Δικάζονται για το αρχαίο αγαλματίδιο

11:43 1/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης στο Ηράκλειο, δικάζονται σήμερα τέσσερις άνδρες από τη Σητεία, που συνελήφθησαν το Μάιο του 2015, ενώ έψαχναν αγοραστή για το ανεκτίμητης αξίας αρχαίο αγαλματίδιο που είχαν στην κατοχή τους. Το χάλκινο αγαλματίδιο ύψους 30 εκατοστών, φέρει φύλλα χρυσού στα κάτω άκρα και στο αριστερό γόνατο και απεικονίζει έναν Κούρο.

Εκτιμάται

ότι οίκοι του εξωτερικού και ιδιώτες συλλέκτες θα έδιναν πολλά χρήματα για την απόκτηση του. Φέρονται να το είχαν μήνες στην κατοχή τους και στην αγωνιώδη προσπάθεια τους να βρουν αγοραστή μάλλον ήταν απρόσεκτοι και το μυστικό διέρρευσε.
Εβδομάδες πριν από την επιχείρηση σύλληψης τους είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση από αστυνομικούς. Σε ένα ραντεβού με υποψήφιους αγοραστές στον παραλιακό δρόμο της Σητείας αστυνομικές δυνάμεις εγκλώβισαν τους εμπλεκόμενους, όχι όμως και τους αγοραστές οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν ποτέ.
Αρχαιολόγοι που αντίκρισαν το αρχαίο αγαλματίδιο ξέσπασαν σε κλάματα συγκίνησης, ενώ επιτροπή που συγκροτήθηκε για να εκτιμήσει το αγαλματίδιο, αποφάνθηκε ότι είναι αυθεντικό και αντιστοιχίζεται με τα χάλκινα ειδώλια της Νεοανακτορικής περιόδου (1700-1450 π.Χ.). Είναι το μεγαλύτερο μινωικό χάλκινο ειδώλιο που έχει βρεθεί ποτέ οπουδήποτε και η χρηματική του αξία εκτιμάται στο ποσό του 1.300.000 ευρώ.
Οι τέσσερις Σητειακοί παραπέμπονται να δικαστούν με τις κατηγορίες: Οι τρεις πρώτοι για υπεξαίρεση αρχαίου μνημείου από δράστες που ενήργησαν κατ’ επάγγελμα από κοινού, καθώς και για απόπειρα διάθεσης αρχαίου μνημείου, ενώ ο τέταρτος κατηγορείται για άμεση συνέργεια στην απόπειρα διάθεσης. Στον τελευταίο αποδίδεται ότι θα βοηθούσε στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης της τιμής με έναν ενδιαφερόμενο ονόματι «Γιώργο», ο οποίος συνοδευόταν από μία γυναίκα.

Keywords
Τυχαία Θέματα