Δεν υπάρχουν ακίνδυνα ναρκωτικα- Πως μπορεί ένας δήμος να παρέμβει;

18:05 15/4/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Μία άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα τα ναρκωτικά πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ από τη Λαϊκή Συσπείρωση Μυτιλήνης στη ΓΓ Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής. Πρόκειται για την δεύτερη θεματική εκδήλωση που διοργανώνεται , ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες .

Σε μία γεμάτη από κόσμο αίθουσα με πολλούς νέους ανθρώπους αναπτύχθηκε από το γιατρό Νάσο Γαλή και από τον ψυχολόγο Δούκας Πρωτόγυρο η σημερινή πραγματικότητα στην Ευρώπη και στον κόσμο . Από την υποψήφια δήμαρχο Μυτιλήνης

Νίκη Τσιριγώτη αναπτύχθηκαν οι τρόποι με τους οποίους ένας δήμος μπορεί να παρέμβει κυρίως στο θέμα της πρόληψης και της ενημέρωσης των νέων ανθρώπων μέσα και έξω από τα σχολεία αλλά και των γονέων τους , με παράλληλη στήριξη όλων εκείνων των δημόσιων δομών που δραστηριοποιούνται στα νησιά μας και που όμως αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης.

Όπως είπε ο Νάσος Γαλής τα κέρδη στην Ευρώπη από τα ναρκωτικά το αλκοόλ και τη νικοτίνη ξεπερνούν τα 25 δις ευρώ το έτος, ενώ η βαλκανική είναι η βασική οδός μεταφοράς ναρκωτικών από την Ασία στην Ευρώπη. Αίσθηση προκάλεσε η παρουσίαση στοιχείων για τη νέα αγορά που διαμορφώνεται από την παραγωγή συνεχώς νέων και κυρίως συνθετικών ναρκωτικών , εύκολα προσβάσιμων στους νέους ανθρώπους. «Παράγεται ένα καινούριο ναρκωτικό τη βδομάδα», είπε ο κύριος Γαλής ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορεί πλέον να γίνει διαχωρισμός σε σκληρά και μαλακά ναρκωτικά ο όποιος διαχωρισμός ενέχει και τον κίνδυνο να υιοθετήσει ο έφηβος την αντίληψη ότι υπάρχουν και ακίνδυνα ναρκωτικά.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΙΝΔΥΝΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ , είπε και ο ψυχολόγος Δούκας Πρωτόγυρος ο οποίος τόνισε ότι απαιτείται εθνικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του θέματος παραγωγής, διακίνησης απεξάρτησης ναρκωτικών που το κράτος ποτέ δεν έφτιαξε. Υποστήριξε ότι μόνο τα στεγνά προγράμματα είναι η λύση ενώ τόνισε την ανάγκη δημιουργίας προγραμμάτων πρόληψης μέσα στα σχολεία.

Παρέμβαση από την Αγλαΐα Κυρίτση

Στην προσπάθεια νομιμοποίησης της κάνναβης αναφέρθηκε στο χαιρετισμό της η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος ΛΑΣ της Περιφέρειας Αγλαΐα Κυρίτση «Πίσω από τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρικούς λόγους, υπάρχουν τα τεράστια κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας, όπως επιβεβαιώνεται από τις ΗΠΑ και τα χρήματα που ξοδεύουν, για να διαφημίσουν την ιατρική χρήση της. Πρέπει να είμαστε σαφείς: Τα ναρκωτικά είναι παράνομα, γιατί είναι επικίνδυνα και είναι απαράδεκτη η αντιστροφή που επιχειρείται να περάσει στις νεανικές συνειδήσεις. Δηλαδή, ότι είναι επικίνδυνα επειδή είναι παράνομα. Και η χρήση τους, ως επί το πλείστον, εντοπίζεται κυρίως, στα κομμάτια εκείνα του λαού και της νεολαίας που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης και κάλυψης των βασικών αναγκών… Η πάλη ενάντια στα ναρκωτικά δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από τη διαρκή πάλη για μια άλλη κοινωνία.»

Η Νίκη Τσιριγώτη αναφέρθηκε στο πως ένας δήμος μπορεί να διαμοσρώσει ένα ευρύ πλαίσιο δραστηριοτήτων με συλλόγους γονέων φορείς κτλ για τνα αντισταθεί στη ναρκωκουλτούρα. Να στηρίξει τις θεραπευτικές κοινότητες και δομ’ές , να διεκδικήσει προγράμματα πρόληψης μέσα στα σχολεία αλλά και προγράμματα ενημέρωσης γονέων . Όπως είπε χαρακτηριστικά η κ Τσιριγώτη «Δεσμευόμαστε ότι θα αναδείξουμε χωρίς δισταγμό το θέμα μέσα από όλα τα όργανα στα οποία θα συμμετέχουμε στο Δήμο και στην Περιφέρεια.

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» διεκδικούμε μία αντιναρκωτική πολιτική που θα πατά στο τρίπτυχο «Πρόληψη – Θεραπεία – Κοινωνική Επανένταξη».

Καλούμε όλους τους φορείς να πάρουν θέση στο διαρκή αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις και διεκδικούμε να δοθεί βάρος στην πρωτογενή πρόληψη με στήριξη του πολιτισμού και του αθλητισμού μέσα στην εκπαίδευση.

Να παλέψουν μαζί μας για:

Στήριξη των Κέντρων Πρόληψης με διαρκή προγράμματα πρόληψης σε όλα τα σχολεία και τακτή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα εξαρτήσεων. Τη διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα όλων των δομών Πρόληψης – Θεραπείας – Επανένταξης. Τη διαμόρφωση Κεντρικού Σχεδιασμού με ενιαία φιλοσοφία μέσα από έναν Ενιαίο Φορέα Πρόληψης – Θεραπείας – Κοινωνικής Επανένταξης – Έρευνας.Ενίσχυση του κέντρου πρόληψης και δημιουργία κέντρου απεξάρτησης στο νησί που θα καλύπτουν τις ανάγκες μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών.Καμία νομιμοποίηση κανενός είδους ναρκωτικού». Τα ναρκωτικά είναι θάνατος, αργός και παρατεταμένος.»

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από το «Ακούρδιστο μήλο»

The post Δεν υπάρχουν ακίνδυνα ναρκωτικα- Πως μπορεί ένας δήμος να παρέμβει; appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα