Η ΕΙΝΑΠ για δακρυγόνα σε διαδηλώσεις και για το μισθολόγιο των γιατρών

16:39 4/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο θέμα της χρήσης δακρυγόνων σε βάρος των συνταξιούχων, αλλά και σε συνάντηση που είχε με στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, αναφέρεται η ΕΙΝΑΠ.

Για τα δακρυγόνα

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ τονίζει πως «ανησυχεί για τα φαινόμενα εντεινόμενου αυταρχισμού της κυβέρνησης και των δυνάμεων καταστολής ενάντια σε ομάδες πολιτών, με αποκορύφωμα τη ρίψη δακρυγόνων ενάντια στους συνταξιούχους.

Αυτές οι ενέργειες πέρα από τον πολιτικό

κατασταλτικό χαρακτήρα μπορούν να έχουν άμεσες επιπτώσεις και στην υγεία των εκάστοτε διαδηλωτών, πράγμα το οποίο έχουμε καταγγείλει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν. Η ρίψη δακρυγόνων μπορεί να επιφέρει οξύτατα προβλήματα υγείας όπως λαρυγγόσπασμο, βρογχόσπασμο, εκτεταμένες αλλεργίες και λιποθυμίες επικίνδυνες για την υγεία του ανθρώπου.

Ως γιατροί ανησυχούμε ιδιαίτερα. Καλούμε την Πολιτεία να σταματήσει τέτοιες έκνομες ενέργειες».

Για τα μισθολογικά

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ πραγματοποίησε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, κ. Κουτεντάκη, στις 30/09/16, μετά από αίτημα της Ένωσης στις 25/08/16. Στη συνάντηση αυτή παρευρέθηκε και αντιπροσωπία της ΟΕΝΓΕ. Όπως αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση προς τον κλάδο των νοσοκομειακών γιατρών της Αθήνας και του Πειραιά:

«Στη συζήτηση επιβεβαιώθηκε ότι σχεδιάζεται η μείωση του αριθμού των ειδικών μισθολογίων, το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ κατώτερης και ανώτερης βαθμίδας, ώστε να υπάρχει «κίνητρο ανέλιξης», καθώς και η ενσωμάτωση των ειδικών επιδομάτων στο βασικό μισθό.

Ειπώθηκε πως για όλα τα ειδικά μισθολόγια προβλέπεται μείωση των αποδοχών, εκτός των γιατρών ΕΣΥ και των μελών ΔΕΠ, για τους οποίους θα υπάρξουν αυξήσεις 7-12% στις μεικτές αποδοχές σε 4 δόσεις μέσα στην επόμενη 2ετία. Πιστεύουν ότι με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί το μεγάλο ρεύμα της ιατρικής μετανάστευσης. Αποδέχονται, επίσης, ότι το ιατρικό μισθολόγιο έχει υποστεί τις μεγαλύτερες σχεδόν μειώσεις από όλα τα υπόλοιπα μισθολόγια (50% περίπου).

Ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι το «πάγωμα» δεν αφορά τις βαθμολογικές προαγωγές, αλλά την ωρίμανση του χρονοεπιδόματος. Για να μην εφαρμοστεί θα έπρεπε το υπουργείο Υγείας να είχε αποστείλει πρόταση με ισοδύναμα μέτρα ύψους 14 εκατ. ευρώ στη 2ετία. Ο νόμος αυτός πρόκειται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου και η εφαρμογή του θα αρχίσει από τις 01/01/17.

Συνάδελφοι,
Παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργείου ότι δεν θα υπάρξουν μισθολογικές μειώσεις δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε. Χρειάζεται αγωνιστική ετοιμότητα με αίτημα τη μισθολογική αποκατάσταση των απωλειών που είχαμε τα τελευταία 6 χρόνια. Την απαίτηση να βρεθούν τα 14 εκατ. για την επόμενη διετία, ώστε να μην «παγώσει» η ωρίμανση του χρονοεπιδόματος των νοσοκομειακών γιατρών. Ζητάμε για άλλη μια φορά να δημιουργήσει η πολιτεία όλες αυτές τις προϋποθέσεις, ώστε να σταματήσει αυτό το ρεύμα της ιατρικής μετανάστευσης που θα παίξει καταστροφικό ρόλο, τόσο για το ΕΣΥ όσο και για την ιατρική κοινότητα γενικά».

Keywords
Τυχαία Θέματα