Δίκη Τραμπ: Οι Ρεπουμπλικανοί θέτουν θέμα αντισυνταγματικότητας

11:16 1/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Ενώπιον της Γερουσίας καλείται την ερχόμενη εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ, με μια δίκη για υποκίνηση εξέγερσης που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο, από τον 19ο αιώνα. Συνολικά, 45 από τους 50 Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας ψήφισαν αυτήν την εβδομάδα υπέρ της διακοπής της δίκης προτού καν ξεκινήσει, με την αιτιολογία ότι «το Σύνταγμα δεν δίνει στο Κογκρέσο την εξουσία να κατηγορεί πολίτη», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε γερουσιαστής.

Αναφορικά με την έκβαση της δίκης,  οι αναλυτές υπολογίζουν ότι απαιτούνται τουλάχιστον

17 γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που θα συνταχθούν με 50 Δημοκρατικούς  για να καταδικαστεί, ο Ντόναλντ Τραμπ με την κατηγορία ότι υποκίνησε εξέγερση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου, όταν πέθαναν πέντε άτομα.

Μετά την ξαφνική απόφασή του να αλλάξει δύο δικηγόρους του, ο Ντόναλντ Τραμπ δημοσιοποίησε χθες, ότι οι Ντέιβιντ Σόεν και Μπρους Κάστορ θα ηγηθούν της υπεράσπισής του κατά την επικείμενη δίκη του στη Γερουσία.

Σε αμοιβαία απόφαση, αποδίδονται τέσσερις αποχωρήσεις από τη νομική ομάδα του Ντ. Τραμπ. Πρόκειται για τους δικηγόρους Butch Bowers και Deborah Barbier και δύο πρώην ομοσπονδιακούς εισαγγελείς από τη Νότια Καρολίνα. Ο Josh Howard, δικηγόρος της Βόρειας Καρολίνας, ο οποίος προστέθηκε πρόσφατα στην ομάδα, έφυγε επίσης, αναφέρει το CNN.

Ο κ. Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία που κατηγορείται δύο φορές. Παραπέμφθηκε από το Σώμα το 2019 για τις σχέσεις του με την Ουκρανία, αλλά αθωώθηκε από τη Γερουσία.

Η επιτροπή συγκέντρωσης χρημάτων του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που συγκροτήθηκε μετά την ήττα του στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε 30,9 εκατομμύρια δολάρια στις τελευταίες εβδομάδες του 2020. ‘Eγγραφα που κατατέθηκαν στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή έδειξαν ότι η επιτροπή πολιτικής δράσης υπό την ηγεσία του Τραμπ «Σώστε την Αμερική» έκλεισε το έτος 2020 με οικονομική ρευστότητα που προσέγγιζε τα 31 εκατομμύρια δολάρια.

Πηγή:BBC

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα