Δείξε μου τη μύτη σου, να σου πω πού μεγάλωσαν οι πρόγονοί σου

14:59 17/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το μέγεθος και το σχήμα της μύτης διαφέρει σε κάθε άνθρωπο και αυτό εν μέρει οφείλεται στις επιδράσεις του διαφορετικού κατά τόπους κλίματος, αναφέρει μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι η ζέστη και η υγρασία κάνουν τις μύτες πιο πλατιές και κοντές, ενώ το κρύο και η ξηρασία τις κάνουν πιο λεπτές και μακριές.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, οι ανατομικές διαφορές σε κάθε μύτη αντανακλούν

τις περιβαλλοντικές συνθήκες κάθε εποχής και τόπου. Οι άνθρωποι των οποίων οι πρόγονοι ζούσαν σε ζεστά και υγρά μέρη, τείνουν να έχουν πιο πλατιά μύτη από ό,τι οι άνθρωποι που οι πρόγονοί τους ζούσαν σε κρύα και ξηρά περιβάλλοντα. Και όλα φαίνεται να έχουν την εξήγησή τους, καθώς η μύτη δεν μας χρησιμεύει μόνο για την όσφρηση και την αναπνοή, αλλά μειώνει και τον κίνδυνο των λοιμώξεων, κάνοντας πιο υγρό και ζεστό τον εισπνεόμενο αέρα που φθάνει στους πνεύμονες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ανθρωπολογίας, Μαρκ Σρίβερ, του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, μελέτησαν τρισδιάστατες εικόνες και συνέκριναν πάνω από 2.600 μύτες από την Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη. Παρά τη διαπίστωση, ότι οι κλιματικές συνθήκες παίζουν πράγματι ρόλο στο μέγεθος και στο σχήμα της μύτης, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι διαφορές από μύτη σε μύτη οφείλονται επίσης σε τυχαίους γενετικούς παράγοντες, όσο και σε προτιμήσεις για την εύρεση συντρόφου.

Το παραπάνω αναλύεται ως εξής: Ανάλογα με το ποια μύτη θεωρεί ένας πολιτισμός πιο ελκυστική -μία μικρή ή μια μεγάλη μύτη- λειτουργεί σταδιακά η διαδικασία της σεξουαλικής επιλογής, έτσι ώστε οι μύτες να διαμορφωθούν ανάλογα. Όποιος ή όποια έχει τη «σωστή» μύτη για την εποχή και για τον τόπο του/της, έχει μεγαλύτερη πέραση στο άλλο φύλο, άρα έχει μεγαλύτερη αναπαραγωγική επιτυχία και τα γονίδια της «σωστής» μύτης εξαπλώνονται.

Συνοψίζοντας, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, το σχήμα και το μέγεθος της μύτης μας δεν είναι αποτέλεσμα μιας μόνο συνθήκης, αλλά προκύπτει από τον συνδυασμό παραγόντων που καθόρισαν, σταδιακά, ένα παραπάνω στοιχείο της εμφάνισής μας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα