Δεσκάτη: Το έθιμο της «Ανδρομάνας»

09:20 21/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Αναβιώνει και φέτος ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής (Παρασκευή 21 Απριλίου 2017) το έθιμο της «Ανδρομάνας» στη Δεσκάτη Γρεβενών, με το οποίο οι κάτοικοι της περιοχής αποχαιρετούν το Πάσχα.

Το έθιμο αυτό, που αποτελείται από ιδιόρρυθμα παραδοσιακά τραγούδια και χορούς της Πασχαλιάς και συναντάται μόνο στη περιοχή αυτή ξεκινά με τον «τρανό» χορό, ο οποίος στήνεται στην κεντρική πλατεία της Δεσκάτης από ομάδες χορευτών, που χορεύουν σε κύκλους, με αργό ρυθμό.

Στο τέλος του εθίμου χορεύεται η «Ανδρομάνα»,

ένας χορός που αποτελείται από άνδρες που σχηματίζουν τρία πατώματα, έξι στο πρώτο, πέντε στο δεύτερο-πάνω στις πλάτες των πρώτων και άλλοι τρεις στην κορυφή.

Η ανθρώπινη πυραμίδα που σχηματίζεται, δίνει την ευκαιρία στο χορό να αλλάξει και τους ρυθμούς των τραγουδιών, που από αργούς και λυπητερούς μετατρέπονται σε γρήγορους και εύθυμους.

Η «Ανδρομάνα», σύμφωνα με την παράδοση συμβολίζει την Παναγία, που παρότι αυτές τις ημέρες σωριάστηκε από τον πόνο, διατήρησε μέσα της την ανδρεία, ενώ κατά μια άλλη εκδοχή συμβολίζει επίσης και την Άνοιξη, όπου ξαναγεννιέται η Φύση.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

Keywords
Αναζητήσεις
εθιμο ανδρομανας, ανδρομανα δεσκατη 2017
Τυχαία Θέματα