποίηση της αδελφοποίησης της Ζακύνθου με την Ισπανική πόλη Σαγκούντο, αντιπροσωπεία της οποίας με επικεφαλής τον Δήμαρχο είχε έρθει στο νησί τον Οκτώβριο του 2017.

«Αυτή τη φορά κάναμε εμείς επίσκεψη, με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο Ζακυνθίων Κώστας Κόκλας, και μέλη του χορευτικού συλλόγου ‘’Φιόρο του Λεβάντε’’. Υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας και συμφωνήθηκε να υπάρξει περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο πόλεις. Θα σχεδιαστεί η ανταλλαγή μαθητών το επόμενο διάστημα», γνωστοποιεί ο Δήμος Ζακύνθου.

«Οι Ισπανοί υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη θέρμη τη Ζακυνθινή αντιπροσωπεία, με τον Δήμαρχο της περιοχής να αναφέρει στην ομιλία του πως «σας ευχαριστούμε, γιατί αν δεν ήταν οι πρόγονοί σας πριν 3.000 χρόνια περίπου να έρθουν εδώ, ίσως εμείς σήμερα να μην υπήρχαμε σε αυτή την περιοχή». Αξίζει να αναφερθεί πως τον 7ο αιώνα π.Χ. Ζακυνθινοί άποικοι έφτασαν μέχρι τα Ισπανικά παράλια και δημιούργησαν μαζί με γηγενείς κατοίκους την πόλη Ζακάνθα ή Ζακυνθαίων, πόλη που σύντομα εξελίχθηκε σε εμπορικό κέντρο», επισημαίνει.

«Ο ιστορικός Πολύβιος αναφέρει την πολιορκία της Ζακάνθης από τον 26χρονο Αννίβα (218 π.Χ.), στην οποία αν και οι Ζακυνθινοί ζήτησαν Ρωμαϊκή βοήθεια (δυστυχώς αυτή δεν έφτασε ποτέ) αντιστάθηκαν, και απέτρεψαν την άλωση και την καταστροφή της πόλης. Αργότερα η πόλη ανοικοδομήθηκε από τους Ρωμαίους που της έδωσαν το Λατινικό όνομα Ζακούντουμ. Σήμερα η πόλη έχει κατ´ όνομα Σαγκούντο και στο Δημαρχείο της υπάρχει επιγραφή αφιερωμένη στους Ζακυνθινούς προγόνους της», προσθέτει.

«Στο Σαγκούντο υπάρχει δρόμος που ονομάζεται «οδός Ζάκυνθος», ενώ στην κεντρική πλατεία έχει φυτευθεί ελιά από το νησί μας. Ο Δήμαρχος του Σαγκούντο δώρισε μια πορτοκαλιά στη Ζακυνθινή αποστολή, η οποία θα φυτευθεί σε σημείο της πόλης.
Ο κ. Κόκλας μετέφερε τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Ζακύνθου, κ. Παύλου Κολοκοτσά, και ανέφερε πως η αδελφοποίηση με το Σαγκούντο είναι ουσιαστική, αφού υπάρχουν ιστορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί», υπογραμμίζει.

«Παράλληλα, ο Αντιδήμαρχος Ζακυνθίων εξήρε την προσφορά του «Φιόρου του Λεβάντε» για την αδελφοποίηση με την Ισπανική πόλη, καθώς και του τουριστικού πράκτορα, κ. Γιάννη Κεφαλληνού, που διατηρεί άριστες σχέσεις με πολλούς κατοίκους της συγκεκριμένης πόλης», καταλήγει.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα