Δεν είναι λύση μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, λέει ο Μπαν Κι Μουν

17:05 4/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

O Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν απέρριψε κάθε ιδέα στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, παρά την «τραγική», όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος, κατάσταση στο Χαλέπι.

Με την ευκαιρία συνέντευξης Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο Μπαν ερωτήθηκε πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση όπως διαμορφώνεται, ύστερα από την είδηση για τη διακοπή των συνομιλιών ανάμεσα σε ΗΠΑ

και Ρωσία. Ο ΓΓ απάντησε:

«Ενημερώθηκα για τη διακοπή των συζητήσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Ρωσία. Μετά το Στρασβούργο, πηγαίνω στις Βρυξέλλες για να παραστώ στη συνεδρίαση των δωρητών για το Αφγανιστάν. Με αυτή την ευκαιρία θα μπορέσω να συναντήσω υψηλόβαθμους εκπροσώπους των δύο χωρών και της ΕΕ.

«Σκοπεύω να τους παροτρύνω για την επανέναρξη των συζητήσεων για την παύση των εχθροπραξιών, πράγμα που θα μας επιτρέψει να παράσχουμε ανθρωπιστική βοήθεια στο Χαλέπι.

«Όσοι συνηγορούν για μια στρατιωτική λύση θα πρέπει να κατανοήσουν ότι μια τέτοια λύση δεν είναι εφικτή, μόνο μια πολιτική λύση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια βιώσιμη λύση» τόνισε ο Μπαν Κι Μουν.

Εξάλλου, ο ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν προειδοποίησε τη Ρωσία να μην χρησιμοποιεί εμπρηστικά όπλα στον πολιορκούμενο συριακό θύλακο του ανατολικού Χαλεπίου και είπε ότι τα εγκλήματα της μίας πλευράς δεν δικαιολογούν παράνομες ενέργειες της άλλης.

«Υπενθυμίζω σε όλα τα κράτη που είναι μέρη του Πρωτοκόλλου III της Σύμβασης για περιορισμό της χρήσης Ορισμένων Συμβατικών Όπλων, περιλαμβανομένης και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, πως απαγορεύεται αυστηρά να χρησιμοποιούν εμπρηστικά όπλα σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον πυκνοκατοικημένων περιοχών, και πως η χρήση τέτοιων όπλων από χερσαίες δυνάμεις υπόκειται σε αυστηρούς περιορισμούς», δήλωσε ο Ζέιντ, ο οποίος έκανε έναν παραλληλισμό με τις μάχες της Βαρσοβίας, του Στάλινγκραντ και της Δρέσδης στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η χρήση από τους αντάρτες αυτοσχέδιων όλμων που εκτοξεύουν κυλίνδρους αερίου γεμάτους εκρηκτικά και βλήματα (hell-fire canons) όπλων τα οποία δεν είναι καθόλου ακριβή, είναι επίσης εντελώς απαράδεκτη, είπε.

Ο προσδιορισμός του εχθρού ως «τρομοκρατικής οργάνωσης» δεν είναι δικαιολογία για να παραβλέπονται οι νόμοι του πολέμου, πρόσθεσε ο Ζέιντ.

Ο Ζέιντ ανέφερε πως η κατάσταση στο Χαλέπι απαιτεί τολμηρές νέες πρωτοβουλίες «περιλαμβανομένων προτάσεων προκειμένου να περιοριστεί η χρήση του βέτο από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», που θα επιτρέψουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας να παραπέμψει την κατάσταση στη Συρία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC).

Η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Φαντέλα Σάιμπ δήλωσε πως από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 342 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο ανατολικό Χαλέπι, περιλαμβανομένων 106 παιδιών, και 1.129 άλλοι έχουν τραυματιστεί, ανάμεσά τους 261 παιδιά.

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από εκθέσεις εν λειτουργία κέντρων υγείας και οι πραγματικοί αριθμοί είναι πιθανόν πολύ μεγαλύτεροι, είπε.

«Από χθες, έχουμε μόνο έξι εν μέρει λειτουργούντα νοσοκομεία που παρέχουν υπηρεσίες», δήλωσε η Σάιμπ στη συνέντευξη Τύπου.

Πηγή: Ρόιτερς, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα